Buvęs Vilniaus miesto meras R. Šimašius dabar jau tik tarybos narys. Paklaustas, ar jis žinojo, jog Vilniaus vyriausiasis architektas M. Pakalnis dar turėjo ir kitą darbą, jis teigė žinojęs.

„Žinokite, aš žinojau. Bet kiek žinau, tai viskas yra tvarkinga ir legalu, gerai“, – teigė jis.

M. Pakalnis vyriausiuoju Vilniaus architektu tapo prie R. Šimašiaus. Prie dabartinio Vilniaus mero V. Benkunsko su juo atsisveikinta bendru šalių sutarimu.

Delfi skaičiavimu, M. Pakalniui išeinant, savivaldybė išmokėjo ne mažiau nei 7,8 tūkst. eurų į rankas. Bet jis gavo ir antrą išeitinę iš „Susisiekimo paslaugų“, dar 5,5 tūkst. eurų į rankas.

„Susisiekimo paslaugos“ yra savivaldybės įmonė. R. Šimašius sako, kad M. Pakalnis yra darbštus žmogus.

„Man kartais netgi gaila būdavo, kad vidurnaktį parašydavau jam laišką ir gaudavau atsakymą po pusvalandžio“, – LNK žinioms sakė R. Šimašius.

Įmonė „Susisiekimo paslaugos“ yra atsakinga už Vilniaus viešąjį transportą, automobilį stovėjimą. Kada architektas spėdavo dirbti ir ten, R. Šimašius nepatikslina.

Remigijus Šimašius

„Jūs jo paklauskite. Aš jam nei žmona, nei auklė, nei sekretorė. Kaip iš vyriausiojo architekto, tai jokių priekaištų neturiu, nes dirbo tikrai daug. Žinau, kad „Susisiekimo paslaugose“ irgi dirbo“, – tikino buvęs Vilniaus miesto meras.

Paties M. Pakalnio paklausti šių klausimų LNK žinios bandė, bet jis irgi neatsako. Jis teigė, jog jau yra viską pasakęs.

Viešojoje erdvėje susidomėjimas M. Pakalniu kilo tada, kai savivaldybė žiniasklaidai nesutiko atsakyti, kokią jis gavo išeitinę. Kadangi tai yra mokesčių mokėtojų pinigai, gindama viešąjį interesą į Vilniaus miesto merą V. Benkunską kreipėsi ir Žurnalistų sąjunga.

„Nesutikčiau su teiginiu, kad kažkas buvo slepiama, nes nėra, ko čia slėpti. Situacija yra visiškai eilinė“, – tikino V. Benkunskas.

O kai informacija galiausiai buvo paviešinta ir paaiškėjo, kad išeitinės buvo dvi, kaip ir darbai buvo du.

„Dėl to, kad algos savivaldybės administracijoje, kaip valstybės tarnyboje, yra mažos. Ir šiandien jos dar nėra konkurencingos, lyginant su verslu Vilniaus mieste. Tai toks būdas, suteikiant papildomas pareigas kitoje struktūroje ir buvo sugalvotas“, – aiškino Vilniaus miesto meras V. Benkunskas.

Paklaustas, ar tai nebuvo fiktyvios M. Pakalnio pareigos, V. Benkunskas tikino negalintis to komentuoti.

Valdas Benkunskas, Mindaugas Pakalnis, Gintautas Runovičius

„Fiktyvios, ne fiktyvios“, – sakė jis.

To paties LNK žinios paklausė ir buvusio Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus.

„Aišku, kad ne (fiktyvus, aut. p.). Bent jau aš tai tikrai neturiu jokių prielaidų teigti, kad jis buvo kažkoks fiktyvus“, – sakė jis.

Jeigu įdarbinimas fiktyvus – už tai Lietuvos įstatymai numato atsakomybę. Bet dabartinis Vilniaus miesto meras V. Benkunskas nesigilins.

„Jokių duomenų, kad būtų kažkas neteisėta nėra. Ir aš nematau prielaidų, kodėl aš dabar turėčiau komentuoti“, – aiškino jis.

Tačiau yra, kas jau gilinasi – tai Vilniaus tarybos narys Artūras Zuokas. Jis teigia, kad buvęs vyriausiasis miesto architektas antram darbui paprastai neturi laiko.

Artūras Zuokas

„Neįmanoma, nes žinau, ką reiškia vyriausiojo miesto architekto pareigos“, – aiškino jis.

A. Zuokas neatmeta, kad kreipsis į prokurorus.

„Aš manau, kad tai yra tiesiog neteisėtas atlyginimo gavimas už darbą, kuris nebuvo atliekamas. O čia jau galima kalbėti apie realią atsakomybę ir išreikalauti minėtus apmokėjimus, kurie nepriklausė“, – LNK žinioms sakė A. Zuokas.

Jis teigia, kad jam savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ atsakė, kad M. Pakalnis dirbo projektų vadovu judumo strategijos skyriuje. Jam esą buvo skirtas individualus darbo laiko režimas, o darbo vieta – nuotolinė.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: