„Nesu už tai, kad būtų taikomos baudos, jei neatėjai į mokyklą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė G. Jakštas.

„Tikimės, kad tiesiog sutvarkius šį pirmąjį žingsnį (pakeitus lankomumo tvarką – ELTA), reikės atlikti stebėseną, ar situacija iš esmės keičiasi. Jeigu situacija nesikeičia – reikės, matyt, žiūrėti tolimesnius žingsnius“, – svarstė jis.

Politikas patikino, kad daliai ugdymo įstaigų nauji pokyčiai bus kardinalūs.

„Toms (mokykloms – ELTA), kurios neturėjo tvarkos arba turėjo labai žemo lygmens tvarką – reikės pasitempti“, – pripažino jis.

Tačiau kalbėdamas apie siūlymus įvesti baudas, G. Jakštas teigė nemanąs, kad tai tinkama politika. Pasak jo, dalyje užsienio šalių veikia kitokia sistema – kai mokinių, kurie praleidžia pamokas dėl nepateisinamų priežasčių, tėvai turi susimokėti už papildomas konsultacijas su mokytoju.

„Yra šalių, kur, pavyzdžiui, (tėvai – ELTA) pasirenka neatvesti vaikų į mokyklą. Tai sukuria mokytojams papildomą krūvį – pavyzdžiui, parengti naujas užduotis kontroliniam (darbui – ELTA) arba skirti papildomo laiko konsultacijai, kad vaikas neatsiliktų“, – aiškino ministras.

„Jeigu vaikas nelankė dėl nepateisinamų priežasčių – yra šalių, kur turėtų susimokėti už tas papildomas pamokas, už papildomą mokytojo darbą. Tai nėra baudos“, – užsienyje veikiančiomis praktikomis dalijosi G. Jakštas.

Visgi, kol kas Lietuvoje tokiu pavyzdžiu sekti neketinama, patikino jis.

ELTA primena, kad nuo šių mokslo metų mokinių tėvai galės pateisinti tik penkias mokymosi dienas per mėnesį, praleistas dėl ligos. Taip pat galės pateisinti ir daugiau pamokų, praleistų dėl objektyvių aplinkybių. Iki šiol tėvai galėjo pateisinti visas vaiko praleistas pamokas.

Nustatyta, kad dėl svarbių asmeninių priežasčių gali būti pateisinama iki 3 mokymosi dienų per pusmetį, arba ne daugiau nei 2 mokymosi dienos per trimestrą. Mokykla gali nusistatyti kitą tvarką ir pateisinti ir daugiau mokymosi dienų, jei atsiranda tam pagrįstos priežastys, pažymi ministerija.

Praleistas mokinių pamokas mokyklos vadovas ar jo įgaliotas asmuo galės pateisinti dėl kitų priežasčių: jei mokinys dalyvauja sporto varžybose, olimpiadoje ar kitame renginyje, jei mokinys turi kvietimą atvykti į valstybinę ar savivaldybės instituciją ar įstaigą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)