Tradiciniame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime Valstybės saugumo departamentas ir karinė žvalgyba nurodė, kad taikiniais dažniausiai tampa buvę arba esami valstybės tarnautojai, informacinių technologijų specialistai, gynybos sektoriaus darbuotojai ir mokslininkai.

Anot žvalgybos, verbuojant dažniausiai siūloma teikti konsultanto paslaugas, pakviečiama atvykti į Kiniją, kur už atlygį paprašoma parengti analitinį tendencijų užsienio valstybėje vertinimą, viešos ir neviešos politinės ar karinės informacijos apibendrinimą.

Tolesni kontaktai vyksta per mobiliąsias programėles ar elektroniniu paštu, kol galiausiai asmuo nuosekliai įtraukiamas į šnipinėjimo veiklą, nurodoma dokumente.

„Tūkstančiai „LinkedIn“ vartotojų pasaulyje yra sulaukę fiktyvių, žvalgybos priedangai naudojamų Kinijos kompanijų darbuotojų pasiūlymų tapti konsultantais arba darbuotojais bei kvietimų atvykti į Kiniją. Tokia Kinijos žvalgybos tarnybų veikla nustatyta ir Lietuvoje“, – rašoma ataskaitoje.

Dokumente taip pat teigiama, kad Lietuvos kibernetinėje erdvėje pastebima kenkėjiška Kinijos kibernetinių pajėgumų veikla, tačiau pabrėžiama, kad didžiausią grėsmę Lietuvos informacinių sistemų ir jose laikomos informacijos saugumui kelia Rusijos žvalgybos tarnybų kibernetinis šnipinėjimas.

Ataskaitoje nurodoma, kad nauju rizikos veiksniu Lietuvoje gali tapti penktosios kartos (5G) ryšio technologija – žvalgyba perspėjo, kad „koncentravimasis į jos privalumus, nepaisant saugumo kriterijų, gali kelti riziką asmens duomenų saugumui ir kritinės infrastruktūros veikimui“.

Kinijos telekomunikacijų bendrovės „Huawei“ vardas ataskaitoje nėra minimas.

Kinijos veiklą kaip grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui žvalgybos tarnybos pirmą kartą nurodė praėjusiais metais.

Kaip ir anksčiau, šių metų ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama Rusijos keliamai grėsmei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)