Elitinės ukrainiečių pajėgos, taip pat ir suformuotos iš teritorinės gynybos karių toliau rieda per Charkivo sritį, Rusijos sienos link. Sprendžiant iš gausybės vaizdo įrašuose fiksuojamos rusų paliktos karinės technikos, V. Putino generolai nenumanė, kad šią okupuotą teritoriją teks rimtai ginti.

Savo ruožtu, ukrainiečiai labai metodiškai ir tiksliai taikosi į silpniausią milžiniškos rusų armijos vietą – karinį tiekimą ir technikos aptarnavimą.

„Na ką draugai, filmuojame naują lendlizą, kurį mums parūpino maskoliai“, – sakoma viename ukrainiečių gynėjo filmuotame vaizdo įraše.

Šie kadrai nufilmuoti strategiškai svarbiame Kupensko mieste, kuriame yra vienas pagrindinių geležinkelio mazgų, per kurį rusai aprūpindavo Donbase kariaujančią savo armiją.

Dabar šioje ukrainiečių žemėse vėl plevėsuoja Ukrainos vėliava.

Internete prieinami žemėlapiai rodo neįtikėtiną ukrainiečių puolimo spartą. Rusams prireikė kelių mėnesių, kad užgrobtų šias žemes Charkivo srities rytinėje dalyje.

„Mūsų kariai toliau juda įvairiomis fronto kryptimis, iki šiol, vykdant aktyvius veiksmus nuo rugsėjo pradžios, jau išlaisvinta apie 2 tūkst. kv. kilometrų mūsų teritorijos. Rusijos armija šiomis dienomis demonstruoja tai, ką gali padaryti geriausiai – rodo nugarą. Žinoma, bėgti neblogas pasirinkimas. Ukrainoje okupantams vietos nėra ir nebus“, – apie karinius veiksmus sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas LNK sakė, kad ukrainiečiai naudoja „visai neblogą taktiką“.

„Kodėl Rusija negali, sakyčiau, atgal smogti, tai ji neturi rezervų toje kryptyje, ji tuos rezervus permetinėjo į pietus, link Chersono. Ir ukrainiečiai naudojo labai neblogą taktiką, tas placdarmas ties Chersonu yra visas apšaudomas HIMARS raketomis, arba toliašaude sunkiąja artilerija ir naikinama Rusijos kariuomenė, tie patys rezervai, kurie ten patenka.

Sakyčiau, kad tai toks pelėkautas Rusijai, kuris visai efektyviai veikia. O šioje kryptyje (pas rusus, aut. p.) nėra kuo atremti ukrainiečių atakų. Todėl išsiveržę į tokią operatyvinę platumą, kaip matėme iš įrašų socialiniuose tinkluose, ukrainiečiai riedėjo daugybę kilometrų, naikindami pavienius pasipriešinimo židinius“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Rusijoje vis dažniau klausiama – kas kaltas už tokį karinį fiasko. Karybos ekspertas Darius Antanaitis LNK šeštadienį sakė, kad Rusija vis dažniau daro klaidas.

„Ir tos klaidos sąlygotos istorine priežastimi – rusai visada turėjo problemų su logistika, su vadovavimu ir valdymu. O svarbiausia problema – požiūris į savo karį, arba žmogų“, – sakė D. Antanaitis.

Ilgai tylėjusi apie pralaimėjimus Chersono ir Charkivo srityse, kur ukrainiečių tankai su baltais kryžiais ne tik gerokai pasistūmėjo už Balaklijos miesto, bet ir faktiškai apsupo Iziumo miestą, Rusijos gynybos ministerija vis dėl to nusprendė išplatinti bent kokį nors oficialų pareiškimą šia tema.

„Siekiant įgyvendinti specialiosios karinės operacijos Donbasui išvaduoti tikslus, buvo priimtas sprendimas pergrupuoti Balaklijos ir Iziumo regionuose dislokuotas Rusijos armijas, kad būtų stiprinamos pastangos Donecko kryptimi. Tuo tikslu per 3 dienas buvo atlikta operacija, skirta išvesti Iziumo ir Balaklijos karių grupuotę ir organizuoti jos perkėlimą į Donecko teritoriją“, – teigė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igor Konašenkov.

Šį perdislokavimą, kuris labiau panašus į panišką atsitraukimą, Kremlius propagandiniams kanalams bus tikrai nelengva paaiškinti Rusijos žmonėms. Bet greičiausiai apie tai jie nieko nesužinos, nebent jiems papasakos tie Ukrainos rusai, kurie bėgdami iš Charkivo srities jau sugebėjo pervažiuoti sieną ir dabar ieško prieglobsčio Belgorodo srityje.

V. Putinas ir jo bendražygiai taip pat nieko nekomentuoja. Matyt, V. Putinas buvo labai užsiėmęs Maskvos dienos minėjimu savaitgalį. Jis pristatė įspūdingo 140 metrų aukščio apžvalgos ratą, didžiausią Europoje ir liepė surengti nemažiau įspūdingą saliutą virš Rusijos sostinės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: