Antradienį ukrainiečiams pavyko pralaužti Rusijos gynybos liniją pietuose, tad dabar mūšiai visoje Chersono srityje nesiliauja nei dieną, nei naktį.

Chersono karinė administracija teigia, kad didelio tikslumo smūgiai leidžia kariams sunaikinti Rusijos sandėlius ir kontrolės punktus. Britų gynybos ekspertai tvirtina, kad tokie smūgiai padeda Ukrainai nutraukti Rusijos tiekimo linijas.

Skelbiama, kad iki šiol Ukrainos kariai iš Rusijos okupacijos grąžino keturis kaimus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jei Rusijos kariai nori išgyventi, jiems laikas bėgti arba pasiduoti.

„Gal kas nori sužinoti, kokie yra mūsų planai? Jokių konkrečių detalių neišgirsite iš tikrai atsakingo žmogaus. Nes tai karas. Ir taip yra karo metu. Bet okupantai turėtų žinoti – mes juos nuvarysime iki sienos, iki mūsų sienos, kurios linija – nepasikeitė. Užpuolikai tai gerai žino. Ir jei jie nori išgyventi – Rusijos kariškiams laikas bėgti. Važiuokite namo.

O jei bijote grįžti į savo namus Rusijoje, tegul tokie okupantai pasiduoda, mes jiems garantuosime visų Ženevos konvencijų normų laikymąsi“, – žadėjo Ukrainos vadovas.

Okupantų paskirtas Chersono srities administracijos vadovo pavaduotojas pareiškė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sukelta ataka ir rusų logistikos sunaikinimas neturės visiškai jokios įtakos srities okupacijai. Nes Rusija, esą, Chersono sritį valdys amžinai. Tačiau tuo pats kolaborantas, regis, nelabai tiki. Nes išplatintame vaizdo įraše matyti, kad pats Chersoną paliko į Rusiją. Vaizdo įraše matyti Voronežo mieste esanti soboras.

JAV žiniasklaida praneša, kad ukrainiečiai išmoko nuvilioti rusų sparnuotąsias raketas į netikrus taikinius, imituojančius HIMARS sistemas. Esą nors muliažai – mediniai, bet Juodojoje jūroje esantiems laivams informaciją perduodantys rusiški bepiločiai orlaiviai jų negali atskirti nuo tikrųjų.

Okupantų užimtoje Zaporižios atominėje elektrinėje turinti lankytis Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misija, atvyko į Ukrainos sostinę.

Net ir atvažiavus ekspertams, elektrinė ir toliau apšaudoma.

Ukrainos prezidento biuro patarėjas pareiškė, kad Rusija tyčia apšaudo koridorius, kuriais TATENA misija turi pasiekti atominę. Esą daroma viskas, kad būtų galima pasiūlyti jai vykti per okupuotas teritorijas.

Tačiau Ukrainos pozicija išlieka tvirta – misija į elektrinę pateks per Ukrainos kontroliuojamą teritoriją.

„Rusija turėtų užtikrinti saugią ir nevaržomą prieigą šiems nepriklausomiems inspektoriams. Taip pat manome, kad Rusija turėtų sutikti su demilitarizuota zona aplink elektrinę. Kaip jau daug kartų sakėme – atominė elektrinė nėra tinkama vieta kovinėms operacijoms. Tuo tarpu mes ir toliau tikime, kad kontroliuojamas Zaporižios branduolinių reaktorių uždarymas artimiausiu metu būtų saugiausias ir mažiausiai rizikingas pasirinkimas“, – Nacionalinio saugumo tarybos atstovas John Kirby.

Naujose palydovinėse nuotraukose matyti Zaporižios atominės elektrinės stoge atsvėrusios 4 skylės. Jos yra vos už 500 metrų nuo vieno iš elektrinės branduolinių reaktorių. Vienoje iš nuotraukų taip pat matyti į šiaurę nuo elektrinės kilęs gaisras.

Europos Komisija (EK) pranešė ketinanti išdalinti 5,5 milijono kalio jodido tablečių žmonėms, gyvenantiems netoli atominės elektrinės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: