Neseniai mirgėjo pranešimų, kad STT neva bandė verbuoti Nacionalinės žemės tarnybos tarnybos Vilniaus skyriaus vadovą. Kiek vėliau kilo skandalas Druskininkuose, kai buvo sulaikytas „Aqua“ parko vadovas, atsistatydino STT Kauno valdybos viršininkas.

Politikai vieni kitus kaltina dalyvavimu mafijinėse struktūrose, STT ir kitos specialiosios tarnybos įtarinėjamos, jog esą vykdo politinius užsakymus.

Komentuodamas šiuos įvykius, Seimo Ncionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras PaulauskasŽinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog tiems žmonėms, kurie patenka į įtariamųjų ratą, kartais naudinga kelti panašius skandalus, pajungti žiniasklaidą, kitas priemones:

„Tai tam tikra gynybos priemonė. Todėl labai atsargiai vertinu,kai bylos, susijusios su korupcija,aprašomos žiniasklaidoje ir įgauna platų rezonansą. Tuo būna suinteresuota ne STT, o būtent tie žmonės, kurie figūruoja venoje ar kitoje byloje. Štai Nacionalinėje žemės tarnyboje pastaraisiais mėnesiai išaiškėjo labai daug korupcijos faktų. Vienus išaiškino STT, kitus – neseniai pradėjusi dirbti tarnybos vadovė (Daiva Gineikaitė-red.).

Buvo atleista daug rajoninio lygio vadovų. Natūralu, kad STT domisi domisi šia tarnyba ir kiek įmanoma ją bando valyti.

Kai dėl verbavimo, STT teigia, kad tai buvęs tik įprastas pokalbis su tarnybos Vilniaus skyriaus vadovu, tuo metu Nacionalinės žemės tarnybos atstovai tikina, jog buvo bandoma jį paveikti, kad jis neva „pakištų“ savo vadovus. Gal tam žmogui ir susidarė toks įspūdis, kad jį neva verbuoja, STT pareigūnai perspaudžia su juo bendraudami. Kai dėl STT Kauno valdybos viršininko (Dariaus Amšiejaus - red.) atsistatydinimo, priežasčių nežinau.

Kviečiau susitikti, tačiau jis pasakė, jog apie priežastis kol dar dirba (iki sausio mėnesio), kalbėti nenorėtų. Beje, pareiškimą jis parašė dar prieš STT patikrinimą Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua ir po to kilusį skandalą“,- kalbėjo A. Paulauskas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas Stasys Šedbaras priminė buvusias dažnas parodomąsias STT akcijas:

„Atvažiuoja STT pareigūnai, čia jau laukia TV kameros, demonstratyviai dedami antrankiai, po poros metų beveik visos skambios bylos baigiasi išteisinamaisiais nuosprendžiais. Pasikeitus STT vadovybei, tokių akcijų nebėra. Dabar matome atvirkštinį variantą, kai bandoma eiti į viešumą ir ieškoti argumentų ginantis. Kai dėl Druskininkų, apkaltinti vieną ar kitą politiką šioje situacijoje galima, nors geriausia visa tai palikti teismui, bet nepaneigsi to, kas skelbiama viešai. Nemokamas maitinimas, nemokama nakvynė ir pan.

Šitai turėtų paaiškinti patys su tuo susiję politikai. Bet kaltinti, kad tyrimą Druskininkų vandens parke užsakė kažkokios mafijinės struktūros, kuriame, akivaizdu, ne viskas gerai, jau tikrai parko vadovo elementarių ribų peržengimas. Ir tokia gynybos priemonė rezultato tikrai neduos. Bet čia galima būti daromas spaudimas ir pačiai STT, pradėjusiai tyrimą, kad ši tarnyba paklūsta kažkokių politikų valiai ir todėl jos veiksmai neteisėti. Visuomenė turėtų suvokti, jog taip bandoma neleisti STT objektyviai atlikti tyrimą“,- kalbėjo S. Šedbaras.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.