„Daugybė politikos apžvalgininkų prognozavo Erdogano perrinkimą, tačiau nemažai jų galvojo, kad rezultatas bus atvirkštinis – Kilicdaroglu surinks 49 proc., o Erdoganas – 45 proc.“, – Rytų Europos studijų centro (RESC) surengtoje nuotolinėje konferencijoje pirmadienį kalbėjo Kaip įvertino nereziduojantis vyresnysis analitikas Atlantic Council Europos centre Dr. Dimitaras Bechevas.

Tad, pasak jo, opozicija tikrai yra šiek tiek nusivylusi rezultatais.

„Be to, kas galbūt mažiau aptariama tarptautinėje viešojoje erdvėje, labai svarbu buvo ir parlamento rinkimai. Turkijoje prezidento ir parlamento rinkimai vyksta tuo pačiu metu. (…) Panašu, kad Erdoganas ir jo šalininkai užsitikrino vėl daugumą. Tai svarbu, nes opozicija tikėjosi geresnio pasirodymo ir čia“, – sakė analitikas.

Priežasčių tokiam prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatui, kaip aiškino D. Bechevas, yra ne viena – R.T. Erdoganą žmonės mato kaip šaliai atstovaujantį lyderį, patikimą ir žinomą. Taip pat gyventojai gali būti gana patenkinti, kaip R.T. Erdoganas valdė krizę, kilusią po didžiulio žemės drebėjimo Turkijoje prieš kelis mėnesius.

„Tačiau ideologija tikrai yra svarbi – bendrai pakankamai daug žmonių tiesiog palaiko Erdoganą, nepaisant nieko“, – kalbėjo D. Bechavas.

Ekspertas taip pat atkreipė dėmesį, kad nacionalinis transliuotojas opozicijos atstovui K. Kilicdaroglu suteikė vos 40 minučių eterį, kai R.T. Erdoganui – 2 tūkst. minučių.

„Tai buvo labai pastebima. Taip pat įtakos turėjo ne tik medijos, bet ir patys administraciniai kandidatų resursai. Erdoganas daug pažadėjo – kelti atlyginimus, pensijas, didinti socialinės paramos išmokų. Tai svarbu šalyje, kurios gyventojai smarkiai priklausomi nuo tokių valdžios sprendimų“, – akcentavo analitikas.

„Kilicdaroglu, kaip pagrindinės opozicinės partijos lyderis, turi privalumų – jis linkęs į konsensusą, jis sugebėjo sutelkti opoziciją, tačiau jam nepavyko pritraukti kritinio kiekio konservatyviųjų rinkėjų“, – pastebėjo D. Bechevas.

Be to, kaip paaiškino ekspertas, K. Kilicdaroglu turi ir daugiau niuansų, kurie jam kišą koją rinkimuose.

„Šiuo metu yra gana ramu, nes opozicija vis dar turi galimybių“, – kalbėdamas apie galimą protestų scenarijų kalbėjo D. Bechevas.

Jo nuomone, jei skirtumas tarp kandidatų bus itin mažas, gali būti kalbų apie balsų perskaičiavimą ar net protestus gatvėse.

„Tačiau visa tai pamatysime po gegužės 28 dienos“, – sakė ekspertas.

Vis dėlto, pasak D. Bechevo, kol kas panašu, kad didesnes galimybes turi R.T. Erdoganas.

„Manau, kad laimės Erdoganas – panašu, jis yra arti finišo, tad opozicijai bus labai sunku“, – kalbėjo D. Bechevas.

Jo vertinimu, didelių pokyčių Turkijos užsienio politikoje, jei laimės R.T. Erdoganas, nepamatysime.

„Nesitikiu didelių pokyčių – bus panašiai, kaip iki šiol“, – sakė analitikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad su R.T.Erdoganu asmeninius santykius yra užmezgęs tiek V. Zelenskis, tiek V. Putinas.

„Erdoganas yra „velnias, kurį mes žinome“ – mes su juo turim reikalų jau ne vienerius metus“, – pabrėžė D. Bechevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)