Valerijus Meladzė yra vienas garsiausių Rusijos atlikėjų. Ilgus metus linksminęs ir kartu linksminęsis su Kremliui artimais žmonėmis.

Šis dainininkas dar praėjusiais metais koncertavo Rusijoje. Tiesa, prasidėjus karui Ukrainoje, jis pareiškė smerkiantis agresiją. Tačiau po to jis ne kartą buvo užfiksuotas linksminantis rusų publiką.

V. Meladzė kitų metų kovo mėnesį atvyksta koncertuoti į Vilnių.

„Tol, kol Rusijoje bus atlikėjų, ir tol, kol Rusija vykdys karą prieš Ukrainą, tol diskusija vyks, nes vis kas nors bandys pakliūti“, – LNK žinioms sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Seime jau pasirodė siūlymas įkurti specialią tarpinstitucinę komisiją, kuri vertintų, ar tokie atlikėjai gali atvykti į šalį.

„Komisija nevertins meno, nes tai būtų cenzūra, komisija vertins būtent tuos atlikėjus: ar jie yra koncertavę Kryme, ar palaiko Rusiją, karą ir panašiai“, – kalbėjo Seimo Kultūros komiteto narys Vytautas Kernagis.

Į Lietuvą kitų metų kovą taip pat atvyks ir vienam garsiausių Rusijos propagandinių filmų garso takelį sukūrusi grupė „Bi–2“.

Abu koncertus Vilniuje organizuojanti įmonė LNK žinioms atsiuntė atsakymą, kodėl šie atlikėjai buvo pakviesti į Lietuvą.

„Prieš apsispręsdami dėl V. Meladzės ir „Bi–2“ koncertų organizavimo, pirmiausia atsižvelgėme į tai, kad jie pasmerkė karo veiksmus ir išvyko iš šalies. Taip pat jokie LR įstatymai ar oficialūs dokumentai nedraudžia jų pasirodymų mūsų šalyje. V. Meladzė šiuo metu rengia pasirodys Vakarų pasaulio valstybėse – nuo Prancūzijos iki Rygos“, – aiškino organizatoriai.

Griežtesnių ribojimų Rusijos atlikėjams iniciatorius, parlamentaras V. Kernagis netiki, kad šie du koncertai įvyks.

„Aš manau, kad jie bus atšaukti. Jie atvyksta dėl to, kad principas yra – leidžiama tai, kas nedraudžiama. Ir jeigu to žmogaus šiuo metu nėra sąraše, tai jis gali atvykti į Lietuvą ir koncertuoti“, – kalbėjo parlamentaras.

Anot V. Kernagio, baudžiami galėtų būti ir rusus kviečiantys renginių organizatoriai.

„Buvo įvairiausių pasiūlymų. Nuo visų pajamų už koncerto bilietus iki kitokių. Visokių pasiūlymų būna, bet reikės priimti kažkokį racionalų sprendimą“, – teigė Seimo narys.

Kultūros ministras S. Kairys tikina, kad dėl atvykstančių rusų atlikėjų kalti ir patys gyventojai. Esą jei į koncertus žmonės neitų, rusų artistai čia ir nevažiuotų.

„Ir institucijos tikrai nebūtų priverstos lakstyti iš paskos kiekvienu tokiu abejotinu atveju, jeigu visuomenė tiesiog nepirktų bilietų į tokius renginius. Nes jeigu mes tai traktuojame kaip grėsmę nacionaliniam saugumui, propagandą, tai mes už ją dar susimokame“, – teigė ministras S. Kairys.

Dalis gyventojų net ir neslepia, kad ruošiasi apsilankyti V. Meladzės koncerte.

Nemenkas skandalas kilo šių metų pavasarį, kai į Vilnių koncertuoti atvyko Morgenšternas. Tą kartą į koncertą susirinkusi prorusiška publika demonstravo agresiją propaguojantį autoritarinio režimo simbolį Z raidę. O Ukrainą palaikantiems protestuotojams rodė įžeidžiančius gestus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: