Keliaudama aplink pasaulį „Tautiška giesmė“ suskambo ir tiesioginiame amerikiečių televizijos „Fox News“ eteryje, sutraukiančiame net iki 87 mln. žiūrovų. Organizatorių tai nestebina — artėjant Lietuvos valstybės šimtmečiui, tradicija visiems vienu metu visame pasaulyje giedoti „Tautišką giesmę“ sparčiai plečiasi ne tik geografiškai, bet ir įgauna vis drąsesnių bei įdomesnių formų.

Apsijuosę didžiulėmis trispalvėmis ir pasipuošę lietuviškų spalvų aributika bei tautiniais kostiumais, o laukimą pakiliai užpildydami viena už kitą įspūdingesnėmis iniciatyvomis — taip lietuviai šiemet pasitiko liepos 6-osios vakarą, kai lygiai 21 val. visame pasaulyje drauge giedojo Lietuvos himną.

Lietuvos Valstybės diena Čikagoje neabejotinai buvo įsimintina ne tik daugiau nei tūkstančiui pačioje miesto širdyje, prie „Cloud Gates“ skulptūros, „Tautišką giesmę“ giedojusių lietuvių, bet ir amerikiečiams. Minią, pasipuošusią lietuviškomis spalvomis, filmavo Amerikos naujienų televizija „Fox News“.

Pasak LRT Lituanicos televizijos "Pasaulio lietuvių žinių" prodiuserio Vlado Linausko, tai buvo grandiozinė ir neabejotinai sėkminga iniciatyva.

„Siekdami postmodernios flashmob akcijos efekto organizatoriai sąmoningai neprašė specialaus leidimo — norėta, kad tautine atributika pasipuošę lietuviai netikėtai įsimaišytų į minią ir, atėjus laikui, staiga užtrauktų himną. „Fox News“ žurnalistai atvyko manydami, jog čia renkasi kažkoks mitingas“,- pasakojo V. Linauskas.

Raštuoti sijonai, baltos prijuostės ir gintariniai karoliai — Maskvos ambasadoje, Kijevo Maidane ir dar keliose valstybėse giedantys tautiečiai itin išsiskyrė lietuviškų tautinių kostiumų gausa. Himnu sveikindami Lietuvos valstybę jie drauge minėjo ir tautinio kostiumo dieną.

Lietuvos trispalvę vienu pagrindinių visuotinio „Tautiškos giesmės“ giedojimo akcentu pavertė ne tik didžiausias giedojimo renginys Palangoje, kur per visą Basanavičiaus gatvę ir Palangos tiltą buvo tiesiama ilgiausia Lietuvos trispalvė, bet ir pietinio Londono rajono, Kroidono, lietuvių bendruomenė. Visi drauge geltona, žalia ir raudona spalvomis jie spalvino ilgutėlę vėliavą, kuria apsigaubė giedodami himną.

Giedančius lietuvius liepos 6 dieną buvo galima išvysti ir plaukiančiame laive Rotterdame, ir automobilių stovėjimo aikštelėje Japonijoje ir net Vilniaus Lazdynų ligoninėje. Grenlandijoje, įspūdingos šiaurietiškos gamtos fone, greta pasistačiusi trispalvę, puoštą Vyčiu, užgiedojo vienui viena tautietė — šiuo metu tolimojoje saloje architekte dirbanti Rasa Zuzevičiūtė.

„Šių metų liepos 6-oji rodo, kad visuotinio himno giedojimo tradicijoje įvyko virsmas. Žmonės nebeklausia, „kodėl turėtume giedoti?“. Valstybės diena įgavo aiškų šventinį turinį, kuris apjungia visus lietuvius. Tą parodo ir šiųmetinis centrinis renginys Palangoje, kur laukdami 21 val. žmonės reportažuose galėjo matyti, kaip drauge su jais giedojimui ir šventei ruošiasi kitos vietos pasaulyje bei Lietuvoje,- teigia „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ iniciatorius Raimundas Daubaras.

Pirmą kartą Lietuvos himnas visame pasaulyje vienu metu nuskambėjo prieš septynerius metus, švenčiant Lietuvos tūkstantmetį. Devynis mėnesius plaukę aplink pasaulį, legendinės “Tūkstantmečio odisėjos” buriuotojai pakvietė lietuvių bendruomenes visoje planetoje susijungti į gyvą balsų grandinę ir kartu giedoti “Tautišką giesmę”. Per septynerius metus “Tautiška giesmė aplink pasaulį” išaugo į stiprią ir unikalią mūsų tautos tradiciją ir tapo vienu didžiausių šiandien mus vienijančių įvykių.