Iš mamos imamas verkiantis vaikas – širdį veriantis reginys. Abejingų šis vaizdas nepaliko. Sureagavo aukščiausi politikai, tauta skilo į dvi stovyklas, vieni reikalauja tokius pareigūnus atleisti, kiti siūlo neskubėti.

„Pagrindinė mintis tėvams, jie išsiskiria kaip gyvenimo draugai, bet kaip tėvai jie neišsiskiria niekada, nes už savo vaiką jie yra atsakingi abu“, – Seime ketvirtadienį kalbėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

„Jam reikalinga mylinti ir besirūpinanti mama, jam reikalingas mylintis ir besirūpinantis tėtis“, – pritarė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Seimo narių atsakymai netenkino – prašė kalbėti apie šį konkretų atvejį.

„Ar tol kol tarnyba nebus tinkamai pertvarkyta, tam, kad susigrąžintų visuomenės pasitikėjimą, teismams perduoti reikėtų žinią, kad tarnybos sprendimai ir nurodymai yra nebūtini ir jais būtų galima nesivadovauti, o gal būtų paprasčiau tarnybą iš viso panaikinti“, – klausė Seimo narys Aidas Gedvilas.

„Tai yra tikrai blogai, tas turi būti įvertinta ir tai turi būti akivaizdžios pamokos ateičiai, nes tai nėra tik vienas atvejis, ir kitiems atvejams turim turėti supratimą, mes turime pamatyti kokius algoritmus turi institucijos ir kaip jos veikia“, – teigė E. Žiobienė.

Klausiama ir apie vaiko paėmime dalyvavusius darbuotojus.

„Prašau informuoti ar šis atvejis jūsų tarnyboje buvo išsamiai tirtas, jei taip, kokios išvados, ar buvo nubausti atsakingi darbuotojai, kokia buvo nuobauda, ar jie buvo nušalinti nuo darbo“, – klausė Seimo narys Mindaugas Puidokas.

„Mane stebina šitie vyrukai, kurie klausė, ir stebina savo kvailumu. Atsiprašau jūsų, kad tenka aiškintis tokiomis progomis. Mane erzindavo ir siutindavo tie atvejai, kada kalbėdavo politikai, kurie nei matę nei girdėję, kas yra vaiko raida, ką reiškia vaiko saugi aplinka“, – piktinosi Seimo narys, konservatorius Linas Slušnys.

I. Skuodienė atsakė, kad šio įrašo paviešinimą dar spalį įvertino teismas ir cituoja dalį nutarimo.

„Dėl ieškovės veiksmų sudėtingoje situacijoje esančiam vaikui, papildomos įtampos ir baimės kėlimą, jos poveikį vaiko emocinei būsenai, toks motinos elgesys neatitinka vaiko intereso, ir tai matyti iš vaizdo įrašuose fiksuotos vaiko reakcijos“, – citavo I. Skuodienė.

Kiti klausdami susijaudino.

„Ar buvo galimybė mamą ir berniuką į krizių centrą išvežti kol išsiaiškins“, – klausė Seimo narys Robertas Šarknickas.

„Visuomet galima geriau, daugiau, jautriau, empatiškiau ir to stengsimės siekti“, – sakė I. Skuodienė.

Teismas dar pernai nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu. I. Skuodienė kartojo, kad, vaiko paėmimas šiuo atveju buvo – neišvengiamas.

„Jeigu vaikas su mama slapstosi, keičia gyvenamąją vietą, nelanko mokyklos, nedalyvauja ugdymo procese, nesusitinka su savo vaikais, nelanko būrelio, tai pagalvokit kaip vaikas jaučiasi tose situacijose“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Internete jau viešinamos paėmime dalyvavusių tapatybės, grasinama su jais susidoroti.

„Gaila tų atvejų, kada žmonės nesuvaldo savo emocijų ir dar pliūpsnį pykčio išreiškia įvairiais komentarais, įžeidimais, grasinimais. Už tai yra atsakomybė, apie tai reikia irgi galvot“, – sakė E. Žiobienė.

Tačiau prezidentas G. Nausėda toliau kritikuoja vaiko teisių apsaugos institucijas.

„Kuomet vaiko teisės yra ginamos traumuojant vaiką galbūt ne mėnesiams o dešimtmečiams, tai nebėra vaiko teisių gynimas ir todėl galbūt kitą kartą reikėtų sąžiningai pasakyti sau ar mes tikrai padarėme viską, kad procedūra būtų įgyvendinta visiems priimtinu būdu“, – kalbėjo G. Nausėda.

Dėl šio įvykio Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pradėjo išsamų tyrimą. Kol kas vaizdo įraše matomos darbuotojos dirba. Tyrimą dėl darbuotojų veiksmų tikimasi užbaigti per mėnesį.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: