„Žinote, kaip liaudyje kalbama apie prezidento rinkimus? Kad sistema jau paskyrė prezidentą ir geriausia būtų, kad antrame rate sistema neturėtų problemų – kad dalyvautų G. Nausėda su I. Šimonyte. Tada jie normaliai pailsės. Kas belaimėtų, tai būtų jų žmogus. Taip kalbama liaudyje. Aš manau, liaudis turi daug išminties ir yra tame tam tikros tiesos. Aišku, dabar nusprendė rinkimuose dalyvauti premjeras S. Skvernelis, tai jau sunkiau bus“, – antradienį spaudos konferencijos metu Seime kalbėjo V. Tomaševskis, paklaustas, kokios pozicijos LLRA-KŠS laikysis per prezidento rinkimus.

LLRA-KŠS lyderis, kuris anksčiau buvo užsiminęs apie tai, kad svarstytų kandidatuoti į prezidentus, antradienį teigė, kad partija dėl šalies vadovo rinkimų kol kas jokio sprendimo nepriėmė.

„Mūsų sprendimo dėl prezidento rinkimų dar nėra“, – teigė V. Tomaševskis.

Savo ruožtu LLRA-KŠS lyderis kritikavo visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“, vykdančio apklausas apie partijų, kandidatų į prezidentus populiarumą, ir jo vadovo, sociologo Vlado Gaidžio veiklą.

„Jis yra pagrindinis komentatorius. Ką sistema pasakys, tokias apklausas jis ir rodo“, – apie V. Gaidį kalbėjo V. Tomaševskis.

Jis stebėjosi, kad LLRA-KŠS atstovai nėra įtraukiami į „Vilmorus“ apklausas arba, jei ir įtraukiami, partijos reitingas paprastai matuojamas keliais procentais, nors rinkimuose LLRA-KŠS surenka daugiau.

„Greičiausiai sistema bijo mūsų atstovų“, – komentavo V. Tomaševskis.

V. Gaidys: tai girdžiu nuo 1989 m.

LRT.lt kalbintas „Vilmorus“ vadovas, sociologas V. Gaidys teigė, kad V. Tomaševskio kritika jam nėra naujiena.

„Man čia nieko neįprasto nėra. Ir V. Tomaševskis, ir daugelis kitų žmonių, įvairių pažiūrų, įvairiausių partijų atstovų, panašiai kalba“, – teigė sociologas.

Vladas Gaidys

Anot jo, iki šiol egzistuoja ginčas, kuriuos žmones į traukti prezidentinius reitingus. V. Gaidžio teigimu, „Vilmorus“ minėtus reitingus sudarinėja, respondentams pateikdami atvirą klausimą: „kas iš dabartinių Lietuvos visuomenės veikėjų būtų geriausi pretendentai į prezidento postą?“.

„Mes visas pateiktas pavardes sąžiningai surašome, tų pavadžių būna daugiau negu 30. [...] V. Tomaševskis surenka 0,8 procento repondentų balsų, Gabrielius Landsbergis – 0,9 procento, V. Pranckietis – 0,9 procento. V. Tomaševskis šioje apklausoje lenkia R. Karbauskį, R. Žemaitaitį, G. Kirkilą, A. Butkevičių. Bet V. Tomaševskio pavardė nėra minima, nes nėra tarp populiariausių. Visų 30 paminėtų pavardžių juk nepublikuosi“, – apie tyrimus pasakojo V. Gaidys.

„Vilmorus“ vadovas, komentuodamas V. Tomaševskio pastabas dėl to, kad LLRA-KŠS apklausose sulaukia tik kelių procentų populiarumo, pažymėjo, jog Vilniaus, Šalčininkų rajonuose apklausti žmones nėra lengva, nes jie ne visada sutinka pasidalinti savo nuomonėmis. Vis dėlto, anot jo, LLRA-KŠS rinkėjai per rinkimus būna aktyvūs ir paneigia tyrimų rezultatus.

„Esu porą šimtų kartų paminėjęs, kad apklausose LLRA-KŠS neperžengia penkių procentų barjero, bet jų aktyvumas rinkimuose yra visai kitas negu, tarkime, Darbo partijos ar „Tvarkos ir teisingumo“ rinkėjų – LLRA-KŠS rinkėjai per rinkimus yra labiau aktyvūs. Taigi LLRA-KŠS per rinkimus greičiausiai penkių procentų barjerą praeis, bet negaliu juk pieštuku tai pripiešti“, – komentavo V. Gaidys.

Sociologas tvirtino, kad jau apie 30 metų girdi kritiką iš politikų apie atliekamus tyrimus, bet dėl to neįsižeidžia.

„Aš nuo 1989 metų girdžiu tai. Ko čia įsižeisti? Toks jau darbas. [...] Noriu V. Tomaševskiui palinkėti gero kelio sunkiame politiko darbe“, – kalbėjo V. Gaidys.