Anot ministro, JAV ir Rusijos vadovų Joe Bideno ir Vladimiro Putino pokalbis Ukrainai yra svarbus dėl dviejų priežasčių.

„Manyčiau, kad ukrainiečiai, žinodami visą informaciją, kas dedasi aplink Ukrainą, (J. Bideno ir V. Putino, aut. p.) pokalbį vertina kaip pastangas ir rodyti solidarumą su Ukraina, ir Rusijai pareikšti labai aiškias pretenzijas, ką reiškia jų pajėgų telkimas. Ir kad tas pajėgų panaudojimas, situacijos eskalavimas bet kokio karinio konflikto išplėtimas gali Rusijai pačiai pakankamai brangiai kainuoti. Nesvarbu, ar karine ar ekonomine prasme“, – „Info dienai“ kalbėjo krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Ministras kalbėjo, jog Ukraina teigia, kad su Rusija šalis kariauja jau 8 metus.

„Jie vertina tai šiek tiek kitaip, gal mums sunkiau suprasti. Bet jie sako taip, kad karo padėtyje su Rusija Ukraina yra 8 metus. Ir per tuos metus jie visą laiką kariauja, tai daro iki šiol. Ir jų pajėgos, gal ne viskas matosi išorėje, bet visada yra šiek tiek aukštesniam parengime, pasiruošusios galimoms provokacijoms, agresijai. Žinoma, jiems trūksta karinės paramos galbūt – ginkluotės. Bet jie ir savo resursus naudoja“, – tikino krašto apsaugos ministras.

A. Anušauskas „Info dienai“ teigė, jog Ukraina supranta grėsmę ir jai ruošiasi.

„Panikos nesijaučia, ukrainiečiai vertina situaciją pakankamai ramiai, nors ji yra gana grėsminga“, – sakė politikas.

Jo teigimu, ukrainiečiai ir dabar „nėra vieni“.

„Nes solidarumas, dabar naudojamos politinės, diplomatinės priemonės, siekiant atgrasyti Rusiją nuo agresijos yra labai svarbu. Rusija naudoja bauginimo taktiką prieš Ukrainą. Bet solidarumas iš Europos valstybių, JAV, NATO valstybių yra jaučiamas, Ukrainoje tai vertinama. Jie nevertina savęs kaip vienų. Mes puikiai suprantame, kad pirmą smūgį visuomet patiria agresorės auka. Ir būtent jiems pirmiesiems reikės susidurti su agresija, jiems reikės duoti atkirtį“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Tokiu atveju, anot „Info dienos“ pašnekovo, parama Ukraina būtų tik dar didesnė.

Paklaustas, ar kilus kariniam konfliktui Ukrainoje pavojuje atsidurtų ir Baltijos šalys, ministras patikino, kad taip. A. Anušauskas įvardijo ir veiksmus, kurių imtųsi Lietuva.

„Bet koks ginkluoto konflikto išplėtimas Ukrainoje, tiesioginė Rusijos agresija reikštų viso regiono nuo Baltijos iki Juodosios jūrą ir nestabilumą, ir pavojingą situaciją. Tai be abejonės, mums irgi reikės atitinkamai reaguoti, atitinkamai aktyvuoti savo pajėgumus. Manau, kad ir kita pusė supranta, kad agresija iššauks grandininę reakciją.

Ir JAV pokalbyje su V. Putinu pakankamai aiškiai išsakė, kad agresijos atveju jie sustiprins karinę paramą ir Baltijoms šalims, Rytų Europos valstybėms. NATO nuošalyje stebėti tų įvykių tikrai nesiruošia. Manau, kad niekas nėra suinteresuotas situacijos destabilizavimu ir ginkluotu konfliktu. Tą mėgina paaiškinti V. Putinui. Žinoma, jis savaip viską interpretuoja. Bet manau, kad jei jis turi pakankamai proto ir savisaugos instinkto, nes niekas nežino, kaip pačiai Rusijai iki galo atsilieps tas konfliktas, pasekmės gali būti ir ekonominės, ir vidinis nestabilumas“, – apie karinio konflikto padarinius kalbėjo krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Visą pokalbį su krašto apsaugos ministru A. Anušausku galite peržiūrėti čia.