Eksperto pranešime tarybos nariams nurodoma, kokių priemonių būtina imtis.

Tai yra testas prieš grįžtant į ugdymo įstaigas, mažesnės klasės, kaukių dėvėjimas, vėdinimas ir greita simptominių asmenų izoliacija, profilaktinis kaupinių testavimas, stebėsena 24 val. nuo tepinėlio iki izoliavimo, trumpas 7 dienų karantinas ir protrūkių sekoskaita.

Kada galėtų grįžti?

Pranešime pateikta ir galimas laikas, kada kurios klasės galėtų mokslus tęsti kontaktiniu būdu. Pabrėžiama, kad tai kol kas tik diskusija, o premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį tikino, kad prie šių klausimų bus grįžtama po moksleivių žiemos atostogų – paskutinę vasario savaitę.

Taigi, tikimasi, kad pradinukai į ugdymo įstaigas galėtų grįžti, kai savivaldybėje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tekstų nuo 150 iki 200 atvejų.

Abiturientai – kai sergamumas kristų iki 100–150 atvejų ribos 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

O visi kiti moksleiviai – karantino scenarijuje B, kai sergamumas savivaldybėje būtų nuo 25 iki 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Karantino scenarijuje A visi moksleiviai, kaip tikimasi, galėtų mokytis kontaktiniu būdu.

5 žingsniai

Galimi veiksmai dalinami į 5 pagrindinius žingsnius, pažymint, kad naujos koronaviruso atmainos šį planą gali keisti.

Pirmuoju žingsniu įvardijamas dabar veikiančių darželių židinių užgesinimas. Antruoju – pilotinės mokyklos: pradinių klasių moksleivių grąžinimas su epidemiologine kontrole.

Apie tokį bandymą praėjusią savaitę paskelbė Vilniaus miesto savivaldybė.

Trečiasis žingsnis – su epidemiologine kontrole į kontaktinį ugdymą grąžinamos kitos pradinės mokyklos ir abiturientai. Stebėsena su duomenų sistemizavimu.

Ketvirtas – su epidemiologine kontrole į kontaktinį ugdymą grąžinami likusių klasių mokiniai.

Penktasis – praėjus daugiau nei 4 savaitėms nuo kontaktinio ugdymo atnaujinimo, priklausomai nuo stebėsenos rezultatų ir paplitimo visuomenėje, pereinama nuo besimptomių prie stebėsenos testavimo.

Principai

T. Beinorto pranešime buvo išvardinti ir pagrindiniai principai, kurių būtina laikytis, norint užtikrinti saugų kontaktinio ugdymo atnaujinimą.

1. Prieš atnaujinant kontaktinio ugdymo procesą – užgesinti dabartinius židinius ugdymo įstaigose.

2. Į ugdymo įstaigą neturi įžengti asmenys, kurie turi būti izoliacijoje (turi COVID–19 simptomų, COVID–19 simptomus arba diagnozę turintys namiškiai, nesenas COVID–19 kontaktas, atvykę iš užsienio prieš <7d.).

3. Ugdymo įstaigoje simptomus pajutę asmenys izoliuojami nedelsiant ir nelaukiant testavimo proceso.

4. Prieš pirmą kartą grįždami į ugdymo įstaigą, visi asmenys turi turėti neigiamą PGR klasės tyrimą (kaupinių PGR masiniam besimptomių testavimui įgalinti)

5. Siekti ugdymo procesą vykdyti mažesnėse grupėse: mažesnė protrūkio tikimybė, užsikrėtimo metu mažiau asmenų turi izoliuotis.

6. Ugdymo įstaigose taikomos nefarmakologinės prevencinės priemonės: kaukės (mokyklinio amžiaus vaikams), patalpų vėdinimas, rankų higiena, pertraukos skirtingu metu.

7. Pirmas kelias savaites po kontaktinio mokymosi atnaujinimo vykdomas prevencinis besimptomių asmenų testavimas: kas 7 d. kaupinių PGR arba 2 kartus per savaitę antigeno tyrimu. Epidemiologinė stebėsena.

8. Tyrimo rezultatai iš laboratorijos perduodami paskirtam atsakingam asmeniui už tos įstaigos infekcijų kontrolę

9. Nuo tepinėlio iki izoliacijos <24 val.

10. Praėjus 3–4 sav., įvertinus epidemiologinę įtaką ir profilaktinio testavimo rezultatus, sprendžiama dėl tolimesnio besimptomių asmenų testavimo tęsimo ar nutraukimo. Perėjimas prie atsitiktinio stebėsenos testavimo.

Kas yra kaupinių testas?

T. Beinortas apibrėžė, kad 5 ėminių kaupinių testavimas galėtų būti klasės ar kontaktinio tinklo suskirstymas į stabilias 5 asmenų grupes, jų epinėliai sugrupuojami toje pačioje virusologinėje terpėje. Tiriamas tik kaupinis, taip laboratorijos neapkraunamos papildomu perpilstymo darbu, sumažėja laboratorinių klaidų tikimybė.

Jei kaupinys būtų teigiamas, klasė turėtų izoliuotis. Taip būtų nutrauktas infekcijos sklaida, maksimaliam taktikos efektyvumui, tai turėtų būti padaroma praėjus mažiau nei 24 valandoms po tepinėlio paėmimo.

Būtų organizuojamas ir teigiamo kaupinio asmenų individualus pakartotinis testavimas mobiliuose punktuose, teigiamo asmens(–ų) kontaktų atsekimas ir izoliavimas už ugdymo įstaigos ribų. Kaupinių PGR izoliuotai klasei 7 izoliacijos dieną ir PGR– asmenų grįžimas į kontaktinį ugdymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)