„Yra labai svarbu, kad jokia šeima, auginanti vaikus, negautų mažesnės išmokos nei yra minimalių vartojimo poreikių dydis. Jis yra perskaičiuotas iki 354 eurų ir tuo padidėjimu pasieksime to, kad viso tos išmokos pralenks minimalių vartojimo poreikių dydį ir pasieks 368 eurus.

Tas 92 eurais padidėjimas iš vienos pusės galbūt ir atrodo sąlyginai nedidelis, bet kai yra gaunamos mažos pajamos ir mes turime atkreipti dėmesį į tai, kad neturi būti šeimų, auginančių vaikus, kurios gautų mažiau, nei nustatytas minimalių vartojimo poreikių dydis. Tai siekiame, kad ir tas netolygumas išsispręstų.

Būdavo tokių atvejų, kai nedirbantys žmonės – jų išmokos krepšelis šeimai gaudavosi didesnis nei tų, kurie dirbo už labai mažą atlyginimą, bet jiems priskaičiuota tokia nedidelė išmoka“, – apie pokyčius LNK vidurdienio žiniose kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė.

Anot jos, šie pokyčiai valstybės biudžetui kainuos apie 4 milijonus eurų per metus.

„Ir turėtų pasiekti apie 5 tūkst. asmenų, kurie šiuo metu gauna tas mažiausias išmokas“, – sakė ji.

Keičiasi ir ligos išmokų mokėjimo sąlygos tiems, kurie nori gydytis savarankiškai.

„Labai svarbus aspektas yra tas, kad mes stengiamės atliepti visų šeimų poreikius, kai jie rūpinasi savo sergančiais vaikais. Daug bendravome ir su negalios organizacijomis, kurios vienija vaikus su negalia auginančias šeimas ir jie tikrai kėlė tą klausimą.

Buvo svarbios dvi problemos. Viena yra ta, kad buvo per trumpas laikotarpis, per kurį yra mokama ligos išmoka, slaugant savo vaiką. O kita problema – kad ta išmoka yra mokama tik tada, kai vaikas yra slaugomas stacionare.

Tai mūsų siūlomas pokytis yra toks, kad mes padidiname dienų skaičių. Jeigu vaikas yra iki 14 metų – ilgėja nuo 2 iki 3 savaičių bus mokama ligos išmoka. Ir tampa nesvarbu, ar vaikas yra slaugomas stacionare, ar namuose. O jeigu vaikui yra daugiau nei 14 metų tai laikotarpis ilgėja nuo 1 savaitės iki 2 savaičių“, – kalbėjo ministrė.

M. Navickienė kalbėjo, jog tai šeimoms bus didelis palengvinimas, kad jie galės ilgiau rūpintis savo vaikais ir ten, kur jiems yra patogu tai daryti.

Yra ir dar pokyčių, LNK vidurdienio žiniose sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė.

„Taip pat yra dar vienas labai svarbus pakeitimas – mokant ligos išmokas tiems žmonėms, kurie savanoriškai gydosi priklausomybes. Nes tai tikrai yra didžiulė Lietuvos problema. (…) Žmonės šiai dienai galėdavo turėti trumpesnį laikotarpį, per kurį gaudavo ligos išmoką. Tai mes jį ilginame iki 40 dienų, tikėdamiesi, kad daugiau žmonių priims sprendimą savanoriškai gydytis ir galės ilgesnį laiko tarpą gauti išmoką“, – kalbėjo ministrė.

Ji dar pridūrė, jog tokią išmoką asmenys galės gauti jau ne tik kartą, bet du kartus per metus.

„Mes tikrai siekiame padėti tiems žmonėms, kurie jau priėmė sprendimą gydyti savo priklausomybes. Žinoma, turime didinti ir ratą tų paslaugų savivaldybėse. Sieksime įvairių tikslų, bet teisinę bazę šiai dienai jau būsime išsprendę“, – tikino socialinės apsaugos ir darbo ministrė M, Navickienė.

Ji pabrėžė, jog dalis šių pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų pradžios, o minimalios išmokos – nuo šių metų liepos.

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros, ligos išmokų bei kompensuojamųjų uždarbių pakeitimams. Jiems dar turės pritarti Seimas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su ministre M. Navickiene žiūrėkite čia: