Ž. Pavilionis teigė savo poziciją trečiadienio popietę atvirai išsakė ir prezidento vyriausiajai patarėjai Astai Skaisgirytei.

„Akivaizdu, kad šį savaitgalį, vykdamas į neformalią Europos Vadovų Tarybą (EVT), prezidentas vyksta į susitikimą, kur bus svarstomi Vyriausybės kompetencijos klausimai – socialinė politika, skurdas, atskirties mažinimas, nedarbo rodikliai.

Reikia suprasti, kad Briuselis bando koncentruoti savo galias ir sukurti tam tikrą socialinį ramstį, ir būtent Vyriausybei teks tuos sprendimus įgyvendinti. Neformali Taryba taip pat skiriasi nuo kitų Tarybų tuo, kad, kaip mes diplomatai, kurie ruošdavo tas Tarybas, niekada nebuvome tikri dėl rezultatų. Nes neformali Taryba atskiria vadovus nuo delegacijos, ir ten gali įvykti įvairūs net konstitucinio lygio stebuklai, kuriuos teks po to mums visiems įgyvendinti“, – po posėdžio kalbėjo politikas.

Jo vertinimu, prezidentas vyksta į posėdį, kur jam nepriklauso būti pagal kompetenciją.

„Mačiau linksinčias galvas ir opozicijos, kad tai nėra prezidento kompetencijos klausimai. Tas aukšto pilotažo džiazas uždarame kambaryje su vadovais, kuris gali nulemti mūsų visų likimus, jis daromas žmogaus, kuriam nepriklauso pagal kompetenciją tai daryti. Niekas man, kaip tris dešimtmečius dirbančiam diplomatijoje, nepasakys, kad socialinė politika, klausimai, kuriais užsiima ministrė Monika (Navickienė) arba (Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas) Mindaugas Lingė yra Pavilionio kompetencijos klausimai. Tai nėra užsienio politika“, – aiškino Ž. Pavilionis.
Gitanas Nausėda ir Žygimantas Pavilionis

Kėlė atvirus klausimus prezidento patarėjai

Seimo URK pirmininkas teigė iškėlęs atvirus klausimus ir prezidento patarėjai.

„Aš pasakiau, ir paklausiau ponios Skaisgirytės (prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikos klausimais), ar gavus tokį kvietimą į renginį, kuris neatitinka valdžių pasidalijimo principo, ar buvo tartasi su premjere Ingrida Šimonyte dėl dalyvavimo? Taip kaip prie mano akių tardavosi amžiną atilsį A. Brazauskas su prezidentu V. Adamkumi, ir nuspręsdavo, kas pagal kompetenciją ir valdžių pasidalinimą turėtų vykti į Tarybas. O šiuo atveju tai neįvyko. Laiškas be abejonės nebuvo perduotas, nebuvo jokio susitarimo“, – piktinosi Ž. Pavilionis.

Seimo URK diplomatiškesnių žodžių situacijai įvertinti nesirinko.

„Deja, matyt, gražios tradicijos nyksta, ir kažkas uzurpuoja dalyvavimą turbūt vien dėl kažkokių viešųjų ryšių. Nes turbūt kitų instrumentų jau nebeturi savo krentančiam populiarumui didinti“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Jis teigė išreiškęs viltį, kad ateityje aukščiausi mūsų šalies vadovai suras galimybę susėsti už bendro stalo ir tartis dėl tokio dalyvavimo ir klausimo.

„Įsivaizduokite, jei Pavilionis būtų uždaromas aukščiausio lygio kambaryje, kur būtų aptariamas skurdo mažinimas arba atskirtis, ir mane paliktų ten džiazuoti. Rezultatai gali būti įvairūs. Lygiai taip pat nenorėčiau, kad Rusijos arba kitais klausimais pradėtų džiazuoti, pavyzdžiui, Mykolas Majauskas. Žinote, tam reikia patirties, įgaliojimo, žinojimo, galų gale, parlamentinio mandato. O mes pagal Statutą jį galime suteikti tik Vyriausybei“, – aiškino Ž. Pavilionis.

Jo vertinimu, „vyksta betvarkė, Statuto ir konstitucinių įgaliojimų tolesnis pažeidimas“.

„Prezidentas yra uzurpavęs dalyvavimą viršūnių taryboje šį kartą tikrai ne savo klausimais. Rusijos ir Indijos ten gal bus tik penki procentai. Tikroji diskusija dėl Rusijos vyks kitoje viršūnių taryboje. Nėra jokio susitarimo“, – sakė Ž. Pavilionis.

Įkando dėl kelionių biudžeto

Politikas įkando Prezidentūrai ir dėl dalyvavimo tokiame renginyje kaštų.

„Labai tikiuosi, kad artimiausiu metu , grįžęs iš įvairių vizitų, kur važiuojama su didžiulėmis delegacijomis, kur kai kurios delegacijos net nevažiuoja, kiek aš girdžiu, o siunčia savo šakinius socialinių reikalų ministrus, – čia jo sprendimas. Turbūt maro metu galima tuos mokesčių mokėtojų pinigus leisti, dalyvaujant diskusijoje ne pagal savo kompetenciją.

Bet aš tikrai labai tikiuosi, kad ši betvarkė baigsis ir mūsų prezidentas turės drąsos pripažinti, kad kai kurie klausimai viršūnių taryboje yra ne jo kompetencijos. Tiesa pasakius, dauguma klausimų viršūnių taryboje yra ne jo kompetencijos. Ir tikiuosi, kad suras tą sprendimą su premjere, kur turėtų dalyvauti jis, o kur premjerė“, – sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, trečiadienį per komitetų posėdį formalaus sprendimo nebuvo.

„Tai buvo mano pareiškimas, kiek mačiau iš kūno kalbos, dauguma tam pritarė“, – sakė Ž. Pavilionis.

Kritiškai įvertino Seimo Etikos komiteto sprendimą

Seimo Užsienio ir Europos reikalų komitetai, teikdami rekomendaciją dėl Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT), peržengė kompetencijos ribas, trečiadienį nusprendė Seimo Etikos ir procedūrų komisija, rašė BNS.

URK pirmininkas tokį sprendimą įvertino kritiškai.

„Etikos komisija mažiau dirba Europos Sąjungos reikalais negu kai kurie tyrimo objektai, ir nesuprato paprasto dalyko. Etikos komisija manė, kad mes kažkodėl uzurpavome teisinę galimybę nustatyti delegacijas.

Mes praėjusiame susitikime rekomendavome Užsienio reikalų ministerijai, kuri formuoja delegacijas, įgalioti vieną ar kitą asmenį tais klausimais atstovauti. Mes pateikėme tik rekomendaciją. Šiuo atveju mes negalėjome jos pateikti, nes viršūnių taryba yra neformali, ir delegacija yra formuojama ne per Užsienio reikalų ministeriją, ne per Vyriausybę, o tiems žmonėms, kuriems pasiunčiamas kvietimas“, – aiškino Ž. Pavilionis.

Pasak jo, prezidentas vyksta į viršūnių tarybą be palaiminimo iš Europos reikalų komiteto, „vienašališkai nusprendęs, kad jis tinka tame aukšto pilotažo socialinės politikos architektų susitikime dalyvauti“.

„Čia yra jo asmeninė nuomonė. Mano akimis tai niekaip nedera su jo kompetencija. Kada ateis kitos viršūnių tarybos, kur jau vyriausybė formuos tas delegacijas, manau, kad vyks labai rimta diskusija šitais klausimais.

Tikiuosi, kad iki tos rimtos diskusijos prieš formalią viršūnių tarybą įvyks labai žmogiškas, labai paprastas ir atviras pokalbis tarp prezidento ir premjerės, gal net ir mūsų akivaizdoje, kur mes vis dėlto pasitarsime kaip profesionalai, kaip žmonės siekiantys vienybės užsienio politikoje – kas, kur ir kada turi vykti“, – sakė Ž. Pavilionis.

Morkūnaitė-Mikulėnienė: neformalioje EVT daugiausiai dėmesio bus skiriama Europos socialinių teisių ramsčio

TS-LKD pranešime spaudai paaiškino, kad trečiadienį Europos reikalų komiteto (ERK) ir Užsienio reikalų komiteto (URK) bendrame posėdyje buvo pristatytos Lietuvos pozicijos prieš vykstant į neformalią Europos Vadovų Tarybą (EVT) gegužės 8 d. Komitete buvo atkreiptas dėmesys, kad neformalioje EVT daugiausiai dėmesio bus skiriama Europos socialinių teisių ramsčio (ESTR) įgyvendinimo klausimui.

ERK pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė atkreipė dėmesį, kad kai kurie komiteto nariai pažymėjo, jog ESTR plano įgyvendinimo tematika išsiskiria kaip išimtinai esanti Vyriausybės kompetencijoje, ypač socialinės, švietimo, sveikatos ir ekonomikos atsakomybės klausimai. Todėl kai kurie komitetų nariai kėlė klausimą, ar artėjančioje neformalioje EVT Lietuvos pozicijas neturėtų atstovauti Vyriausybės vadovė.

Komiteto pirmininkė atkreipė Seimo narių dėmesį, kad gegužės 8 dieną vykstanti EVT yra neformali ir šį kartą Lietuvos delegaciją formuoja ne Užsienio reikalų ministerija (URM). Pagal Seimo statuto 180 straipsnį, ERK ir URK rekomendacijas teikia būtent Vyriausybei, todėl šį kartą komitetų nariai dėl Lietuvos delegacijos sudėties pasisakyti neturėtų (arba nereikia).
„Kaip pažymėjo Užsienio reikalų ministerijos atstovai, neformaliai EVT Lietuvos delegaciją formuoja ne URM. Todėl komitetas šį kartą neteikia jokios rekomendacijos URM dėl delegacijos sudėties“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Prezidentūros reakcija be emocijų

Prezidentūra į kritiką atsakė lakoniškai.

„Šalies vadovo delegacijos jam vykstant su vizitais į Europos Vadovų Tarybos ar kitus tarptautinius susitikimus yra sudaromos pagal diplomatinį protokolą, atsižvelgiant į konkretaus vizito programą“, - teigiama Prezidentūros Spaudos tarnybos atsiųstame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1293)