„Na ką, kadangi pasakiau, kad visiems vienu metu, tai visiems vienu metu. Kadangi negaliu platint pranešimo spaudai iš Vyriausybės, nes ne Vyriausybės čia dalykai, tai pranešiu iš šito lango.

Ne, nekandidatuoju į Europos Komisiją, nepaisant karštai verdančios diskusijos. Man Lietuvoj tvoros žydi.

Ir taip, išbėgsiu į aikštelę TSLKD primariuose. Kodėl? Na, 60+ skyrių nominacija įpareigoja. Motyvų daug ir įvairių, bet sudėjus viską į vieną mintį – noriu, kad nuosaikūs, proeuropietiškos dešinės Lietuvos piliečiai tikrai turėtų už ką įmesti balsą“, – feisbuke pranešė premjerė.

Politologas: Šimonytės paraiška – dviguba


Premjerės sprendimą feisbuke pakomentavo politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis.

„Ingrida Šimonytė kandidatuos.

Pradžioje – konservatorių išankstiniuose rinkimuose. Manau, tikimybė didelė, kad po to ir tuose tikruose, kur renkame prezidentą.

Įdomu, kaip tai paveiks kitų galimų konservatorių kandidatų veiksmus. Ar bus partijos demokratijos šventė, ar tik „šventė“, be realios konkurencijos“, – svarstė ekspertas.

Jo teigimu, tai – pagarbos vertas sprendimas.

„Premjerė, kaip de facto valdančiųjų lyderė, nebėga nuo atsakomybės atstovauti rinkimuose savo politiniam sparnui.

Kita vertus, tokiu atveju konservatoriai truputį užšaldo galimo kito lyderio-žvaigždės iškilimą.

Šimonytės paraišką čia matyčiau dvigubą – ir dėl prezidento rinkimų, ir dėl pirmininkavimo partijai ateityje“, – įvertino M. Jastramskis.

Navickienė nesieks tapti partijos kandidate


Netrukus po I. Šimonytės sprendimo dar viena aktyviai skyriuose kelta politikė – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė – pranešė, kad nesieks tapti TS-LKD kandidate į prezidentus.

„Premjerė I. Šimonytę iškėlė daugiau partijos skyrių. Daugiausia partijos skyrių būtent ją matė tinkamiausia kandidate TS-LKD prezidento rinkimuose. Aš tikrai džiaugiuosi šiuo premjerės apsisprendimu. Tuo pačiu galiu pranešti ir patvirtinti, kad vidiniuose rinkimuose nedalyvausiu ir palaikysiu, remsiu visomis prasmėmis premjerės kandidatūrą“, – trečiadienį laidoje „Delfi interviu“ pranešė M. Navickienė.

Ji sakė, kad priimti tokį sprendimą po to, kai I. Šimonytė apsisprendė dalyvauti pirminiuose partijos kandidato į prezidentus rinkimuose, buvo lengva.

„Turbūt būčiau galvojus apie tai, bet labiausiai laukiau būtent tokio scenarijaus ir tokio sprendimo, nes pati tikrai tikiu, kad premjerė yra geriausia kandidatė, kurią gali turėti partija šiuose rinkimuose“, – paaiškino M. Navickienė.

Sprendimą pranešė ir Anušauskas, Pavilionis


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas patvirtino, kad nesieks tapti konservatorių kandidatu kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Ministras tikina rinkimuose remsiantis premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą.

„Jeigu premjerė eina į rinkimus, tai, be abejonės, aš tikrai į atrankinius turus nepretenduoju“, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Anušauskas.

Premjerei apsisprendus dalyvauti vidiniuose Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos rinkimuose, vadinamojo konservatorių krikdemų sparno lyderis Paulius Saudargas teigia, kad veikiausiai savo kandidatūros į šalies vadovo postą nebesiūlys.

„Manau, kad premjerės kandidatavimas bus stiprus žingsnis partijai. Tikrai pozityviai vertinu. O ar reikia sudaryti konkurenciją ir pakonkuruoti... Tai detalės. Bet bendrąja prasme tai būtų tikrai stipri kandidatūra“, – Eltai teigė konservatorių skyrių raginimų siekti prezidento posto sulaukęs P. Saudargas.

„Jeigu premjerė apsisprendžia tapti kandidatu, tai geras variantas. Tai ir galvodamas apie savo sprendimą į tą pusę krypsiu“, – sakė TS–LKD priklausantis politikas.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis socialiniame tinkle taip pat pranešė nesieksiantis dalyvauti šiuose rinkimuose.

Landsbergis: I. Šimonytė yra stipriausia kandidatė, kokią šiandien galime turėti


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūra į prezidento rinkimus yra stipriausia, kokią tik gali turėti jo vadovaujama partija ar dešiniųjų jėgų rėmėjai.

„Mano vertinimu, premjerė yra, ko gero, stipriausias kandidatas, kurį galime šiandien turėti. Jos paskutinė formuluotė, kurią ji parašė, kad Lietuvoje nuosaiki dešininė turi turėti už ką atiduoti savo balsą – tai čia turbūt yra tinkamiausia, kaip galima apibūdinti jos pasirinkimą kandidatuoti“, – trečiadienį Vyriausybė žurnalistams sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergio teigimu, kiti kandidatai – ir oficialiai paskelbę apie savo ketinimus siekti šalies vadovo posto, ir ketinantys tai padaryti – daugiau yra kietos jėgos ir populistinių nuotaikų šalininkai.
„Dauguma kandidatų, kurie yra išsirikiavę prie starto linijos, yra tikrai ne nuosaikios dešinės. Kalbu apie nacionalinius kandidatus ir numanomus taip pat“, – pažymėjo jis.

Tuo metu klausiamas apie I. Šimonytės rinkimines perspektyvas, G. Landsbergis pabrėžė, kad svarbiausia, jog dešinės rinkėjas turės už ką atiduoti balsą. O rinkimų rezultatai, tęsė jis, gali būti palankūs įvairiems kandidatams.

„Manau, kartais yra svarbus pats olimpinis principas – sudalyvauti tam, kad rinkėjas būtų atstovaujamas. Nepaisant to, kaip viskas vėliau susidėlios. Tų dėlionių gali būti įvairių – politiniai vėjai ne visada pasiduoda kažkokioms labai fatalistinėms matematikoms, kurios šiandien pasakytų vienaip“, – kalbėjo G. Landsbergis, akcentuodamas, kad 2018 m., kai I. Šimonytė paskelbė sieksianti šalies vadovo posto, visuomenė ne itin palankiai vertino politikę, tačiau rinkimų rezultatai buvo gerokai pozityvesni.

„Gali būti taip, gali būti kitaip. Svarbiausia pasakyti, kad rinkėjas turės už ką balsuoti“, – pakartojo jis.

Penktadienį partijos lyderis G. Landsbergis pranešė rinkimuose į šalies vadovo postą nedalyvausiantis.

Apie sprendimą nedalyvauti vidiniuose rinkimuose paskelbė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė bei Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Nedalyvausiantys partijos vidiniuose rinkimuose dėl prezidento posto anksčiau pranešė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Delfi primena, kad konservatorių kandidato į prezidentus rinkimai yra numatyti lapkričio 11–12 dienomis. Vidiniuose partijos rinkimuose galės dalyvauti ne tik TS-LKD nariai, bet ir asmenys, kurie pritaria partijos politikai ir nepriklauso kitoms politinėms jėgoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)