Suskaičiavus Seimo narių balsus, Seimo verdiktas tapo aiškus: V. Andriukaitis lieka dirbti ministru, nes už jo atstatydinimą balsavo tik 38 Seimo nariai, prieš – 16, susilaikė – 7. Dar 8 biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

V. Andriukaitis jaučiasi praturtėjęs

Paskelbus balsavimo rezultatus, V. Andriukaitis iš Seimo tribūnos pareiškė besijaučiantis praturtėjęs.

„Manau, kad mes visi praturtėjome. Tai praturtino mane, tai praturtino Seimą. Manau, kad ir Lietuvos visuomenė išgirdo kur kas daugiau teisingos informacijos“, - dėkodamas parlamentarams už diskusiją kalbėjo ministras.

Vėliau, bendraudamas su žurnalistais, V. Andriukaitis neslėpė džiaugsmo dėl jam naudingos interpeliacijos baigties.

„Tęsiu darbą. Konstruktyvų, taktišką, žmogišką, šiltą. Jei tas darbo stilius tinka jums ir Lietuvai, tai dirbsiu dar geriau“, - demonstruodamas plačią šypseną kalbėjo V. Andriukaitis.

Tuo tarpu opoziciją ministras lygino su druska: esą kaip druska turi būti sūri, taip ir opozicija turi pasigesti valdančiosios partijos ministro darbų.

„Būtų labai blogai, jeigu opozicija staiga nieko nepasigestų. Pasakyta labai gražiai: kas atsitiktų, jeigu druska nustotų sūrumo? Ją reiktų išmesti. Tai kas atsitiktų, jeigu opozicija nepasigestų? Jūs ką? Tai atlyginimo nereikėtų jai mokėti“, - sakė V. Andriukaitis.

Nebuvo aišku, ar koalicija palaikys ministrą

Interpeliaciją V. Andriukaičiui inicijavo Seimo opozicija, pirmiausiai – Liberalų sąjūdžio frakcija. Tiesa, atvirą nepasitenkinimą ministro darbu demonstruoja ir valdančioji Darbo partija. Tačiau „darbiečiai“ iki paskutinės minutės delsė pranešti, ar balsavime pasisakys už V. Andriukaičio atstatydinimą. Ir antradienį, prieš pradedant interpeliacijos procedūrą, „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas neatskleidė, kaip balsuos jo bendražygiai. Jis tepasakė, kad frakcija turės „bendrą“ nuomonę.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras paskelbė savo atsakymus į interpeliacijos klausimus. Juose V. Andriukaitis pirmiausiai kritikavo buvusius valdančiuosius – esą dešinieji staiga „praregėjo“ ir pamatė, kokios būklės sveikatos sektorių patys paliko. Tuo tarpu liberalai ministrą apkaltino savotišku sukčiavimu: esą V. Andriukaitis perrašė interpeliacijos klausimus, taip juos „suklastodamas“ savo naudai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ne sykį yra kritikavusi sveikatos apsaugos ministrą. Tačiau dar praėjusią savaitę ji išreiškė poziciją, jog darbų V. Andriukaitis kol kas nuveikė nedaug, o interpeliacija už kalbas esą būtų pernelyg skubota.

Norint išversti ministrą iš posto, reikia bent 71 Seimo nario balso.

Pristatydamas interpeliaciją, liberalų lyderis Eligijus Masiulis ministro elgesį vadino beprecedenčiu.

„Gavę sveikatos apsaugos ministro atsakymus, mes pamatėme, kad tiesiog yra suklastotas interpeliacijos tekstas“, - piktinosi E. Masiulis, pažymėdamas, esą V. Andriukaitis savavališkai iš interpeliacijos teksto išbraukė net 116 eilučių.

Liberalų lyderis taip pat pašiepė V. Andriukaičio argumentus, esą interpeliacija turėtų būti rengiama dėl sprendimų, o tokių sprendimų opozicija nerado.

„Apmaudu, kad ministras prisipažįsta, kad jis jokių sprendimų nėra priėmęs“, - ironizavo E. Masiulis. Jis taip pat nepraleido progos priminti, kad V. Andriukaitis ir pats pasirašė už interpeliacijos procedūrą.

Liberalas taip pat pabrėžė, jog dėl sveikatos sektoriaus padėties medikai eina nemokamų atostogų, dėl ko prastėja ir pacientų gaunamų paslaugų kokybė.

E, Masiulio teigimu, visuomenę ir medikus glumino ne tik V. Andriukaičio veiksmai, bet ir jo pareiškimai – pavyzdžiui, užmojai jaunuosius medikus siųsti dirbti į provinciją.

Politikas taip pat kritikavo V. Andriukaičio pasirinktą komandą. Pavyzdžiui – viceministru paskirtą buvusį sveikatos apsaugos ministrą Gediminą Černiauską.

„Tokie žmonės tikrai nekelia pasitikėjimo“, - sakė E. Masiulis.

V. Andriukaitis vadino save šunimi, kuriam mušti nerandama lazdos

Atsakydamas į interpeliaciją, V. Andriukaitis pirmiausiai pasigedo liberalų pozicijos. Esą E. Masiulis net nepasivargino pakomentuoti jo raštu pateiktus atsakymus.

Ministras taip pat pateikė aibę statistikos. Pavyzdžiui, visuomenės nuomonės tyrimų centro „Vilmorus“ duomenis, pagal kuriuos sveikatos sektoriumi gyventojai esą pasitiki labiau negu bankais, o V. Andriukaičio vadovavimo laikotarpiu pasitikėjimas esą dar labiau išaugo.

Interpeliaciją ministras vadino neargumentuota ir nepagrįsta.

„Norint šunį mušti, lazdos reikia ieškoti. Bet lazda randama sunkiai“, - ironizavo V. Andriukaitis.

Tuo tarpu virš Seimo posėdžių salės esančiame balkone rikiavosi ministro palaikymo komanda, daugiausiai – vyresnio amžiaus žmonės. V. Andriukaičiui žengiant į tribūną, jie pradėjo ploti ir mojuoti socdemų vėliavėlėmis. Čia ministro gerbėjus ėmėsi tramdyti Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas – jis posėdžio svečių paprašė laikytis rimties.

Beje, V. Andriukaičio palaikyti atvykę senjorai į Seimo rūmus atėjo nešini ministrą palaikančiais plakatais. Tačiau Seimo apsaugos pareigūnai griežtai atsisakė posėdžio svečius įleisti su transparantais: juos ministro šalininkai turėjo palikti.

A. Kubilius: ministras nežino, kuo užsiims

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius klausė ministro, kokius darbus jis realiai ketina nuveikti. V. Andriukaitis atsakyti į šį klausimą pažadėjo savo baigiamojoje kalboje.

„Pabaigos žodyje pasakysiu tai, ką noriu pasakyti“, - teigė socdemas.

Čia A. Kubilius teigė turįs konstatuoti, kad ministras nesugeba pasakyti, ką ketina nudirbti.

„Akivaizdu, kad tų darbų, matyt, nežinote“, - ironizavo ekspremjeras.

„Darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys teiravosi, ką V. Andriukaitis nuveikė, kad pacientams nereikėtų papildomai pirkti medicininių priemonių, kurias pirkti spaudžia medikai.

Ministras atsakė pareikalavęs iš ligoninių sąrašų priemonių, kurios turi būti skiriamos pacientams nemokamai. Be to, rezultatų esą duoda ir pasitikėjimo telefonas, kuriuo pacientai gali pranešti apie savo patiriamus sunkumus.

Abortų draudimui ministras nepritaria

Tuo tarpu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos (LLRA) vadovė Rita Tamašunienė klausė, koks ministro požiūris į abortus, kuriuos LLRA siekia uždrausti.

„Esu šalininkas, kad būtų galima teikti pačias įvairiausias priemones. Kad moteris, kuri ryžtasi nėštumo nutraukimui, pirmiausiai būtų nukreipta psichologo, etikos specialistų ir kitoms konsultacijoms. Kad būtų diskutuojama su ja daugeliu aspektų“, - atsakė V. Andriukaitis.

Vis dėlto ministras neslėpė nepritariantis LLRA iniciatyvai įstatymiškai uždrausti abortus. „Nesu šalininkas įstatyminio draudimo. Tai sukelia labai daug komplikacijų. Čia, žinoma, reikalingas labai atviras dialogas, pasveriant visus „už“ ir „prieš“, - teigė socdemas.

Sutarė dėl pokyčių poreikio, bet ne dėl jų esmės

Savo baigiamojoje kalboje V. Andriukaitis atmetė priekaištus dėl nenuveiktų darbų bei žadėjo esmingas permainas sveikatos sistemoje. Ministras taip pat rodė socialinių tyrimų duomenis, pagal kuriuos absoliuti dauguma gyventojų pasisako už pokyčių sveikatos sistemoje būtinybę.

„Lietuva laukia pokyčių“, - kiek įsikarščiavęs kalbėjo V. Andriukaitis.

