LGGRTC ragina memorialinį akmenį žydų genocide dalyvavusiam J. Krikštaponiui palikti, nuo jo pašalinus partizano bareljefą bei įrašus. Ant akmens siūloma užkabinti naują atminimo lentą, nurodančią, kad paminklinis akmuo skirtas visiems žuvusiems Vyties apygardos partizanams.

„Susipažinau su šiuo dokumentu. Mačiau, kad ten yra duotas laikas – iki lapkričio 18 d. Kol dar nebuvo šio dokumento, mano pasiūlymas buvo paminklą perkelti iš dabartinės vietos į Didžiosios Kovos apygardos partizanų parką“, – Eltai sakė D. Varnas.

„Dabar laukiu darbo grupės išvados, kai bus susipažinta su šiuo dokumentu. Žiūrėsime, kaip bus toliau“, – pridūrė jis.

Tačiau, D. Varno teigimu, tinkamiausias sprendimas būtų paminklinį akmenį perkelti. Mat, aiškino meras, bent jau jam labiausiai trukdo ne esami užrašai ant memorialo, bet pats akmuo.

„Man šios aikštės reikia projektui (...). Norime prie bibliotekos padaryti lauko skaityklą, hamakus sukabinti, pastatyti terasą. Tai jis man šiaip trukdo. Ne tai, kas užrašyta, bet pats akmuo. Aš tikrai noriu draugiškai susitarti su laisvės kovotojais, kurie statė tą paminklą, kad jis būtų perkeltas“, – sakė Ukmergės rajono meras.

Desovietizacijos komisija liepos pabaigoje pateikė LGGRTC rekomendaciją nukelti partizanui J. Krikštaponiui skirtą paminklą Ukmergėje. Tačiau centras tokio sprendimo nepriėmė ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši pirmiausia panaikintų J. Krikštaponiui suteiktą kario savanorio statusą. Dėl to LGGRTC, pats 2016 m. išleistoje pažymoje nurodęs J. Krikštaponio įsitraukimą 1941 naikinant žydus, susilaukė viešos kritikos.

Tačiau atsakymo iš prokuratūros, kaip komentare Eltai leido suprasti LGGRTC direktorius Arūnas Bubnys, jo vadovaujamos centras nebelauks.

Vertindamas kilusias įtampas bei nesutarimus dėl žydų genocide dalyvavusio J. Krikštaponio įamžinimo, centras ragina memorialinį akmenį palikti, nuo jo pašalinus partizano bareljefą bei įrašus. Ant akmens siūloma užkabinti naują atminimo lentą, nurodančią, kad paminklinis akmuo skirtas visiems žuvusiems Vyties apygardos partizanams.

„Siūlome Ukmergėje esantį paminklinį akmenį Juozui Krikštaponiui pakeisti, pašalinant bareljefą ir žodžius: „Vadas kap. Juozas Krikštaponis žuvęs 1945 m.“, bei atminimo lentoje pateikiant tekstą „Žuvusiems Vyties apygardos partizanams“. Šis sprendimas turi būti įgyvendinamas iki 2023 m. lapkričio 18 dienos“, – Eltai sakė centro direktorius.

„Manytume, kad toks sprendimas yra pats geriausias dabartinėje situacijoje“, – tvirtino A. Bubnys.

Ukmergėje esantį paminklinį akmenį J. Krikštaponiui nuimti kelis kartus paragino Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.