„Šiandien buvau pakviestas apklausai į STT. Atsakiau į klausimus, susijusius su viešaisiais pirkimais krašto apsaugos sistemoje“, – penktadienį feisbuke nurodė V. Semeška.

„Atvejai, kai bendrovės, norinčios parduoti produkciją ar paslaugas, siekia įtakoti sprendimo priėmėjus – nėra jokia naujiena.

Dirbant krašto apsaugos viceministru, atsakingu už įsigijimus, mano tikslas buvo – užkardyti net ir regimybę galimiems neskaidriems sandoriams, todėl spaudimas ar siekis įtakoti dėl viešųjų pirkimų negalėjo turėti jokios perspektyvos.

Konkurencinei kovai tarp bendrovių pasitelkiami įvairūs metodai, kartais ir politikai, kurių įtaka siekiama pasinaudoti. Todėl privalomas lobistinės veiklos deklaravimo sistemos stiprinimas ir atsakomybė už pažeidimus.

Krašto apsaugos sistema pasitikiu bei net neabejoju, kad ir ateityje, tarp sprendimų priėmėjų, bus išvengta bet kokios regimybės neskaidriai veiklai viešųjų pirkimų srityje“, – toliau komentavo parlamentaras.

Apklausė Anušauską, Lopatą

STT viešaisiais pirkimais krašto apsaugos sistemoje pradėjo domėtis po to, kai postą paliekantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė apie korupcines rizikas Krašto apsaugos ministerijoje – esą jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus, bet šios rado kelią į Seimą.

O su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, anot ministro, teko supažindinti ir teisėsaugą. Daugiau apie tai galite skaityti čia.

Arvydas Anušauskas

Vėliau A. Anušauskas patikslino, kad, pranešdamas apie visa tai, siekė iškelti nedeklaruojamų politikų susitikimų su lobistais problemą.

Skelbta, kad STT kiek anksčiau apklausė patį A. Anušauską, taip pat – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narį Raimundą Lopatą. Plačiau apie R. Lopatos apklausą skaitykite čia.

STT anksčiau komentavo, jog šių metų vasario 9 dieną iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) gavo vieną informacinio pobūdžio raštą apie Seimo nario R. Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų.

STT nurodė, kad gautą informaciją vertina. Ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, niekam nėra pareikštų įtarimų.

Tame rašte, skirtame A. Anušauskui, R. Lopata giria vieną Lietuvos įmonę, gaminančią antidronines sistemas.

Raimundas Lopata

Pats R. Lopata viešai komentavo, kad nėra kokios nors vienos lietuviškos ar kitos įmonės lobistas, ir pažymėjo, kad jo teisė paklausti raštu negali būti ribojama.

Neigia, kad protegavo kokią nors įmonę

„Kalba yra apie gynybos pirkimų skaidrumą klausiant, kodėl neperkama per NATO Paramos ir pirkimų agentūrą. Konkrečios įmonės tėra instrumentai, faktai įrodymams, o ne lobizmas jų naudai. Nacionaline gynybos pramone rūpinuosi kartu su prezidentu, Vyriausybe ir keliu klausimus, kaip bus perkama lietuvių, o ne kinų prekė.

Jei vokiečių „Rheinmetall“ Lietuvoje pastatys artilerijos šaudmenų gamyklą, tai mes pirksime sau šaudmenis iš šios gamyklos, ar iš ten, kur pigiau, pavyzdžiui, iš Lenkijos? O jei pirksime iš Lenkijos, tai kam mes statysime minėtą gamyklą Lietuvoje?

Jei mes gaminame dronus bei antidronus ir Ukrainos prašymu perkame juos, tai kodėl mes leidžiame dalyvauti viešuosiuose pirkimuose gamintojams, kurie siūlo gynybos produktus su kiniškomis detalėmis? Atsižvelgiant į tai, kad dronų ir antidronų sąveika yra nuolat kintama ir keičiama elektroniniu ryšiu, kuris jokiais būdais neturi būti žinomas priešininkams – Kinijai ir Rusijai.

Tai, ar šiuos klausimus keliantis Seimo narys yra lobistas?“ – feisbuke klausė R. Lopata.

Opoziciniai Seimo demokratai dėl A. Anušausko pateiktos informacijos kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Yra manančių, kad A. Anušausko žodžiai – tik dūmų uždanga, kurių jis nepagrindė įrodymais. Ir esą, jei matė korupcines rizikas, ministras iš karto apie tai turėjo pranešti, dėl to turėjo kreiptis į institucijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją