Etikos sargai aiškinsis, ar VPT vadovas, pateikdamas nuomonę dėl MRU viešųjų pirkimų, nesupainiojo interesų. Mat dar neseniai Ž. Plytnikas pats dėstė šiame universitete.

VTEK tyrimą pradeda, tačiau teigia, kad Ūkio ministerijos atsisakymas vertinti jai pavaldžios VPT vadovą yra nepagrįstas.

„Kaip matyti, viešai pasirodžius informacijai apie galimai Įstatymo reikalavimus pažeidžiantį valstybės tarnautojo elgesį, Ūkio ministerija savo iniciatyva tyrimo nepradėjo, o 2011 m. spalio 26 d. oficialiai informavo, kad to nedarys ir Komisijai oficialiai pavedus, t.y. jai pavaldaus valstybės tarnautojo veiklos apskritai nevertins. Toks Ūkio ministerijos atsakymas yra nepagrįstas ir neteisėtas. Įstatymai nesuteikia jokios teisės viešojo administravimo subjektui, kokia yra Ūkio ministerija, atsisakyti nagrinėti jos tarnybinei kompetencijai priskiriamo klausimo“, - skelbia etikos sargai.

VTEK pastebi turinti teisę ginčyti ministerijos sprendimą nevertinti Ž. Plytniko, tačiau esą „viešasis visuomenės interesas gauti greitą ir aiškų atsakymą, ar viešuosius pirkimus koordinuojančios institucijos vadovo tarnybinis elgesys nėra veikiamas viešųjų ir privačių interesų konflikto, yra svarbesnis nei dviejų valdžios įstaigų tarpinstitucinio ginčo perspektyva“.

Įvertinti, ar Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo elgesys neprieštarauja Įstatymo reikalavimams, Komisijos 2011 m. spalio 24 d. jai adresuotame kreipimesi paprašė ir LR Seimo Antikorupcijos komisija.

DELFI primena, kad VPT vadovas tvirtina interesų nesupainiojęs. Esą jo pasirašyti dokumentai dėl MRU pirkimų tebuvo nuomonė, neturinti teisinių pasekmių. Be to, Ž. Plytnikas neslepia šiemet nesėkmingai bandęs stoti į doktorantūros studijas.

„Jeigu aš būčiau suinteresuotas, aš būčiau išlaikęs tą egzaminą, šiai dienai doktorantūroje būčiau mokęsis“, - aiškindamas savo ir MRU santykius Seimo nariams yra sakęs VPT direktorius.