„Skyriai kandidatus gali kelti iki rugsėjo 24 d. Didžioji dalis skyrių susirinkimų būtent rugsėjo mėnesį ir yra suplanuoti. Kandidatus iškėlė daugiau kaip 10 skyrių“, – komentavo M. Prievelis.

„Kalbant apie prezidento rinkimus, daugiausiai kartų paminėtos ir pasiūlytos Ingridos Šimonytės, Gabrieliaus Landsbergio ir Monikos Navickienės pavardės. Taip pat siūlymų kandidatuoti yra sulaukę ir Arvydas Anušauskas, ir Laurynas Kasčiūnas. Taip pat minima partijai nepriklausančios Dalios Grybauskaitės pavardė“, – dalijosi jis.

Klausiamas, ar konservatoriai kelia daugiau nepartinių kandidatūrų – kaip kad 2018 m. 28 partijos skyriai iškėlė dabartinio prezidento Gitano Nausėdos kandidatūrą – M. Prievelis nurodė, kad tokių pretendentų kol kas nėra.

Tuo pačiu metu konservatoriai kelia kandidatūras ir Europos Parlamento (EP) rinkimams. Čia, anot M. Prievelio, dominuoja dabartinių europarlamentarų pavardės.

„Daugiausiai siūlymų yra sulaukę dabartiniai Europos Parlamento nariai – Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius, frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė“, – aiškino TS-LKD vykdantysis sekretorius.

„Paminėti ir pasiūlyti virš 30 asmenų. Pasikartojantys – Liudo Mažylio, Mato Maldeikio, Monikos Navickienės pavardės“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad rugpjūčio 14-24 d. TS-LKD skyriai kelia galimus kandidatus dalyvauti prezidento rinkimuose. Vėliau pretendentus įvertins konservatorių Priežiūros komitetas, o patys kandidatai turės apsispręsti, ar dalyvaus partijos vidiniuose rinkimuose, ar kandidatuoti nesutinka. Galutinius kandidatų sąrašus spalio mėnesį turėtų patvirtinti TS-LKD Prezidiumas.

Pirminiai rinkimai, vadinami „Demokratijos švente“, kurių metu TS-LKD išsirenka savo remiamą kandidatą į šalies vadovo postą planuojami lapkričio 11-12 d.

Kol kas nei antras palankiausiai visuomenės vertinamas politikas, krašto apsaugos ministras A. Anušauskas, nei premjerė I. Šimonytė ar užsienio reikalų ministras ir partijos pirmininkas G. Landsbergis nėra pasisakę, ar ketina dalyvauti prezidento rinkimuose. Viena favoričių laikoma M. Navickienė Eltai taip pat nurodė, kad sprendimo dar nepriėmė.

Artimiausi šalies vadovo rinkimai vyks 2024 m. gegužę. Apie savo kandidatūrą kol kas paskelbė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurelijus Veryga.

Tuo metu EP rinkimai turėtų įvykti kitų metų birželį.