Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos Migracijos departamente atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai pagrįstai kreipėsi pas ikiteisminio tyrimo teisėją dėl A. Turčino nušalinimo nuo pareigų. Teismas šį prašymą patenkino, tačiau įtarimų sulaukęs valstybės tarnautojas su tokia sankcija nesutiko ir aukštesnės instancijos prašė jam toliau leisti dirbti.

Savo skunde Vilniaus apygardos teismui A. Turčinas nurodė, kad jo vadovaujamas skyrius neatlieka jokių funkcijų, susijusių su Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimu, todėl jis esą „objektyviai negalės daryti poveikio tiesiogiai pavaldiems darbuotojams, nes nei jis, nei jie nesprendžia klausimų, susijusių su pilietybės suteikimu“.

„Pranešime apie įtarimą yra nurodyta, kad kyšį neva paėmiau už teisėtą veikimą, vadinasi, tiek ikiteisminio tyrimo pareigūnai, tiek prokuroras pripažįsta pilietybės suteikimo teisėtumą“, – A. Turčinas nurodė, kad objektyviai nėra galimybės paveikti ar įtakoti nepavaldžius bendradarbius, nes jie atliko teisėtus, jų kompetencijai priskirtus veiksmus sprendžiant pilietybės suteikimo klausimą.

Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas taip pat nurodė, kad jam yra uždrausta bendrauti su su asmeniu, iš kurio jis įtariamas paėmęs kyšį, todėl jis negalėtų niekaip jo paveikti.

Prašydamas panaikinti nušalinimą nuo pareigų Migracijos departamento darbuotojas taip pat tvirtino, kad ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai yra išėmę jo darbo kompiuterį, apklausę jį ir kitus su atliekamu ikiteisminiu tyrimu susijusius asmenis, todėl mano, jog pagrindiniai įrodymai byloje yra surinkti ir įstatymų nustatyta tvarka įtvirtinti, kas šalina net teorinę galimo poveikio darymo grėsmę Migracijos departamento pavaldiems ir nepavaldiems darbuotojams.

„Tai, kad suteikiau konsultaciją ir neperžengdamas įstatymais man suteiktų teisių teiravausi apie dokumentų rengimo eigą, nesudaro nusikalstamos veikos sudėties“, – A. Turčinas įsitikinęs, kad pradėtu ikiteisminiu tyrimu siekiama ne Baudžiamojo proceso kodekse numatytų tikslų, bet tęsiama viešoji akcija.

Su tokia A. Turčino pozicija nesutikęs Vilniaus apygardos teismas pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartis dėl nušalinimo yra teisėta ir pagrįsta.

Pasak teismo, iš A. Turčinui pareikštų įtarimų matyti, kad jam pareikšti įtarimai yra tiesiogiai susiję su atliekamomis pareigomis.

„A. Turčinas įtariamas vykdydamas skyriaus vedėjo įgaliojimus, įtakojęs kitus Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad teigiamai būtų sprendžiami klausimai dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo įtarimuose įvardintiems asmenims, po ko telefoninio pokalbio metu priminė E. O., kad šis yra jam skolingas, priėmė iš E. O. nenustatyto dydžio, didesnės nei 1 MGL vertės, kyšį“, – pažymėjo teismas.

„Įtariamojo galimai padaryta nusikalstama veika yra susijusi su jo einamomis pareigomis, galimai pasinaudojus jomis priešingais tarnybai interesais – ikiteisminio tyrimo medžiagoje esantys faktiniai duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad įtariamojo užimamos pareigos, profesiniai įgūdžiai ir darbo patirtis sudaro galimybę jam kliudyti bylos tyrimui, siekiant neteisėtai pakreipti procesą sau palankia linkme, daryti poveikį jam pačiam tiesiogiai pavaldiems, taip pat ir tiesiogiai nepavaldiems bendradarbiams“, – neskundžiamoje nutartyje nurodė Vilniaus apygardos teismas.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimos korupcijos Migracijos departamente buvo atliekamas nuo vasario mėnesio.

STT pareigūnai aiškinasi galimą korupcinę schemą, kai leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti pageidaujantys ne ES šalių piliečiai mokėdavo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams. Pastarieji dalį pinigų perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, turintiems įtakos greitesniam leidimų išdavimui užsieniečiams.

Kaip yra pranešusi STT, leidimus laikinai gyventi Lietuvoje norintys gauti užsieniečiai kaip teisiniu pagrindu dažnai pasinaudoja fiktyviai įsteigtomis įmonėmis, fiktyviomis santuokomis arba įsigyja nekilnojamojo turto Lietuvos teritorijoje.

Korupcine schema galimai pasinaudojo apie 100-ui užsieniečių.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo.