DELFI primena, kad trečiadienio vakarą, apie 19.15 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad Sausio 13-osios g., prie televizijos bokšto, pagrobtas vaikas – apie 11–12 metų mergaitė. Dėl mįslingo ir visuomenę sukrėtusio įvykio sostinės pareigūnai buvo sukelti ant kojų.

Policijos žiniomis, vaikas galimai įsodintas į nenustatytos markės automobilį (sidabrinės ar geltonos spalvos) užsienietiškais numeriais. Policija remiasi dviejų vienuolikos metų berniukų, kurie pasakojo, viską matę, liudijimais.

Policija prašo visuomenės pagalbos pasidalyti bet kokia su įvykiu susijusia informacija, dar kartą prašo visų tėvų, kurių vaikai negrįžo namo ir jie neturi informacijos apie šių buvimo vietą, paskambinti 112.

Trečiadienio vakarą į visuomenę su raginimu padėti policijai feisbuke kreipėsi ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Meras pasakojo, kad tą vakarą informacijos gavęs iš kolegų, kurie jos savo kanalais sulaukė iš policijos.

„Kalbant apie įsitraukimą, labai svarbu suvokti visiems politikams, kad visi turi būti įsitraukę, bet įsitraukę taip, kad padėtų, o ne trukdytų pareigūnams“, – sakė R. Šimašius.

Analizuojami dideli kiekiai informacijos

Pasak mero, daugiausia šioje situacijoje iš savivaldybės pusės gelbsti tai, kas jau padaryta prieš dvejus metus, – miesto aprūpinimas vaizdo stebėjimo kameromis, skirtomis saugumui palaikyti, ir užtikrinimas, kad ir kitam tikslui pasiekti (eismo arba konkrečioms situacijoms valdyti) skirtos kameros būtų pritaikytos. Jis atkreipė dėmesį, kad visų naujų sostinės autobusų ir troleibusų priekyje arba gale irgi yra kameros.

„Vakar kartu su pareigūnais buvo analizuojamos situacijos. Pareigūnai iki pusės nakties buvo eismo valdymo centre, analizavo situaciją. Mūsų darbuotojai toliau pagal pareigūnų instrukcijas ieško duomenų, kurie būtų reikalingi“, – sakė R. Šimašius.

Pasak mero, toje zonoje – aplink televizijos bokštą, Lazdynuose ir Karoliniškėse – yra apie 15 stacionarių kamerų, įskaitant ir tas, kurios pakabintos ant paties Televizijos bokšto.

„Jos tikrai daug geba pamatyti. Paprastai sakant, vilniečiams galima paaiškinti, kad, jeigu Jūs matote televizijos bokštą, tai iš televizijos bokšto vieta, kur esate, irgi yra stebima ir filmuojama. Tai yra labai svarbus taškas, iš kur daug miesto matyti.

Yra ir mažesnių kamerų. Tačiau jų yra ne tik stacionarių. Tarkime Laisvės prospektu važiuojantis viešasis transportas, kuris įsigytas per paskutinius trejus metus, o didžioji dalis autobusų tokie ir yra, turi savo kameras. Iš jų informaciją taip pat galima analizuoti“, – sakė R. Šimašius.

Kreipėsi į mokyklas ir globos įstaigas

Meras informavo, kad ketvirtadienį savivaldybė paprašė visų švietimo ir globos įstaigų pasidalyti informacija, ar nėra tokių atvejų, kai galimai panašaus amžiaus mergaitė būtų neatėjusi į pamokas arba kitur, kur turėtų būti.

„Ta informacija yra kritinė, nes tai leidžia ieškoti galimo siūlo galo tokioje neįprastoje situacijoje, kai gauta informacija apie galimą pagrobimą, o jokių apie tai pranešusių artimųjų nėra. Tokia situacija – visiškai netipinė, ir versijų gali būti labai įvairių – pradedant buitiniu, baigiant kokiu nors ypač negeru atveju“, – sakė R. Šimašius.

Pasak mero, buvo apskambinti ir Vilniaus mieste esantys globos namai, ar ten nepasigesta kokio nors vaiko.

„Turėjome atvejų, kurie buvo sukėlę įtarimų, bet jie nepasitvirtino“, – sakė R. Šimašius.

Meras neprisimena tokio lygio pagrobimo atvejo

Vilniaus miesto meras neprisimena kitos tokio lygio vaiko pagrobimo istorijos sostinėje.

„Pasitaiko istorijų, kurios galbūt nepritraukia tokio dėmesio, nes būna susijusios su šeimyniniais konfliktais, ypač skyrybų atveju. (…) Tokių atvejų kaip šis, kad būtų liudininkų, kad viešoje vietoje pagrobtas asmuo, paskutiniu metu nepasitaikė. Tas įvykis galbūt ir sukrėtė visus, nes, ačiū Dievui, jis yra labai retas, ir, tikiuosi, nepasikartos“, – sakė R. Šimašius.

Jis pats asmeniškai tiki berniukais, kurie papasakojo apie pagrobimą.

„Aš, kaip tėtis, galiu pasakyti, kad visą laiką reikia tikėti vaikais. Tik reikia suprasti, kad vaikų liudijimai yra specifiniai. Visiems žmonėms kartais atrodo, kad jie mato, bet tas matymas gali būti iškreiptas emocijų arba kitų dalykų.

Čia – lygiai taip pat, negalima netikėti. Akivaizdu, kad tai yra tiesa, ką berniukai pasakoja, bet, kiek jų pačių emocijos paveikė šitą liudijimą, tai čia jau profesionalai spręstų. Dabar yra operatyviai į tai reaguojama“, – sakė R. Šimašius.

Savivaldybė padeda policijai

Pasak mero, artimiausiu metu miestas pasirengęs padėti policijai su informacijos sklaida ir specifinėmis operatyvinėmis priemonėmis per visas galimas vietas, kur jų atsakomybių sritys susiduria, kalbant, pavyzdžiui, apie švietimo, globos įstaigas, socialinės rūpybos sistemas.

„Be abejo, tai – ir kamerų informacijos analizė. Policijos pareigūnai vieni negali visko išanalizuoti, ir mūsų darbuotojai padeda“, – sakė R. Šimašius.

Pasak mero, paskui bus sėsta kalbėtis ir apie tai, ką galima daryti toliau.

„Tas pačias kameras įrengdami mes visą laiką deriname su policija, kur jos reikalingiausios, kad leistų ir galimus rizikos taškus fiksuoti, ir judėjimo stebėseną užtikrinti“, – sakė R. Šimašius.