Prie operacijos sėkmės susigrąžinant mergaitę į Lietuvą labai prisidėjo mama, bet taip pat – daug institucijų, pareigūnų, diplomatų, nevyriausybininkų, operacijos koordinavimu užsiėmė Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC).

NKVC vyriausiasis patarėjas Darius Buta pasakojo, jog būtent centras buvo atsakingas už mergaitės sugrąžinimo operacijos koordinavimą. Labai daug, pasak jo, prisidėjo ir kitos institucijos, mergaitės mama.

„NKVC nuo pirmos dienos koordinavo visų institucijų veiklą ir sąveiką. Kitaip tariant buvo atsakingas už operacijos koordinavimą. Daug labai prisidėjo URM, vaiko teisės, SADM, kitos tarnybos. Ypatingas mamos, kuri laikėsi labai tvirtai, indėlis“, – Delfi komentavo D. Buta.

Visa tai, anot jo, ir nulėmė operacijos sėkmę.

„Visų tarnybų bendras koordinuotas darbas ir mamos tvirtybė“, – nurodė NKVC vyriausiasis patarėjas.

Darius Buta. Laima Penek, LRVK nuotr.

Panašiai komentavo ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė.

„Džiugu, kad mergaitę pavyko sugrąžinti į Lietuvą. Mamos įsitraukimas ir institucijų bendradarbiavimas padėjo pasiekti šio rezultato“, – Delfi komentavo vadovė.

Tai, pasak jos, buvo neeiliniai išgyvenimai: „Tad šiuo metu svarbiausia mamos ir mergaitės sveikata ir ramybė.“

I. Skuodienė tikino, jog vaiko teisių gynėjai ir toliau bendraus su mama ir vaiku, teiks bei inicijuos visą reikiamą pagalbą.

„Šiuo metu svarbiausia jų emocinė sveikata, reikia atsigauti nuo neeilinių traumuojančių įvykių“, – pažymėjo tarnybos direktorė.

Pasiteiravus, kokias teises vaiko atžvilgiu dabar turės tėvas A. Švanys, ar jis, pavyzdžiui, galės pasimatyti su dukra, jei grįš į Lietuvą, I. Skuodienė teigė, jog tai priklausys nuo įvairių aplinkybių.

„Dėl tolimesnio tėčio bendravimo su vaiku kol kas anksti daryti išvadas, daug kas priklausys nuo to, ar jis grįš į Lietuvą, taip pat teisėsaugos sprendimų jo atžvilgiu“, – komentavo ji.

Ilma Skuodienė

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio vertinimu, Lietuvos diplomatinės tarnybos komanda operacijoje pademonstravo, kad gali įveikti visas užduotis.

„Norėčiau padėkoti dideliam būriui Lietuvos institucijų, kurių sklandus darbas prisidėjo prie motinos ir vaikelio pargabenimo į Lietuvą. Šiame būryje, koordinuojant Nacionaliniam krizių valdymo centrui, Lietuvos diplomatinės tarnybos komanda, kuri nepaisant įprastų diplomatinei tarnybai užduočių, įrodė, kad bendromis pastangomis gali įveikti visas užduotis“, – teigė ministras, kurio komentarą Delfi perdavė jo atstovė spaudai Paulina Levickytė.

Gabrielius Landsbergis

Trečiadienį Delfi pavyko susisiekti su mergaitės teta Monika, ji plačiau papasakojo, kaip pavyko mergaitę susigrąžinti į Lietuvą. Apie tai skaitykite čia.

„LRT Radijo“ trečiadienį kalbinta socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino visą laiką tikėjusi, kad Lietuvai pavyks iš Rusijos susigrąžinti mergaitę.

„Dar kartą, naudodamasi proga, visų pirma, aišku, noriu padėkoti mamai už jos stiprybę ir kantrybę, mamos šeimai, artimiesiems, bet taip pat ir Lietuvos institucijoms, diplomatinei tarnybai, Nacionaliniam krizių valdymo centrui, pareigūnams, vaiko teisių gynėjam, „Raudonajam Kryžiui“, nes tokio bendro visų darbo dėka ši operacija buvo sėkminga ir vaikas grįžo į Lietuvą. Aš visada tikėjau, kad taip bus“, – komentavo ministrė.

Ji svarstė, kad susidėjo daug aplinkybių, kodėl tiek Lietuvai, tiek mamai pavyko susigrąžinti mergaitę. Bet, M. Navickienės matymu, labiausiai prisidėjo tai, kad veiksmų imtasi iš karto po incidento – megzti ryšiai su institucijomis Rusijoje, mama rodė ryžtą vykti į Kaliningradą, padėjo nevyriausybinės organizacijos.

Monika Navickienė

„Viskas vyko vienu metu, stipriai koordinuotai ir ta sėkminga pabaiga, man atrodo, buvo todėl, nors aplinkybės tikrai buvo neapibrėžtos ir mes puikiai suprantame, kad iš Rusijos pusės galėjome tikėtis įvairių dalykų. Tačiau mums pavyko pasiekti savo tikslo“, – komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Kiek anksčiau mergaitės teta Monika Delfi pasakojo, jog, siekiant susigrąžinti vaiką, eita maksimaliai teisiniu keliu.

„Mes bendradarbiavome su „Raudonuoju Kryžiumi“ Lietuvoje ir Rusijoje, su vaikų teisėmis Rusijoje, ir aš tikiu, kad tikrai mūsų tarnybos padarė viską, kas įmanoma, kad viskas vyktų sklandžiai. Mano sesuo turėjo advokatą Kaliningrado srityje, advokatą iš Lietuvos, mes ėjome maksimaliai teisiniu keliu, kad viską kuo greičiau išspręstume. Pasirodo, teisiniai keliai veikia ir mes esame labai dėkingi visiems, tiek Kaliningrado srities pareigūnams, tiek Lietuvos tarnyboms“, – komentavo ji.

Rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 metais gimusią, dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Lietuva pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo, o Valstybės sienos apsaugos tarnyba – ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, taip pat kreipėsi į Kaliningrado srities pasienio pareigūnus su prašymu kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl kūdikio perdavimo ir grąžinimo motinai.

Dukrą į Rusiją išgabenusiam tėvui, teismo sprendimu, buvo paskirtas suėmimas už akių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)