Rikiuotėje – gimnazistai, kurie ruošiasi Karo akademijos pasižadėjimo ceremonijai, žygiuoja į pasiruošimą. Nuo rugsėjo mėnesio trijų Vilniaus gimnazijų: Vilniaus licėjaus, Žirmūnų bei Antakalnio devintokai pradėjo mokytis pagal jaunojo kariūno–lyderio ugdymo programą.

Šiuo metu Karo akademijoje mokosi 43 gimnazistai, planuojama, kad vėliau jų skaičius didės.

„Trys gimnazijos pagrinde todėl, kad geografiškai jos yra arčiausiai Karo akademijos. Ir logistiškai kol kas yra lengviausia iš jų vaikus mums atsivežti. Bet ateityje mes jau po truputį mezgam ryšius su kitomis gimnazijomis, jų dar nenorėčiau atskleisti.

Bet ši programa plėsis ir tų partnerių bus daugiau“, – LNK žinioms sakė Lietuvos karo akademijos bazinių karininkų kursų taktikos sekcijos vyr. instruktorius Marius Dzencevičius.

Karo akademijoje moksleiviai mokosi atsakingo piliečio pareigų, gilinasi į šalies istoriją, vertybes, ginkluoto ir neginkluoto pilietinio pasipriešinimo būdus.

„Šios programos metu mes mokome jaunus žmones trijų dalykų, kuriuos jie ir taip gautų mokykloje. Jie gauna tai pas mus: pilietiškumas, dorinis ugdymas ir kūno kultūra. Ir taip pat juos mokome lyderystės, kas yra Karo akademijos toks pagrindinis dalykas ir išskirtinumas“, – kalbėjo Lietuvos karo akademijos bazinių karininkų kursų taktikos sekcijos vyr. instruktorius M. Dzencevičius.

Patys gimnazistai atskleidžia, kad pasirinko šią programą, nes jiems ji pasirodė ne tik nauja ir įdomi, bet ir naudinga.

„Jaučiuosi išmokęs įvairių karybos elementų, rikiuotės ypač, kaip vaikščioti rikiuotėje, disciplinos įgavau. Ši programa yra naudinga, nes ji gali tave paversti tikru vadu, suteikti disciplinos, kaip viską daryti laiku“, – kalbėjo Martynas.

Justina LNK žinioms pasakojo, jog jeigu net į Karo akademiją ir nepateks, jau bus daugiau pilietiška ir labiau mylės savo šalį.

Su gimnazistais dirbantis būrio vadas mato jaunuolių progresą.

„Galiu teigti, kad jiems puikiai sekasi, jie tobulėja. Lyginant su pirmomis dienomis, jie tikrai daug ko išmoko, daug ko pasiėmė iš mūsų. Mes irgi tuo pačiu tobulėjame kaip vadai, gauname praktinių žinių ir įgūdžių, kaip dirbti su jaunesniais žmonėmis.

O jie gauna šiokios tokios disciplinos, tvarkos išmoksta šiek tiek, pagarbos mokome, motyvacijos“, – teigė Jaunojo kariūno–lyderio ugdymo programos būrio vadas Augustinas Adomaitis.

Tikimasi, kad ši programa padės ne tik sustiprinti pilietiškumą, bet padaugės ir norinčių stoti ir į Karo akademiją.

„Šios programos tikslas yra visų pirma yra paruošti kaip labiau pilietiškus mūsų visuomenės narius, labiau motyvuoti mylėti mūsų tėvynę“, – teigė Lietuvos karo akademijos bazinių karininkų kursų taktikos sekcijos vyr. instruktorius M. Dzencevičius.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: