„Apie mūsų sergančius asmenis ir riziką numirti. Noriu atkreipti dėmesį, kad iš visų sergančiųjų 40 procentų yra iki 40 metų amžiaus. 60 procentų sergančių yra 40 metų ir vyresni asmenys. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, jei jums yra 80 ir daugiau metų ir užsikrėtėte virusu, tai mirties rizika yra 14,8 procento.

Jei jums yra nuo 70-79 metų, mirtingumo procentas yra 8 procentai. Amžius nuo 60-69 – 3,6 procento, nuo 50-59 metų – 1,3 procento. O jaunesniems tas virusas yra mažiau pavojingas, mirtingumas ten nesiekia ir vieno procento“, – sakė premjero patarėjas.

G. Surplys teigė, kad trys ketvirtadaliai visų užsikrėtimo atvejų Lietuvoje jau yra vietniai.

„Vakar buvo atlikti 2208 tyrimai, nustatyti 37 nauji atvejai. Taigi užsikrėtimų skaičius lieka plius minus tas pats, apie 2-3 procentus. Iš viso turime 880 užsikrėtusių. Į ką reikia atkreipti dėmesį, tik 25 procentai yra įvežtiniai atvejai. Tris ketvirtadalius sudaro vietiniai užsikrėtimai. Mirė 15 asmenų, pasveikusių – 8. Tikimės, kad jis greitai pradės didėti“, – Vyriausybėje antradienį sakė G. Surplys.

Jis pristatė ir kiek laboratorijose yra dar neištirtų ėminių.

„Šiuo metu laboratorijose yra per 800 neištirtų mėginių. Dėl to sveikatos apsaugos ministerija priėmė sprendimą, kad būtų pagreitintas tas mobiliuose punktuose paimtų ėminių tyrimas. Keturios didžiausios šalies laboratorijos paskirstys mėginius toms laboratorijoms, kurios yra mažiau užkrautos, kad būtų galima tyrimus vykdyti greičiau“, – sakė G. Suroplys.

„Gera žinia, kad sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų sistema yra apsirūpinę visomis apsaugos priemonėms, dabar jau 3 mėnesiams į priekį“, – kalbėjo premjero patarėjas.