Maniakiškas polinkis ir sunkūs kaltinimai – minėtas vyras kaltinamas dėl aštuoniolikos nusikalstamų veikų padarymo, LNK sakė prokurorė Jurgita Jasiūnienė.

„Prieš mažamečius, nepilnamečius ir vieną pilnametį asmenį“, – sakė ji.

Prokuratūra praneša teismui perdavusi bylą dėl užpuolimo ir kėsinimosi seksualiai prievartauti net 7 mažametes ir nepilnametes mergaites. Viena mažametė buvo išprievartauta.

„Nukentėjusiais pripažinti 9 asmenys. Jauniausiam asmeniui yra 12 metų nusikalstamos veikos metu“, – teigė prokurorė.

Incidentai fiksuoti Vilniuje ir Lentvaryje nuo 2022 metų rugsėjo ir tęsėsi apie pusmetį.

„Visos nusikalstamos veikos buvo padarytos viešose vietose, nuošalesnėse vietovėse prie miškelių, laukymėse. Tai būtų Grigiškės, Paneriai, Lentvaris ir Vilniaus miestas, būtent Karoliniškių rajonas, Lazdynai“, – LNK žinioms pasakojo prokurorė J. Jasiūnienė.

Mažametėms buvo grasinama, galima tik įsivaizduoti, kokį išgąsti jos patyrė.

„Užsidėjęs medicininę veido kaukę, kartais net ir medicinines pirštines, aukoms grasindavo peiliu arba žirklėmis. Ir taip pat grasindavo panaudoti fizinį smurtą. Yra atvejų, kada tas fizinis smurtas ir buvo panaudotas“, – kalbėjo prokurorė.

Dėl saugumo įsibaiminę jau gali atsikvėpti. 35 metų vilnietis yra suimtas ir laukia bylos nagrinėjimo.

„Bendras terminas, kada turi būti surengtas pirmasis teisiamasis posėdis baudžiamojoje byloje yra 50 dienų. Tačiau noriu pažymėti, kad konkretus teisėjas, kai su ja susipažins ir bus sudėtinga, ar labai sudėtinga, tai tas terminas, procese irgi yra numatyta tokia galimybė, gali išsitęsti iki 3 mėnesių“, – sakė Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Mindaugas Povilanskas.

Kaltinamojo dėl rezonansinių įvykių padėtį sunkina jo paties praeitis.

„Praeityje jis yra teistas už analogiškų nusikalstamų veikų padarymą. Ir šiuo metu jis yra atlikęs 12 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Šias nusikalstamas veikas jis pradėjo atlikinėti dar atlikinėdamas bausmę. Jis buvo išleidžiamas iš kalėjimo darbams, dirbti į laisvę ir turėdavo grįžti atgal į kalėjimą“, – teigė prokurorė J. Jasiūnienė.

Turimais duomenimis, kaltinamasis yra Artūras Vasilevskis. Pranešama, kad dabar savo kaltės jis nepripažįsta. Tačiau yra mergaičių liudijimai, juos išgirs ir teisėjai. Tiesa, kelerius metus vaikų apklausose teismuose privalo dirbti psichologai. Tačiau šių specialistų trūksta.

„Kad trūksta resursų, tai iš tiesų taip yra. Ir kai tik turime galimybių, gelbstime deleguodami ir savo psichologą į teisminį procesą“, – sakė Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.

O kol bylos dar yra laukiama, praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas ėmėsi kitos, su kitais kaltinamaisiais, bet taip pat seksualinio pobūdžio bylos. Kaltinamieji čia du ir abu dabar yra laisvėje.

„Byla yra susijusi su mažamete. Dėl mažametės seksualinio pobūdžio veiksmų yra vienas kaltinamasis, tačiau kitas kaltinamasis dėl grasinimo“, – LNK žinioms sakė prokuroras Gintas Vaičiūnas.

Advokatė Elena Stankevičienė pasakojo, jog mergaitei dabar beveik 16 metų, niekieno kaltė nėra įrodyta.

Šis incidentas taip pat fiksuotas 2022 metais gegužės mėnesį Vilniuje. Kaltinamųjų advokatai nuo viešų komentarų atsiriboja, tačiau bent vienas iš jų atskleidžia – ginamasis kaltės nepripažįsta.

Kadangi ši byla seksualinio pobūdžio ir susijusi su nepilnamečiu, ji nagrinėjama neviešai, įvykio detalės neatskleidžiamos.

Panašiais bylų atvejais žiniasklaida iki šiol apribota net sužinant kaltinamųjų pavardes. Panašios bylos yra neviešos, nes saugomos aukos. Tačiau ir patys kaltinamieji iš dalies nuo viešumo lieka apsaugoti. O viešo seksualinių nusikaltėlių registro nėra.

Tačiau klausimas dėl tokio registro, kuris veikia Lenkijoje, toliau skamba dalies politikų lūpose. Kad žmonės pagaliau galėtų žinoti, kaip atrodo nusikaltėliai, kur gyvena ir kitą informaciją.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: