19 valanda. Palygino Popiežius

Po popiežiaus kalbos Katedros aikštėje, žmonės neslėpė emocijų ir tvirtino, kad jiems buvo vienodai svarbu ir išgirsti, ir pamatyti Šventąjį Tėvą. Kai kam teko garbė su juo ir melstis kartu.

DELFI pavyko pakalbinti ir 14 metų Pijų, kuris buvo vienas iš kartu su popiežiumi besimeldusių vaikų. „Bijojau. Bijojau, kad kai kalbėsiu maldą, ką nors pamiršiu. Bet jaučiuosi pagerbtas“, – atvirauja jis. Vaikinas tikina, kad kai sužinojo, kad melsis kartu su Popiežiumi, nepatikėjo, kad jam teko tokia garbė.

„Tai šventas žmogus, pasakyti šventi žodžiai. Retai pasitaiko tokių atvejų“, – sako Aldona, kuri atvyko iš Klaipėdos. Anot jos, atstumas nedidelis – ranka pasiekiamas.

DELFI pakalbino ir Justinos bei Vlado šeimą. Sutuoktiniai tikina, kad ši diena, tai graži šventė visiems – ir tikintiems, ir netikintiems. „Gražus renginys. Esame čia nuo 13 valandos, tikrai neprailgo. Džiaugiamės“, – sako Justina.

„Smagu, buvo didelis jaudulys pamatyti Popiežių ir išgirsti jo pamokslą“, – sako Vladas.

Anot vyro, namo jis parsiveš vieną Popiežiaus pasakytą mintį: reikia gyventi ir nežiūrėti, kaip veidrodyje. „Nes jei žiūrėsi, nieko nebus“, – tikina Vladas.

Vyras džiūgauja ir atvirauja, kad širdyje jaučiasi lengvesnis. „Aš pritarčiau vyrui. Teigiamos emocijos. Manau, kad dar kartą peržiūrėsime kalbą, kad suprastume iki galo. Džiugu, kad jis paprastas žmogus, pajuokavo“, – sako Justina.

Vilnietei Loretai patiko viskas. Moteris nesutinka, kad popiežius Pranciškus yra labiau spontaniškas ar bendruomeniškas nei Jonas Paulius II.

„Nuostabus įspūdis. Labai stengiausi ateiti, dėjau visas jėgas, kad ateičiau. Amžius jau mano didelis, norėjau labai labai pamatyti gyvą“, – sako vilnietė Magdalena.

Paprašius, jos palyginti abu Lietuvą aplankiusius popiežius, moteris tikina, kad laikai labai skirtingi. „Ankščiau buvo viltis, už laisvę kovojome. O Šventasis Tėvas labai daug prisidėjo prie kovos už laisvę. Mes visi buvome tame pakylime. Buvo kitas įspūdis.

O šiandien, atrodo, yra vilties. Atrodo, kad išsipildys viskas, kai teko pamatyti jį“, – džiaugsmo neslepia senolė.

17 valanda. Akyse – ašaros

Popiežiaus kalba prie Aušros vartų susilaukė įvairių reakcijų: vieni braukia ašaras, teigia, kad tai istorinis momentas, o kiti tikina – kalba per daug šalta ir oficiali.

Po popiežiaus kalbos ne visi tramdė ašaras – buvo ir nepasitenkinusių. „Tikėjomės šiltesnio bendravimo su visuomene. Tik su mažumomis bendravo jis. Su neįgaliaisiais, su vaikais, o su plačiąja visuomene tokio atviro ir šilto pokalbio – nebuvo“, – klabėjo Elena.

Anot jos ir jos draugės Angelės, kalba buvo labai oficiali, politiška, o žmonėms – nelabai aišku, apie ką ji.

„Galvojame, eiti iki Katedros aikštės. Bet nespėsim: išlaipins jį, trumpą kalbelę pasakys ir dings. O jaunimas liks dainuoti ir šokti“, – toliau mintis dėsto Elena.

Ja antrino ir Angelė. Moteris esą taip pat nusivylusi. „Galvojau, kad atvažiuos atviru papamobiliu. O jis tik su vienu atviru langeliu, pamojavo, mes ne toje pusėje stovėjome, tai nematėme. Ir kalba jo – per daug oficiali“, – pabrėžė moteris.

Tačiau kiti žmonės tvirtina, kad aplankė vien tik teigiamos emocijos.

„Buvo šalta, bet kai paspaudė rankas – išsyk šilta pasidarė“, – pasakoja viena iš prie Aušros vartų besimeldusių mergaičių.

Kita kalbinta moteris neslėpė savo džiaugsmo. „Jausmas – nenusakomai didelis. Atrodo, kad visa mūsų tauta suvienyta ir visi, nesvarbu kokių religijų, tikėjimų žmonės, atrodo vieningi“, – matydama Popiežių prie Aušros vartų kalbėjo moteris.

Anot jos, žmonės jaučiasi pakylėti. „Jaučiamės labai svarbi valstybė ir tauta visame pasaulyje. Nes šiandien su Popiežiumi Pranciškumi atvyko ir daugybė žurnalistų iš viso pasaulio. Šiandien tokia istorinė, nuostabi diena, kuri liks kartų kartoms. O mums – visam gyvenimui“, – tikina ji.

Šalia moters stovėjusi draugė netramdė ašarų. „Širdy jaučiu Dievo dovaną“, – tetarė ji.

Pakalbinta Albina sakė, kad nuo šiandien ji turi dvigubą šventę: prieš 25 metus ji matė Popiežių Joną Paulių II, o dabar – Pranciškų.

„Labai gera, siela, širdis džiaugiasi, koks tai įvykis Vilniuje, Lietuvoje. Tokio garbingo svečio sulaukėme.

Lietpaltis nuo lietaus atsargoje yra, bet Dievas taip davė, kad mes nematėme lietaus“, – pasakoja Albina. Moteris prasitaria, kad maldos metu prašė sveikatos bei taikos pasauliui.

„Popiežiaus vizitas buvo ilgai lauktas, negalime patikėti. Prieš metus sakė, kad gali būti, jog atvažiuos, o šiandien – atvažiavo“, – sako Asta. Anot jos, Popiežiaus vizitas yra šventė, nes jis – Kristaus vietininkas žemėje.

16 valanda. Popiežius atvyko prie Aušros vartų

Išvydus Popiežių Pranciškų, pasakoja prie Aušros vartų kalbinta Birutė, apėmė nuostabus jausmas.

„Dar eisiu į Katedros aikštę. Rytoj vėl atvažiuosiu į Vilnių. Viduje džiaugsmas, kad į mūsų mažą šalį atvyko po 25 metų Popiežius. Džiaugsmas – su ašaromis akyse žiūrime“, – atvirauja Birutė.

Popiežių Pranciškų aplodismentais pasitiko tikintieji prie Aušros vartų.

Maldą kartu su Popiežiumi kalbės susirinkusios šeimos, globojančios ar įvaikinusios vaikus, siekiančios įsivaikinti.

Praeidamas pro žmones, Popiežius Pranciškus spaudžia rankas susirinkusiems vaikams bei jų tėvams.

15 valanda. „Galvojau, kad jau dabar man atėjo galas“

Dalia įsitaisė prie tvorelės taip, kad gerai viską matytų. Atvyko viena: sesuo Palangoje, vyras darbe, o mama – viską stebi per televizorių. „Gastroliuoju viena“, – juokiasi ji.

Moteris jau spėjo Popiežių Pranciškų išvysti oro uoste. „Kai oro uoste jis pravažiavo, man toks karštis per širdį davė, galvojau, kad jau dabar man atėjo galas. Tokia šiluma“, – tvirtina Dalia.

Ji pasakoja, kad ir prieš 25 metus Katedros aikštėje laukė Popiežiaus Jono Pauliaus II. „Įspūdžiai buvo geri, todėl ir atbėgau čia“, – tikina ji.

Dalia sako, kad Šventąjį Tėvą matė ne tik oro uoste, bet ir Trakų gatvėje. O prieš prasidedant Rožinio kalbėjimui, moteris spėjo grįžti į namus ir apsirengti šilčiau.

Anot jos, žmonių galėtų būti ir daugiau, tačiau, priduria Dalia, daug žmonių jau iš Lietuvos išvažiavę.

Kita maldos belaukianti moteris įsitikinusi, kad Popiežiaus vizitas yra didelė garbė Lietuvai. „Norėčiau, kad įspūdžiai būtų tokie pat, kaip ir praėjusį kartą. Jautėmės labai gerai, buvome su šeima. Buvo gera, malonu. Net linksma. Ir vaikus ten nešėmės, kad palaimintų, bet mes nepriėjome“, – jausmus, apėmusius prieš 25 metus, pamena Danguolė.

Popiežiaus laukianti Žana su savimi turiu dukros ir anūkės nuotraukas. Moteris viliasi, kad Šventasis Tėvas praeis pro šalį ir palaimins.

Panašią viltį turėjo ir DELFI ankščiau kalbinta moteris, buvusi S. Daukanto aikštėje. Vargiai ašaras sulaikiusi moteris tikino, kad nori palaiminimo savo sergančiai sesei.

Kunigas G. Jankūnas susirinkusius prie Aušros vartų kviečia prisijungti į giesmių giedojimą. „Kas gieda – dvigubai meldžiasi“, – tvirtina jis.

„Atrodo, kad Marijai patinka tai, kas čia vyksta ir mes jau esame apdovanoti saule“, – pastebėjęs, kad pagerėjo oras, sako. G. Jankūnas.

14 valanda. Žmonės stebi iš balkonų

Krekenavos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų mažosios bazilikos rektorius Gediminas Jankūnas pasveikino visus susirinkusius prie Aušros vartų ir paragino kartu laukti atvykstančio Popiežiaus Pranciškaus, susitelkti maldai.

O šiuo metu Katedros aikštėje minia kalba Dievo Gailestingumo vainikėlį įvairiomis pasaulio kalbomis.

15 valandą žadama uždaryti įėjimą į Aušros vartų gatvę. Prie Aušros vartų vis daugėja žmonių, tačiau kuo kvėpuoti dar yra. Susirinkusieji kartu su Popiežiumi Pranciškumi kalbės Rožinį.

Dalis žmonių yra atsinešę ir nuosavas kėdutes.

Preišingai nei S. Daukantos aikštėje, prie Aušros vartų galima išgirsti daugiau lenkiškai kalbančių žmonių. DELFI kalbinti 5 baikeriai iš Lenkijos neslėpė savo džiaugsmo: ir jiems pavyko išvysti Popiežių.

Pavydą gali kelti ir žmonės, kurie Aušros vartų gatvę stebi iš savo balkonų, nes susirinkusius asmenis ne itin džiugina oro sąlygos.

13 valanda. Nors blogas oras neatbaidė, teko pirkti striukę

Antroji Šventojo Tėvo stotelė – Katedros aikštė. Tačiau jau prie Aušros vartų renkasi žmonės, kurie tikina, kad laukimas jiems nebaisus – jie nori išvysti Popiežių Pranciškų ne per televizoriaus ekraną. Kai kuriems tai jau pavyko.

Iš Šalčininkų rajono atvyko du pilni autobusai jaunimo. Su DELFI susitikęs pakalbėti Šalčininkų rajono gyventojas rankoje turėjo Vatikano vėliavą. Pasiteiravus, kodėl ne trispalvę, vyras prasitarė, kad turėjo Vytį, tačiau apsauga neleido įsinešti į sektorių. „Strypas metalinis. Kotas toks buvo, nerizikavome. Neleido įsinešti. Apsauga nėra griežta, bet teisinga“, – tvirtina jis.

Popiežių vyras jau spėjo pamatyti, kai šis važiavo iš oro uosto į Prezidentūrą. „Pamojavome vėliavomis, su Vyčiu. Buvo Lenkijos ir Vatikano vėliavos. Nežinojome, iš kur tiksliai važiuos, bet spėjome atsistoti, kur reikia.

Įdomu buvo tai, kad važiuoja nedideliu, paprastu automobiliu. Paprastas juodas „Fiat“.Tikėjomės, kad bus baltas, nes Popiežiaus tokia tradicinė spalva“, – nuostaba dalinasi vyras.

Anot jo, minia nebuvo didelė, todėl Popiežius juos pastebėjo ir pamojavo. Ir tai nėra pirmasis kartas, kada vyras mato Bažnyčios vadovą. „Prieš 25 metus mačiau Joną Paulių II. Puikia tai pamenu. Buvau prie Aušros vartų. Buvau, kai buvo susitikimas su lenkų bendruomene. Buvau Šv. Dvasios bažnyčioje. Susitikti žmogų, kuris tikrai yra Dievo paskirtas... Tas įspūdis lieka. Tai ne tik atsiminimas“, – dalinasi jis.

Kol kas Vilniaus senamiestyje yra tyku, eismas uždarytas. Rotušės aikštėje daugiausiai galima sutikti užsieniečių. Taip pat yra labai daug apaugos darbuotojų, tad visi misto svečiai gali jaustis saugiai.

Prie Aušros vartų jau laukia keli žmonės, nors Popiežius čia apsilankys tik 14 val. 30 min. Čia jis kalbės Rožinį. 15 val. įėjimas į Aušros vartų gatvę bus uždarytas, tad visi norintys pamatyti Popiežių, turėtų paskubėti.

„Marijos radijo“ darbuotojai šalia Aušros vartų pakabino du plakatus, kurie italų kalba sveikina Popiežių.

DELFI pakalbintos pusseserės Janina ir Jadvyga tikina, kad yra nusiteikusios laukti. „Pakeliui nusipirkau striukę, nes buvau tik su megztiniu ir vilnone skraiste. Jaučiau, kad bus šalta. Nusipirkau striukę, bus atminimas“, – juokiasi Jadvyga.

Prieš 25 metus ji nepamatė Popiežiaus Jono Paulio II, tuomet moteris svečiavosi pas dukrą Norvegijoje.

„Neteko būti Italijoje, Vatikane. Norime nors Popiežių pamatyti iš arčiau, gal gauti palaiminimą Nors ir iš toli“, – sako Jadvyga.

Moteris vakar į Vilnių atvyko iš Lentvario, nes šiandien tikėjosi kamščių. „Šokiruoja tai, kad mažai žmonių. Gal sutrukdė lietus. Kai mes atsikėlėme buvo baisu, bet mes buvome pasiryžusios eiti bet kokiu oru“, – tikina pusseserės.

26 metų kaunietis Andrius pasakoja, kad dirba Vilniuje. Šiandien jam ne darbo diena, tačiau vyras norėjo pamatyti Popiežių ne per televizorių, o gyvai.

Vaikinui buvo vos 1 metai, kai pirmą kartą Lietuvoje lankėsi Popiežius. Tačiau Andrius, pasakoja, kad yra matęs vaizdo įrašus bei girdėjęs istorijų. „Bendradarbė pasakojo, kad kai ankščiau Kaune gyveno, ji dabar gyvena Vilniuje, ji net į kelias vietas nubėgo, pro kurias pravažiavo Popiežius, kad jį daugiau kartų pamatyti. Tai įkvepiantis pavyzdys“, – sako Andrius.

Prie Aušros vartų laukia ir turistai iš Lenkijos. Šie džiaugiasi – jų tikslas buvo išvysti gražų miestą, o kartu pavyks pamatyti ir Popiežių.

Kita Popiežiaus vizito stotelė – Katedros aikštė. Čia jis susitiks su jaunimu 14 val.

12 valanda ryto. Popiežiaus jau Prezidentūroje

S. Daukanto aikštėje vis gausėja žmonių. Apsauga žmonės nesiskundžia ir patirtį prilygina patikrai oro uoste.

Žmonės aikštėje per televizorių ekranus stebėjo iš lėktuvo išlipantį Popiežių ir elgėsi tarsi kartu su juo būtų oro uoste: ėmė ploti. Taip pat nuskambėjusį Lietuvos himną aikštėje lydėjo aplodismentai.

Tačiau aikštėje esantys žmonės šiek tiek nustebę – tikėjosi, kad į vizitą atvyks daugiau žmonių. Žmonės buriuojasi aplink tvoreles, nes į pačią aikštę galima įeiti tik su kvietimais.

Susirinkusieji yra labai įvairaus amžiaus ir iš visų Lietuvos kampelių. Žmonės nepatingėjo net atvykti iš Kretingos. Ir nors žmonių nėra daug, kalbinti tautiečiai viliasi, kad iki kalbos pradžios ateis daugiau žmonių.

Pašnekovai tarsi susitarę kartoja, kad iš šio susitikimo tikisi vilties. „Viliuosi išgirsti vilties žinią. Mes tokie nusiminę ir neaišku, kodėl. Viskas gerai: oro yra, medžių yra, saulės yra. Visko yra. O nusiminę vaikštome. Man tai labai keistai atrodo. Laukiu vilties“, – kartojo žemaitė.

11 valanda ryto. Žmonės lyginą Popiežių Pranciškų su Jonu Pauliumi II

Neseniai į aikštę atėję žmonės tikina, kad kol kas mieste nėra kamščių. „Privažiuos daug žmonių, čia toks svečias“, – sako viena pašnekovė. Moteris su sese atvyko pasiruošusios – turi skėtį bei kėdutę.

Popiežių jos matė ir praėjusį kartą. Pasiteiravus, kokį įspūdį paliko Jonas Paulius II moteris tikina, kad jis buvo labiau savas, kadangi jo tautybė – lenkas.

Kita moteris kalbėdama apie susitikimą su Jono Pauliumi II irgi negaili gražių žodžių. Moteris atvyko net iš Žemaitijos viena. Kiti giminaičiai ryt vyks į Kauną.

Minioje yra ir turistų pora iš Anglijos. Jie tikina, kad yra maloniai nustebinti. Jie savaitgaliui atvyko į Vilnių, nes pavyko susipirkti pigių bilietų. Tačiau sužinoję, kad tą patį savaitgalį Lietuvoje svečiuosis ir Popiežius Pranciškus, pora labai apsidžiaugė.

Pora giria ir apsaugos darbuotojus: šie labai mandagūs ir puikiai moka anglų kalbą.

10 valanda ryto. Žmonės jau braukia ašaras

Oro uoste laukdamas atvykstančio Popiežiaus Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas teigia, kad jau viskas parengta – belieka sulaukti svečio. „Manome, kad jau prasiblaškė orai. Nulijo. Jei šiek tiek pakrapnos, tai nieko. Dienos bus gražios ir jų šiluma mus tikrai palies“, – sako Vilniaus arkivyskupas. Jis tikina, kad šiąnakt miegojo ramiai.

Pasiteiravus, kuo skiriasi Popiežiaus Jono Pauliaus II ir Popiežiaus Pranciškau vizitai, G. Grušas patikina, kad sąlygos prieš 25 metus buvo visiškai kitokios. „Aš praeitą kartą turėjau rūpintis visomis detalėmis. Dabar galiu priimti Popiežių, būti šalia jo. Tai tikrai didžiulė laimė“, – teigia G. Grušas.

Tuo pat metu S. Daukanto aikštėje daugėja žmonių. Nors Popiežiaus lėktuvas šiuo metu skrenda virš Lenkijos, žmonių akyse jau kaupiasi ašaros.

„Nebijojau, kad bus daug žmonių. Labai keista, labai mažai žmonių“, – pasakoja pagyvenusi vilnietė. Moteris atėjo viena, ji – našlė.

Kalbėdama moteris nenulaiko ašarų. „Buvau prieš 25 metus Vingio parke“, – sako ji.

Anot jos, pamatyti Popiežių – gerumas. Ji pasakoja, kad prašys šeimai, sesei sveikatos. „Turiu, ko paprašyti“, – braukdama ašaras sako ji.

Gausėjančioje minioje yra ir Andrius su Valda bei anūku Jokūbu. Seneliai tikina, kad jų 8 metų anūkas pats norėjo ateiti ir visai nebijo šalčio.

„Man atrodo, kad jis katalikų tėvas“, – pasiteiravus, kas yra Popiežius, atsakė Jokūbas.

Berniuko senelis Andrius tikina, kad ir prieš 25 metu matė Popiežių Joną Paulių II. Įspūdžiai, anot jo, buvo dideli. Šįkart vyras tikisi palaiminimo.

Minioje galima išvysti ir tautiniu kostiumu pasidabinusią Eleną. Moteris tvirtina, kad tautinį kostiumą dėvi per kiekvieną šventę.

Elena atvyko kartu su Stase. Moteris tikina, kad lietaus – nebijo. „Nieko nebijau, labai džiaugiuosi, esu labai laiminga. Tiek laiminga, kad nebegaliu išreikšti savo jausmų žodžiais“, – sako Stasė.

Anot jos, Lietuvai reikia visa ko geriausio. „Reikia daug maldų. Reikia, kad žmonės suprastų. Reikia palaimos“, – tvirtina vilnietė.

Šiek tiek prieš 10 val. ryto nustojo lyti. Per pastarąją valandą S. Daukanto aikštėje susirinko apie 30 žmonių. DELFI primena, kad būtent čia įvyks pirmasis Popiežiaus susitikimas su tikinčiaisiais. Vėliau pontifikas keliaus prie Aušros vartų ir į Katedros aikštę.

Kol kas susirinkę žmonės paklausė rekomendacijų ir atvyko su lietpalčiais, o ne skėčiais.

Prie kiekvienos susitikimo vietos yra įrengti patikros punktai – apsaugos darbuotojai atidžiai patikrina žmonių rankines bei kuprines. Taip pat atvykusiems tenka pereiti ir pro metalo detektorių.

Tačiau ne visi laukia Popiežiaus atvykimo su džiaugsmu. Prie Prezidentūros pakalbinta ukrainiečių porelė tikina, kad į Lietuvą atvyko prieš dvi dienas. Jų kelionės tikslas buvo tiesiog paatostogauti Lietuvoje ir pora tvirtina, kad net nežinojo apie Popiežiaus Pranciškaus vizitą.

Išvydę tvoreles bei policijos pareigūnus, pora tikina, jog nusprendė kuo greičiau važiuoti lauk iš Vilniaus į Palangą.

Ankstyvas rytas. Popiežiaus laukia ir nuo 6 ryto

Lietuva kvapą užgniaužusi laiko nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio – būtent tada buvo paskelbta, kad Popiežius Pranciškus lankysis Lietuvoje.

Pirmoji Popiežiaus stotelė Vilniuje – Prezidento Rūmai. Ten Šventasis Tėvas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite. S. Daukanto aikštėje taip pat numatyta Šventojo Tėvo kalba.

Ir nors pontifikas šiandien atvyksta į Vilnių šiek tiek po 11 valandos, jau dabar S. Daukanto aikštėje buriuojasi žmonės, kurie nori išgirsti jo žodį, ar, jei pasiseks, gauti palaiminimą.

Oro sąlygos nėra itin malonios, tačiau baltarusė Olga su savo vaikinu vokiečiu Popiežiaus Pranciškaus laukia nuo 6 ryto. Vaikinas patikino, kad tai ne pirmas jo susitikimas su pontifiku.

„Kitose šalyse žmonės dažniausiai laukia nuo 5 ryto. Man tai normalu“, – juokiasi jis. Pora, kaip ir kiti aikštėje buvę žmonės tikino, kad taip anksti atvyko, norėdami užsiimti geriausias vietas.

„Tai galingas jausmas – išvysti Popiežių, minią. Žmonės atvyksta iš įvairių šalių“, – atvirauja vyras.

Prieš 25 metus Popiežių Joną Paulių II matęs Robertas tikina, kad Šventojo Tėvo vizitas tą kartą paliko didelį įspūdį. „Dabar, atvirai tariant, aš gal labiau pasiruošęs, nei prieš 25 metus. Žinau, kas tai per susitikimas. Tada buvome tik iš po „geležinės uždangos“ išlindę, patys nesupratome, kas yra Popiežius, kas per asmenybė, ką tai gali reikšti šaliai, žmogui“, – atvirauja vyras.

Susitikimui, tikino jis, reikia dvasinio supratimo. „Tai, ką tu gausi iš susitikimo, priklauso nuo to, kaip pasiruoši susitikimui“, – mano Robertas. Jis Popiežiaus vizito laukia nuo 8 ryto ir tikina, kad visai nebijo nei sušalti, nei sušlapti. Robertas net yra atsinešęs žiūronus.

Kartu su juo Popiežiaus belaukiantis Andrius tikina, kad Popiežius Pranciškus – jam itin įdomus žmogus. „Pagalvojau, kad reikia gyvai pamatyti“, – teigia vyras.

Dar vienas aikštėje lūkuriuojantis žmogus – 67 metų Rimantas. Vyras atvyko vienas – žmonas dirba, o jis pasiėmė išeiginę, kad tik pamatytų pontifiką.

„Prieš 25 metus buvau Vingio parke. Malonūs įspūdžiai. Mačiau Popiežių, stipriai sujaudino. Dabar pergyvenu ir laukiu susitikimo“, – sako jis.

Anot vilniečio, visi, kas galės – atvyks išvysti šį istorinį įvykį.

Lietus tai krikštas

Tačiau ne visi laukiantieji atvyko vien tik dėl geresnės vietos. Elektrėnų parapijos, Bajorų kaimo gyventoju prisistatęs Antanas tikina, kad geriau atvykti ankščiau, nei pavėluoti.

Be striukės ir skėčio Popiežiaus laukiantis senyvo amžiaus vyras tikina, kad lietus jam tarsi krikštas.

„Krikštas nėra iš puoduko, krikštas – iš dangaus srovių. Krikštas iš vandens šaltinių, Dievo šventovės. Todėl tokį lietų aš priimu kaip pasaulio atgimimo krikštą. Trečiame danguje yra Tėvo sostas ir iš ten siunčia mums palaiminimą“, – Sako Antanas.

Bajorų kaimo gyventojui tai tikrai ne pirma susitikimas su Šventuoju Tėvu. Prieš 25 metus jis su Jonu Pauliumi II meldėsi Vingio parke, rožančių klabėjo prie šv. Aušros vartų.

„Buvau susitikęs dar keletą kartų: Vroclave ir Elke. Ten prezidentas Valdas Adamkus buvo per mišias“, – pamena vyras.

Antanas pasakoja, kad jam teko pagyventi ir Romoje. Esą jis ne kartą dalyvavo Popiežiaus Pranciškaus maldose, audiencijose.

Pasiteiravus. Ar visi žmonės spės susirinkti ir išvysti pontifiką, Antanas atsako, kad Lietuvoje nėra likę daug žmonių.

„Žinau, kad priežastis – nebuvimas bendros nuosavybės, kuri aprašyta Šv. Pauliaus. Apaštalų darbuose aprašyta vargšų bendruomenė: viskas buvo bendra, niekas nevadino sava nuosavybe. Aukodavo pinigų, žemių, nuosavybę. O Konstantinas visą imperiją padovanojo bažnyčiai. Tai buvo tokie laikai, kai baigėsi vargšų nelaimė. Jie turėjo teisę dirbti ir valgyti“, – tvirtina vyras.

Maršrutas

Papamobilyje popiežius atvyks prie Aušros vartų, kur susitiks su žmonėmis. Iš ten jis keliaus į susitikimą su jaunimu Katedros aikštėje. Maršrutas drieksis per Subačiaus gatvę, apžvalgos aikštelę, Bernardinų ansamblį.

Katedros aikštė jau kelias dienas apraizgyta tvoromis čia jau nuo savaitės vidurio net trumpam nebegalima palikti automobilių, tačiau netoli Valdovų rūmų įsikūrusios lauko kavinės darbuotojos teigė, kad dirbs įprastai – jokių ribojimų savivaldybė jiems esą nepateikė.

Tačiau ribojimų savivaldybė pateikė visoms kitoms kavinėms senamiestyje. Tuo metu, kai vyks popiežiaus vizitas, gatvėse, kuriose statomos apsauginės tvorelės, negalės būti lauko staliukų.

Numatyta, kad Šventasis Tėvas lankysis dviejuose miestuose – Vilniuje ir Kaune. Priešingai nei kitas Lietuvą lankęs Popiežius Jonas Paulius II, Popiežius Pranciškus neapsilankys Kryžių kalne.

Argentinoje gimęs 80-metis Jorge Mario Bergoglio popiežiumi tapo 2013 metais. Per vienas pirmųjų savo darbo dienų pontifikas atsisakė specialaus limuzino su vairuotoju. Liberalesnių pažiūrų popiežius pasižymi gailestingumo, atjautos skurstantiems ir tolerancijos idėjomis.