Į prezidiumo susirinkimo salę atėjus ministrei pirmininkei, pačioje posėdžio pradžioje, pasigirdo gausūs plojimai.

Kaip jau buvo skelbta, I. Šimonytė apie savo sprendimą dalyvauti kandidato į prezidentus pirminiuose partijos rinkimuose viešai pranešė vidurdienį.

Iš posėdžio išėjęs TS-LKD garbės pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis nenorėjo komentuoti I. Šimonytės galimybių tapti prezidente.

„Tegul procesas vyksta savo keliu. (...) Kokie šansai? Tokie patys, kaip ir jūsų“, – juokavo jis.

„Jei žmonės balsuos, tai išrinks, jei nebalsuos, tai neišrinks“, – sakė V. Landsbergis.

Paklaustas apie nusprendusius nedalyvauti rinkimuose bendrapartiečius, profesorius atsakė klausimu.

„Galiu vietoj jų iškelti savo kandidatūrą. Kažin, ar tai pagerins padėtį. Ar jūs manote, kad tai pagerins padėtį?“, – juokavo jis.

Krikdemų flango lyderis Paulius Saudargas patvirtino, kad partijos kandidatė į prezidentus patvirtinta Ingrida Šimonytė, nes kitų kandidatų nebeliko.

„Šventė jau atšvęsta. Šventės nugalėtoją turime. Tai turbūt yra svarbiausias dalykas – yra aiški šventės nugalėtoja, stipri kandidatė, jau dalyvavusi prezidento rinkimuose, taigi, turinti patirties, stipriai pasirodžiusi. Gal iš antro karto pavyks“, – žurnalistams sakė P. Saudargas.

Premjerė paaiškino sprendimo motyvus


Pati premjerė sakė, kad visiems savo sprendimą pranešė vienu metu – partijos lyderiai jį sužinojo trečiadienį vidurdienį, kaip ir visuomenė.

„Aiški pasaulėžiūra, kurią, aš manau, turiu teisę drįsti atstovauti, yra europietiškos dešinės, kuri jokiu būdu nėra radikali, kuri yra proeuropietiška, protransatlantiška. Manau, kad tokio kandidato tikrai reikia rinkimuose, todėl, kad turbūt nemažai bus įvairios radikalios retorikos, kažkokių radikalesnių kandidatų. Kairėje pusėje tikrai bus labai daug kandidatų, nes žmonės kažkaip labai save mėgsta priskirti kairei pusei, nes gal galvoja, kad didžiuma rinkėjų tokie yra“, – komentavo I. Šimonytė.

Jos teigimu, dešinė turi turėti kandidatą, kuris yra „ne radikalas, nuosaikus, proeuropietiškas žmogus“.

„Manau, kad aš toks žmogus esu“, – sakė I. Šimonytė.

Politikė akcentavo gerai žinanti, kaip atrodo prezidento rinkimų kampanija.

„Man atrodo, kad buvęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis buvo pasiėmęs atostogas tada, kai jau buvo pats kampanijos įkarštis, tai aš lygiai tą patį padarysiu ir manau, kad tikrai suderinsiu“, – patikino I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė mananti, kad žmonės rinkimuose atsirinks savo favoritą.

„Bet manau, kad nepasiūlyti žmonėms tokio pasirinkimo būtų tiesiog nesąžininga“, – pabrėžė politikė.

Paklausta apie tai, kad liko vienintelė TS-LKD vidiniuose rinkimuose, I. Šimonytė sakė vertinanti tai kaip asmeninį kitų kolegų apsisprendimą.

„Tikrai ne mano spaudimas, ne partijos vadovybės nutarimas, ne kažkas. Turbūt, kad partijos vadovybė negalėtų pasakyti, kad ji mano sprendimą žinojo. Tokiu būdu negalėjo niekaip įkalbinti kitų kandidatų atsisakyti“, – komentavo ji, patvirtinusi, kad partijos lyderiai jos sprendimą sužinojo tuomet, kai apie jį buvo trečiadienį vidurdienį paskelbta viešai.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis džiaugėsi I. Šimonytės sprendimu.

„Kandidatavimai pirmiausia ateina iš asmeninio apsisprendimo ir širdies. Galima sutarti, tartis, bandyti ieškoti kokių nors geresnių variantų, bet tas žmogus, kuris jaučia, kad turi nueiti šią distanciją ir pats tą apsisprendęs pasako, tai yra, mano nuomone, labai gerbtinas ir stipriausias argumentas“, – komentavo konservatorių pirmininkas.

Paklaustas, ar viskas gerai, jog partijos nariai neteko galimybės reitinguoti, rinktis iš kelių partijos pretendentų, G. Landsbergis atsakė akcentuodamas, kad žmonės rinksis pačiuose rinkimuose.

„Visi galės sudalyvauti tikroje demokratijos šventėje, kuri neapsiribos tik Tėvynės sąjunga“, – sakė TS-LKD lyderis.

Jis taip pat patvirtino, kad partija sulaukė buvusios šalies vadovės Dalios Grybauskaitės, kurią taip pat kėlė kai kurie TS-LKD skyriai kaip galimą pretendentę, atsisakymo dalyvauti partijos rinkimuose.

Konservatorių prezidiumas taip pat patvirtino potencialių partijos kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą. Dabar kandidatai bus reitinguojami. Sąraše – 49 politikai. Jį galite rasti čia. G. Landsbergis dar kartą patvirtino, kad rinkimuose į EP nedalyvaus.

Sprendimą paskelbė vidurdienį

„Na ką, kadangi pasakiau, kad visiems vienu metu, tai visiems vienu metu. Kadangi negaliu platint pranešimo spaudai iš Vyriausybės, nes ne Vyriausybės čia dalykai, tai pranešiu iš šito lango.
Ne, nekandidatuoju į Europos Komisiją, nepaisant karštai verdančios diskusijos. Man Lietuvoj tvoros žydi.

Ir taip, išbėgsiu į aikštelę TSLKD primariuose. Kodėl? Na, 60+ skyrių nominacija įpareigoja. Motyvų daug ir įvairių, bet sudėjus viską į vieną mintį – noriu, kad nuosaikūs, proeuropietiškos dešinės Lietuvos piliečiai tikrai turėtų už ką įmesti balsą“, – feisbuke pranešė premjerė.

Bendrapartiečiai vienas po kito atsisakė dalyvauti


Netrukus po I. Šimonytės sprendimo dar viena aktyviai skyriuose kelta politikė – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė – pranešė, kad nesieks tapti TS-LKD kandidate į prezidentus.

Po to tokius pačius sprendimus paskelbė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, Užsienio reikalų pirmininkas Žygimantas Pavilionis, parlamento vicepirmininkas, krikdemų flango lyderis Paulius Saudargas. Apie tai plačiau skaitykite čia.

Kiek anksčiau nedalyvausiantis partijos rinkimuose patvirtino ir TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)