„Siekiant visapusiškai ir nešališkai ištirti šį tragišką incidentą, Ukraina siūlo sudaryti grupę, sudarytą iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, JAV ir Ukrainos atstovų“, – nurodoma Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai perduotame kvietime, su kuriuo susipažino ELTA.

Apie gautą dokumentą patvirtino Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė. Savo ruožtu G. Landsbergis patikino, jog Ukrainos iniciatyvą Lietuva palaiko ir ragina tinkamai pasiruošti, jog tyrimas būtų atliktas nuodugniai.

„Rusijos atakos prieš Ukrainą tapo intensyvesnės, rizikingesnės, jų geografija tapo platesnė – atakos vyksta arčiau NATO sienų. Pasakyti, kad ateityje tokių incidentų kaip Lenkijoje galėsime išvengti – negalime. Turime reaguoti į pasikeitusią realybę, todėl situaciją reikia tirti nuodugniai, reikia būti pasiruošusiems. Tarptautinis tyrimas Lenkijoje bei valstybių deleguoti specialistai turi pradėti darbus”, – Eltai perduotame komentare teigia Gabrielius Landsbergis.

ELTA primena, kad antradienį Rusijos kariuomenė smogė Ukrainai stipriausią smūgį nuo karo pradžios. Priešas į Ukrainos miestus paleido apie 100 raketų. Jos daugiausia buvo nutaikytos į kritinės infrastruktūros objektus.

Šių atakų metų netoli sienos su Ukraina esančiame Lenkijos Pševoduvo kaime nukrito dvi raketos, žuvo du žmonės. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, suderinęs su šalies prezidentu, antradienio vakarą skubiai sušaukė Ministrų Tarybos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį per susitikimą su pasaulio lyderiais teigė, kad yra požymių, jog raketa, pataikiusi į kaimą Lenkijos rytuose, galėjo būti Ukrainos priešlėktuvinė raketa.