Tuo tarpu E. Masiulis pareiškė pritariantis pokyčių būtinybei, bet ne tokiems pokyčiams, kokių nori sveikatos apsaugos ministras.

„Ar mes norime iš tikrųjų mūsų visą sveikatos apsaugą paversti nuo politikų priklausančia?“ - apeliavo liberalas.

Komisija: ministro atsakymai netenkina

Po daugiau negu dvi valandas trukusių debatų, sudaryta redakcinė komisija, kuriai pavesta parengti nutarimo projektą dėl ministro interpeliacijos.

Seimo komisija minimalia dauguma pasisakė V. Andriukaičio nenaudai: komisijos netenkina ministro pateikti atsakymai. Už tokį sprendimą, DELFI duomenimis, balsavo 7 komisijos nariai, prieš – 6. Tai reiškia, jog komisija siūlo pradėti nepasitikėjimo V. Andriukaičiu procedūrą ir balsuoti dėl ministro atstatydinimo.

Socdemai mėgino nutolinti slaptą balsavimą

Interpeliaciją Seimas tęsė po maždaug valandos pertraukos. Posėdžiui pirmininkavęs V. Gapšys pranešė, kad dėl komisijos siūlymo Seimas sprendė slaptu balsavimu. V. Andriukaičio atstatydinimui reikalingas bent 71 balsas.

Čia pasipriešino socdemas Algirdas Sysas – anot jo, pirmiausiai turi vykti atviras balsavimas dėl komisijos nutarimo projekto, ir tik jam pritarus esą reikėtų slapto balsavimo. A. Sysas, šešių V. Andriukaitį palaikiusių komisijos narių vardu, pateikė alternatyvų nutarimą – pritarti ministro atsakymams ir nepasitikėjimo procedūros nerengti.

Atviro balsavimo reikalavo ir kiti socdemai: Algimantas Salamakinas, Irena Šiaulienė ir Artūras Skardžius.

V. Gapšys su socdemų interpretacija nesutiko: pirmasis Seimo vicepirmininkas teigė, jog Seimo Statutas tokiu atveju numato tiesioginį perėjimą prie slapto balsavimo dėl nepasitikėjimo ministru.

Liberalas Remigijus Šimašius palaikė V. Gapšį ir priminė savo paties interpeliaciją, kai jis dar ėjo teisingumo ministro pareigas – tuomet taip pat iš karto pereita prie slapto balsavimo.

Prieš balsavimą partietį V. Andriukaitį pirmiausiai gynė socdemai: J. Olekas, A. Sysas, Giedrė Purvaneckienė bei buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Pastaroji apkaltino dešiniuosius laužant partijų susitarimą dėl pirmininkavimo Europos Sąjungai. „O jūs dabar verčiat vieną ministrą po kito. Gėda. (...) Negadinkit valstybės prestižo“, - piktinosi eksministrė.

Kaip ir ankstesnėje interpeliacijos procedūros dalyje, versti ministrą iš kėdės labiausiai ragino liberalai ir konservatoriai: G. Steponavičius, E. Masiulis, Kęstutis Masiulis bei R. Šimašius.

Po replikų „už“ ir „prieš“ pereita prie slapto balsavimo.

V. Uspaskichas neprisidėjo prie socdemų rengto boikoto

Socdemų seniūnė I. Šiaulienė pareiškė, jog jos frakcija ir kitos valdančiosios koalicijos partijos bendru sutarimu nedalyvaus balsavime. Tai reikštų neabejotiną interpeliacijos žlugimą.

Tačiau čia atsistojo „darbiečių“ seniūnas Viktoras Uspaskichas. Jis pareiškė, kad tokio susitarimo nebuvo, o jo bendražygiai balsavime dalyvaus.

Seimo verdiktas: V. Andriukaitis lieka dirbti ministru

Slaptas balsavimas galiausiai atskleidė, kad V. Andriukaitis paliekamas dirbti sveikatos apsaugos ministru.

Norint, kad nepasitikėjimo procedūrą įvyktų, reikėjo, jog interpeliaciją paremtų mažiausiai 71 Seimo narys, tačiau į balsavimą atėjo tik 69 parlamentarai. Net jeigu jie visi būtų balsavę už ministro atstatydinimą, to nebūtų pakakę.

Suskaičiavus Seimo narių balsus, Seimo verdiktas tapo aiškus: V. Andriukaitis lieka poste. Už ministro atstatydinimą balsavo 38 Seimo nariai, prieš – 16, susilaikė – 7. Dar 8 biuleteniai pripažinti negaliojančiais.