„Mergaitė yra peralkusi, – Delfi trečiadienį pasakojo mažylės teta Monika. – Kai mama pamatė savo mergaitę, ji jos nepažino. Ir ji mergaitės neatpažino ir mergaitė jos – tokia buvo pirmoji reakcija. Bet kai vaikas atsirado po krūtimi, tikrai valgė pusę valandos. Tik grįžusi į namus, į saugią aplinką, mergaitė pradėjo reaguoti. Vaikas buvo visiškai emociškai užšalęs, kišo viską į burną, matėsi, kad buvo neprivalgęs. Viskas, kas pagriebiama – kišama į burną, tai yra normalus vaiko instinktas, kai jis yra peralkęs.“

Pasak jos, trečiadienį mergaitė bus vežama medikų apžiūrai, bus dirbama ir su psichologais.

„Šiuo metu galiu pasakyti tik tiek, kad vaiko emocinė būklė buvo labai sunki“, – sakė ji.

Kūdikis, anot Monikos, augo su naminiais gyvūnais – katinais, šuneliu, todėl parvežtas pirmiausiai pradėjo reaguoti į juos.

„Tada jis pradėjo reaguoti į aplinką, tada kai pamatė savo gyvūnus, ir nusišypsojo pirmą kartą namuose“, – sakė ji.

Mergaitės teta sakė su savo seserimi kol kas nekalbėjusi, tik su savo mama – seseriai su kūdikiu reikia ramybės. Ji taip pat teigė prašanti žurnalistų nebandyti susisiekti su jos šeimos nariais – visus komentarus šeimos vardu teikia Monika.

Labai didelį darbą grąžinant mergaitę, pasak jos, nudirbo advokatas iš Kaliningrado srities, bendravęs su vietos tarnybomis.

Atsisakė parodyti vaiką


Pasak Monikos, Rusijos tarnybos savo ruožtu reagavo į tai, kad A. Švanys atsisakė parodyti vaiką.

„Mes žinojome, kad ten, kuri jis savo vardu turi gyvenamąją vietą, niekas negyvena. Jis fiktyviai užregistravo gyvenamąją vietą, bet mes žinojome, kur jis randasi iš tiesų. O jis nusipirko sodybą, kuri yra visiškai be patogumų, visiškai nepritaikytą laikyti kūdikiui“, – pasakojo mergaitės teta.

Anot jos, tikrąją A. Švanio gyvenamąją vietą Kaliningrado tarnyboms nurodė vietos advokatas.

Tarnybų atstovai, pasak Monikos, atvažiavo ir pamatė, kad kūdikiui auginti ši vieta yra visiškai nepritaikyta.

„Tada buvo taip, kad tarnybų atstovai jį iškart išsikvietė į kitą kambarį pasišnekėti, išsiaiškinti situaciją. Vaikas buvo perduotas mamai, ir tuo metu, kai jis paliko aplinką su vaiku, mano sesuo staigiai ėmė vaiką ir savo iniciatyva išvažiavo į konsulatą“, – kaip vyko vaiko atsiėmimas, pasakojo ji.

Ar niekas nebandė mamos sulaikyti?

„Aš manau, kad jie nebūtų spėję kažką padaryti. Nes kol ji yra lietuvių konsulate, jos niekas negali liesti“, – pasakojo ji.

Užlaikė pasienio poste


Monika teigė iki galo nežinanti, kaip viskas išsisprendė su vietos tarnybomis, tačiau pabrėžė, kad susigrąžinti vaikui buvo ieškoma teisinių kelių.

Monikos teigimu, sieną jos sesuo su kūdikiu kirto savo iniciatyva su konsulato pagalba ir nors motina su mergaite buvo užlaikytos pasienio poste, galiausiai joms buvo leista išvykti iš Kaliningrado į Lietuvą.

„Jos buvo užlaikytos, kad būtų galima patikrinti informaciją“, – kalbėjo ji.

Kūdikio teta pabrėžė, kad kol A. Švanys yra laisvėje, šeima saugiai nesijaus. Ji pridūrė neturinti žinių, kur jis yra.

Pagrobta mažylė sugrąžinta namo

Jei reikės, saugos policija


Antradienio vakarą buvo pranešta, kad devynių mėnesių mergaitė jau yra Lietuvoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė trečiadienio rytą teigė, kad nors aplinkybės buvo neapibrėžtos, tiek Lietuvos institucijų darbas, tiek mamos ryžtas vykti į Kaliningradą padėjo pasiekti gerų rezultatų.

Šiuo metu, pasak ministrės, mamos ir dukros nesaugo policija, tačiau, jei būtų toks poreikis, joms būtų suteikta apsauga.

Apie vaiko pagrobimą tarnyboms buvo pranešta rugpjūčio 27 dieną.

Tądien Sausdravų kaime vyras paėmė dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino, o vėliau paaiškėjo, kad jis gumine valtimi pabėgo į Kaliningradą.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo, o VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo. Dukrą į Rusiją išgabenusiam tėvui, teismo sprendimu, buvo paskirtas suėmimas už akių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)