„Penkiasdešimt keturi Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų skyriai iškėlė mano kandidatūrą ir pakvietė dalyvauti pirminiuose kandidato į Respublikos Prezidentus rinkimuose. Noriu padėkoti visiems partijos skyriams ir kiekvienam nariui už pasitikėjimą.

Premjerei Ingridai Šimonytei paskelbus apie kandidatavimą, manau, kad TS-LKD turi susitelkti aplink mūsų partijos Vyriausybės vadovę ir paremti jos siekį tapti valstybės vadove. Dešimtys partijos skyrių iškėlė ir mano kandidatūrą Europos Parlamento rinkimuose.

Šiandien, kai Europoje ir vėl vyksta karas, kai mūsų kaimynė Ukraina ginasi nuo Rusijos barbariškos agresijos, o Maskva neslepia besiruošianti karui su Vakarais, Lietuvai kaip niekada reikalinga jungianti ir telkianti politika, ypač nacionalinio saugumo ir gynybos srityje. Todėl lieku toliau dirbti Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku, o darbų laukia dar daug.

Ką mums sako skaudi istorinė, ypač 1940 metų, patirtis? Privalome turėti ne tik kariuomenės veikimo planus, bet ir visos valstybės gynybos planą: kiekvienam svarbu žinoti, kaip konkrečiai prisidėsime prie kovos už savo ir valstybės laisvę. Ir toliau darysiu viską, kad toks planas atsirastų.

Migracija į Lietuvą gali būti tik teisėta: negalime padaryti tų klaidų, kurias šiandien mėgina taisyti kitos Europos valstybės. Toliau sieksiu, kad Lietuva tęstų atsparumo klaidoms politiką šioje srityje.

Turime telkti Lietuvos jėgas kūrybai ir gynybai. Telkti mūsų visuomenės intelektualinį potencialą, visus stiprius Lietuvos protus, nepaisant žmonių įsitikinimų ir pažiūrų. To reikia, kad sugebėtume išmintingai spręsti aktualiausias dabarties problemas ir atsakytume į ateities iššūkius.

Lietuva turi daug galios. Atsakingos politikos uždavinys – ją vienyti ir nukreipti bendrai visuomenės gerovei.

Dar kartą jums visiems ačiū už man išreikštą tvirtą paramą. Kviečiu ir toliau telktis bendram darbui Lietuvai!“ – feisbuke rašė L. Kasčiūnas.

Šimonytės sprendimas


Premjerė Ingrida Šimonytė nusprendė dalyvauti konservatorių pirminiuose rinkimuose dėl Tėvynės sąjungos kandidato į prezidentus.

„Na ką, kadangi pasakiau, kad visiems vienu metu, tai visiems vienu metu. Kadangi negaliu platint pranešimo spaudai iš Vyriausybės, nes ne Vyriausybės čia dalykai, tai pranešiu iš šito lango.
Ne, nekandidatuoju į Europos Komisiją, nepaisant karštai verdančios diskusijos. Man Lietuvoj tvoros žydi.

Ir taip, išbėgsiu į aikštelę TSLKD primariuose. Kodėl? Na, 60+ skyrių nominacija įpareigoja. Motyvų daug ir įvairių, bet sudėjus viską į vieną mintį – noriu, kad nuosaikūs, proeuropietiškos dešinės Lietuvos piliečiai tikrai turėtų už ką įmesti balsą“, – feisbuke pranešė premjerė.

Navickienės sprendimas

Netrukus po I. Šimonytės sprendimo dar viena aktyviai skyriuose kelta politikė – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė – pranešė, kad nesieks tapti TS-LKD kandidate į prezidentus.

„Premjerė I. Šimonytę iškėlė daugiau partijos skyrių. Daugiausia partijos skyrių būtent ją matė tinkamiausia kandidate TS-LKD prezidento rinkimuose. Aš tikrai džiaugiuosi šiuo premjerės apsisprendimu. Tuo pačiu galiu pranešti ir patvirtinti, kad vidiniuose rinkimuose nedalyvausiu ir palaikysiu, remsiu visomis prasmėmis premjerės kandidatūrą“, – trečiadienį laidoje „Delfi interviu“ pranešė M. Navickienė.

Ji sakė, kad priimti tokį sprendimą po to, kai I. Šimonytė apsisprendė dalyvauti pirminiuose partijos kandidato į prezidentus rinkimuose, buvo lengva.

„Turbūt būčiau galvojus apie tai, bet labiausiai laukiau būtent tokio scenarijaus ir tokio sprendimo, nes pati tikrai tikiu, kad premjerė yra geriausia kandidatė, kurią gali turėti partija šiuose rinkimuose“, – paaiškino M. Navickienė.

Sprendimą pranešė ir Anušauskas, Pavilionis

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas taip pat patvirtino, kad nesieks tapti konservatorių kandidatu kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Ministras teigė rinkimuose remsiantis premjerės kandidatūrą.

„Jeigu premjerė eina į rinkimus, tai, be abejonės, aš tikrai į atrankinius turus nepretenduoju“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Krikdemų flango lyderis Paulius Saudargas ir bendrapartietis Žygimantas Pavilionis taip pat pranešė nedalyvausiantys partijos kandidato į prezidentus rinkimuose.

Landsbergis: Šimonytė yra stipriausia kandidatė, kokią šiandien galime turėti

Kandidato statuso taip pat nesiekiantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis trečiadienį žurnalistams sakė, kad premjerės I. Šimonytės kandidatūra į prezidento rinkimus yra stipriausia, kokią tik gali turėti jo vadovaujama partija ar dešiniųjų jėgų rėmėjai.

„Mano vertinimu, premjerė yra, ko gero, stipriausias kandidatas, kurį galime šiandien turėti. Jos paskutinė formuluotė, kurią ji parašė, kad Lietuvoje nuosaiki dešininė turi turėti už ką atiduoti savo balsą – tai čia turbūt yra tinkamiausia, kaip galima apibūdinti jos pasirinkimą kandidatuoti“, – trečiadienį Vyriausybė žurnalistams sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergio teigimu, kiti kandidatai – ir oficialiai paskelbę apie savo ketinimus siekti šalies vadovo posto, ir ketinantys tai padaryti – daugiau yra kietos jėgos ir populistinių nuotaikų šalininkai.

„Dauguma kandidatų, kurie yra išsirikiavę prie starto linijos, yra tikrai ne nuosaikios dešinės. Kalbu apie nacionalinius kandidatus ir numanomus taip pat“, – pažymėjo jis.

Tuo metu klausiamas apie I. Šimonytės rinkimines perspektyvas, G. Landsbergis pabrėžė, kad svarbiausia, jog dešinės rinkėjas turės už ką atiduoti balsą. O rinkimų rezultatai, tęsė jis, gali būti palankūs įvairiems kandidatams.

„Manau, kartais yra svarbus pats olimpinis principas – sudalyvauti tam, kad rinkėjas būtų atstovaujamas. Nepaisant to, kaip viskas vėliau susidėlios. Tų dėlionių gali būti įvairių – politiniai vėjai ne visada pasiduoda kažkokioms labai fatalistinėms matematikoms, kurios šiandien pasakytų vienaip“, – kalbėjo G. Landsbergis, akcentuodamas, kad 2018 m., kai I. Šimonytė paskelbė sieksianti šalies vadovo posto, visuomenė ne itin palankiai vertino politikę, tačiau rinkimų rezultatai buvo gerokai pozityvesni.

„Gali būti taip, gali būti kitaip. Svarbiausia pasakyti, kad rinkėjas turės už ką balsuoti“, – pakartojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)