„Per visą laikotarpį iki šiandien į mus kreipėsi 7 savivaldybių atstovai. Tai yra Varėnos, Panevėžio, Šilutės, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Ignalinos rajono ir Kretingos rajono. (…) Dalis tiesiog norėjo pasiaiškinti metodologiją“, – sakė STT atstovė Margarita Dobrynina Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje.

Pasak jos, tik dviejų savivaldybių – Varėnos ir Šalčininkų rajono – administracijos kreipėsi dėl informacijos apie giminystės riziką.

„Tai yra tik 3 proc. visų savivaldybių administracijų“, – sakė STT atstovė.

Kaip yra rašęs BNS, pagal STT analizę beveik penktadalis Lietuvos savivaldybių darbuotojų yra giminės.

Anot jos, 18 proc. savivaldybių administracijų darbuotojų yra giminaičiai, sutuoktiniai arba sutuoktinių giminaičiai. Vis dėlto STT teigia, kad nepotizmo intensyvumas skirtingose savivaldybėse nėra tolygus.

Gegužės pabaigoje atlikta analitinės antikorupcinės žvalgybos analizė rodo, kad daugiausiai giminystės ryšiais susijusių darbuotojų yra Pagėgių (35 proc.), Varėnos rajono (29 proc.), Šalčininkų rajono (28 proc.) ir Zarasų rajono (27 proc.) savivaldybių administracijose. Mažiausias nepotizmo lygis nustatytas Rokiškio rajone (3 proc.), o Vilniaus, Alytaus ir Palangos miestų savivaldybėse giminės yra po 7 proc. darbuotojų.

„Giminystės ryšiai institucijose savaime nėra problema, tačiau kuo didesnis nepotizmo intensyvumas egzistuoja, tuo didesnė tikimybė, kad gali būti bandoma naudotis einamomis pareigomis, proteguoti ir siekti naudos savo šeimos nariams bei giminaičiams“, – birželį išplatintame pranešime cituojamas STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Jovitas Raškevičius.