Energetikos ministrui D. Kreiviui skirtas tarnybinis automobilis, bet D. Kreivys kasmet už parlamentinei veiklai skirtas lėšas draudėsi ir asmeninį, kompensavosi kurą, rodo A. Tapino tyrimas.

Ministras situaciją pakomentavo feisbuke: „sutinku, kad tapus ministru pasikeitė mano parlamentinės veiklos pobūdis, atsirado tarnybinis automobilis. Norėdamas išvengti spekuliacijų viešoje erdvėje dėl šių ir kitų lėšų panaudojimo tikslingumo, į Seimo sąskaitą grąžinau visas parlamentinės veiklos lėšas už laikotarpį nuo tapimo ministru iki šios dienos: nuo sąskaitų už prenumeratą iki ryšio ir IT priemonių“.

Kreivys grąžino beveik 18,5 tūkst. eurų.

Navickienė pirko paslaugas iš kolegės vyro


Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė taip pat turi tarnybinį automobilį, bet ataskaitose gausu čekių pavežėjų paslaugoms kompensuoti.

„Ministerijos automobiliu stengiuosi nepiktnaudžiauti, ir naudotis tada, kai yra ministeriniai reikalai. Aš asmeninio automobilio neturiu ir nenaudoju, tai naudojuosi pavežėjų paslaugomis“, – LRT „Panoramai“ komentavo M. Navickienė.

Abejonių dėl intereso konflikto gali kelti konservatorės perkamos maketavimo paslaugos iš Mindaugo Mikulėno. Jis yra TS-LKD vicepirmininkės Radvilės Morkūnaitės Mikulėnienės vyras.

„Perkame turbūt tas paslaugas, kurios labiausiai tinka, ir, atrodytų, kad gali geriausiai atitikti lūkestį“, – komentavo M. Navickienė.

Laisvietis pirko kompiuterinę ir garso aparatūrą


Apie „laisviečio“ M. Matijošaičio pirkinius „Delfi“ jau rašė. Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įvairią kompiuterinę įrangą ir garso aparatūrą pirkęs Seimo narys M. Matijošaitis stabdo narystę Laisvės partijoje ir traukiasi iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

„Kol vyksta procesiniai veiksmai ir nėra galutinio verdikto, ar mano išleistos lėšos faktiškai atitiko nustatytą tvarką, stabdau narystę Laisvės partijoje ir traukiuosi iš Laisvės partijos rinkimų į Europos parlamentą sąrašo. Tikiuosi, kad tai liks mano istorija, o ne visos partijos reputacijos klausimas“, – savo feisbuko paskyroje antradienį rašė M. Matijošaitis.

Marius Matijošaitis

„Kreipiausi į Seimo Etikos į procedūrų komisiją, jog ši peržiūrėtų visos mano kadencijos parlamentinių lėšų ataskaitas bei dar kartą įvertintų, ar įsigytos prekės ar paslaugos atitinka Seimo Valdybos nustatytą parlamentinių lėšų reglamentavimą“, – taip pat pažymėjo parlamentaras.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas A. Tapinas dar pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys M. Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

Pats M. Matijošaitis pirmadienį teigė, kad įranga buvo tikslingai naudojama darbui Seime „Laisviečio“ teigimu, už tai, kas bus įvertinta kaip netikslinga įranga, jis lėšas Seimo kanceliarijai grąžins.

Taip pat M. Matijošaitis nurodė po kadencijos parlamente visą pirktą įrangą jis paliksiantis Seimo nuosavybei.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Mitalas įvertino Matijošaičio žingsnį: tai logiškas sprendimas


Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įvairią kompiuterinę įrangą pirkusio parlamentaro Mariaus Matijošaičio sprendimas stabdyti narystę partijoje ir trauktis iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose yra logiškas žingsnis, teigia Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

„Manau, kad sprendimas logiškas, nelaukiant, kol susirinks partijos valdyba pačiam susistabdyti narystę ir išsibraukti iš EP rinkiminio sąrašo ir jau sustabdžius narystę sulaukti visų Etikos ir procedūros komisijos išaiškinimų ar kitų sprendimų ir veiksmų imtis“, – Eltai sakė V. Mitalas.

„Man atrodo, kad labai svarbu, jog būtų taikomi aukščiausi etikos standartai ir nebūtų regimybės, nebūtų aliuzijų į kitus žmones kolektyvine atsakomybe šiuo klausimu“, – pridūrė jis.
Visgi V. Mitalas pažymi, kad M. Matijošaitis iš Laisvės frakcijos Seime nebus šalinamas.

„Aš manau, kad tų sprendimų tikrai pakanka“, – sakė „laisviečių“ frakcijos seniūnas.

Visgi ekspertai negailėjo kritikos Laisvės partijos vadovybės reakcijai į kolegos elgesį. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Galiausiai sureagavo ir Armonaitė

Partijos lyderė Aušrinė Armonaitė į skandalą galiausiai sureagavo tik trečiadienį. Ji tokį politiko elgesį įvertino labai blogai.

„Situaciją vertinu labai blogai. Kaip ir savo kolegos Mariaus Matijošaičio elgesį“, – raštu Eltai atsakė A. Armonaitė.

„Nors dar nesulaukęs partijos institucijų sprendimų, M. Matijošaitis susistabdė narystę partijoje ir pasitraukė iš EP sąrašo, vakar susirinkusi partijos Valdyba aptarė situaciją ir kreipėsi į partijos Etikos komisiją. Siūlau kolegos elgesį įvertinti visu griežtumu“, – pabrėžė ji.

Visgi, nepaisant nemalonumų partijai, A. Armonaitė viliasi, jog „Skaidrinam“ akcija „atneš daugiau skaidrumo mūsų politinėje sistemoje, o visos istorijos bus pamoka tiek naujiems, tiek patyrusiems politikams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)