Taip nusprendė administracinę bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo tesėjas Pavelas Borkovskis.

Teisėjas pažymėjo, kad nors akcijos tikslai ir kilnūs, įstatymų pažeidimas užfiksuotas – apsinuoginus viešoje vietoje, pažeista viešoji tvarka.

Taip pat teisėjas pažymėjo sunkinančių aplinkybių nenustatęs, J. Ždanova kaltę pripažino, padėjo išaiškinti nusikaltimą. Teisėjas perspėjo, kad būdama Lietuvoje, ukrainietė panašių akcijų nekartotų.

„Šiandien ir rytoj tokių akcijų nedarykite, nes galite papulti ant kito teisėjo – mano budėjimas pasibaigė“, - priminęs, kad Rytų partnerystės viršūnių susitikimas dar nesibaigęs, patarė P. Borkovskis.

„Aš tikrai nemanau, kad ši bauda yra per griežta, buvo mano gyvenime ir baisesnių, bet vis dėlto aš manau, kad mūsų protesto forma neprieštarauja įstatymams“, - teismo nutarimą žurnalistams komentavo J. Ždanova.

Pozavo su gėlių vainikėliu

Sulaikyta J. Ždanova pirmiausia policijos pareigūnų buvo nuvežta į sostinės 5-ąjį policijos komisariatą. Nuogas krūtis demonstravusiai merginai surašytas protokolas už nedidelį chuliganizmą ir už susirinkimų tvarkos pažeidimą. Dėl baudos už pažeidimus skubos tvarka dar penktadienį sprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Į teismą atvežta ukrainietė policijos automobilyje noriai pozavo fotografams. Jos galvą puošė dirbtinių gėlių vainikas. Mergina pro stiklą parodė jai išrašytą administracinio teisės pažeidimo protokolą. Jame rašoma, kad viešoje vietoje, policijos pareigūnų ir kitų žmonių akivaizdoje ji apnuogino krūtinę ir taip pažeidė viešąją tvarką bei susirinkimų įstatymo reikalavimus.

25-erių ukrainietė Jana Ždanova žurnalistams teisme sakė į Lietuvą atvykusi iš Paryžiaus. Mergina sakė apnuogindama krūtinę kovojusi už Ukrainos laisvę ir prieš diktatorių Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Vedama į teismą ji V. Janukovyčiaus adresu pažėrė ir necenzūrinių žodžių.

Nuogas kūnas efektyviau už paprastą plakatą

Teisme J. Ždanova prisistatė esanti „Femen“ judėjimo aktyviste. Šiuo metu ji oficialiai nedirba. Mergina nurodė prieš tris mėnesius kartu su kitomis dviem aktyvistėmis buvusi priversta bėgti iš Ukrainos ir Prancūzijoje paprašiusi politinio prieglobsčio. Tai ji esą padarė dėl Ukrainos specialiųjų tarnybų persekiojimo.

Ukrainos kultūros universitetą baigusi J. Ždanova gimtojoje šalyje buvo daug kartų bausta administracine tvarka už analogiškas demonstracijas. Už viešą krūtinės demonstravimą jai tekę sėdėti ir areštinėje. 

Pasak J. Ždanovos, protestas apnuoginant krūtinę – „firminis ženklas“ - „Femen“ kitaip neprotestuoja. „Mūsų kūnas dirba efektyviau nei paprastas plakatas“, - teisėjui nusistebėjus, kodėl negalima protestuoti įprastai, pavyzdžiui, su plakatais, paaiškino ukrainietė. Ji pripažino, kad tokia forma siekiama visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio.

Ukrainietė teismo prašė atsižvelgti į tai, kad akcija taiki, neturėjo tikslo pažeisti prieš viešąją tvarką - „Femen“ tokius protestus atlieka visame pasaulyje. Pasak J. Ždanovos, moteris turi teisę protestuoti tokia forma – pusnuogė moteris nieko neįžeidžia ir nepažeidžia.

Krūtimis – už Ukrainą ES

J. Ždanova sakė norėjusi protestu išreikšti Ukrainos liaudies nuomonę eiti į Europos Sąjungą ir tokiu būdu padaryti spaudimą V. Janukovyčiui, kad šis pasirašytų Asociacijos sutartį. Mergina priminė apie Ukrainą drebinančius protestus. Jos tvirtinimu, prezidentas V. Janukovyčius atėmė šalies svajonę eiti į ES.

Teisėjas Pavelas Borkovskis J. Ždanovai leido ant galvos užsidėti vainiką. „Labai gražiai atrodo“, - šypsojosi teisėjas. „Ar jums nebuvo šalta?, - stebėjosi teisėjas. „Nebuvo šalta“, - atsakė protestuoja, žvarbų lapkričio rytą demonstravusi nuogą krūtinę.

Šeštadienį J. Ždanova planavo išskristi atgal į Paryžių. Teisėjas pasiteiravo, ką ši darytų, jei būtų buvusi sulaikyta. Ukrainietė atsakė žinojusi, kad skrenda į ES šalį ir nemanė, kad gali būti sulaikyta. 

Kol ukrainietė laukė teismo sprendimo, teismo darbuotojai moterį pavaišino kava ir sausainiais. Policijoje ji nurodė tegavusi du saldainius.