Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra.

Jo metu nustatyta, kad Italijos bendrovės vadovas H. H. projekto pirkimo komisijai pateikė melagingus duomenis apie Italijos bendrovės kvalifikacinius gebėjimus, pajėgumus ir patirtį statyti pavojingų atliekų deginimo įrenginį Lietuvoje, teigiama pranešime spaudai.

Pasak pareigūnų, siekiant laimėti daugiau kaip 25 mln. eurų vertės konkursą, buvo apgaulingai nurodyta, kad italai Vokietijoje yra sėkmingai pastatę tris pavojingų atliekų perdirbimo įrenginius. Tyrimo metu paaiškėjo, kad realiai Vokietijoje buvo pastatytos rangovo darbo broką turinčios trys biomasę deginančios elektrinės, o ne pavojingas atliekas deginantys įrenginiai.

Tyrimo duomenimis, pavojingų ir nepavojingų atliekų tvarkymu užsiimančios uždarosios akcinės bendrovės generalinis direktorius netinkamai atliko pareigas, tai yra sudarė sąlygas, kad kvalifikacinių reikalavimų neatitinkanti Italijos bendrovė laimėtų konkursą bei suprojektuotų ir pastatytų reikalavimų neatitinkantį pavojingų atliekų deginimo įrenginį, kuris buvo numatytas sutartyje su rangovu, teigiama pranešime.

Tyrimo metu buvo gautos Viešųjų pirkimų tarnybos ir Valstybės kontrolės išvados dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų vykdant statybos darbų rangovo atranką, kai konkursą laimėjo kvalifikacinių reikalavimų neatitinkantis rangovas ir su juo buvo pasirašyta sutartis dėl daugiau nei 25 mln. eurų vertės darbų, finansuojamų iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir valstybės biudžeto lėšų, atlikimo.

Europos Komisijos ekspertai patvirtino, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys Lietuvoje pastatytas nesilaikant rangovo pasiūlymo, pirkimo dokumentų ir rangos sutarties sąlygų. Specialisto išvados duomenimis, pavojingų ir nepavojingų atliekų tvarkymo bendrovė patyrė 2,1 mln. eurų nuotolių.

Įtariamajam H. H. paskirta kardomoji priemonė – užstatas, V. D. – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Baigta baudžiamoji byla perduota Vilniaus apylinkės teismui.