Jis teigė, jog sprogimas šiame daugiabutyje buvo itin stiprus, tačiau daugiau informacijos gali pateikti vietoje dirbantys ekspertai.

„Jeigu buvo pažeistos perdangos, tai čia atsakys specialistai, kurie atlieka tyrimą. Reikėtų palaukti, kol jie, žinodami daugiau detalių, galės kažką pakomentuoti. Iš bendros vertinimo pusės, tiksliai pasakyti apie galimą dujų sprogimą, man, kaip ne specialistui, būtų per drąsu“, – LNK vidurdienio žiniose trečiadienį sakė M. Augonis.

Ekspertas kalbėjo, jog jeigu toks sprogimas būtų įvykęs mediniame name, pasekmės galėjo būti ir dar prastesnės.

„Kitas dalykas, blokiniame name yra diafragmos, standumo briaunos. Jeigu jos pažeistos, tai irgi iškėlė tokią bėdą – galbūt jis nesaugus eksploatuoti net ir tose pusėse, kurių sprogimas nepažeidė bei nepaveikė. Gali būti tos deformacijos, kadangi blokinis namas, ir padidėjusios“, – tikino jis.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog šis daugiabutis bent kol kas nėra tinkamas gyventi.

KTU Architektūros ir statybos ekspertas dr. M. Augonis ragino palaukti ekspertų išvadų ir tik tada spręsti, kol likimas lauks šio namo.

„Jie turi pasakyti, kas yra pažeista, kokio masto yra pažeidimai. Na, ir tada vertinti stiprinimą. Nes jau yra žinoma, kad ta pažeista dalis yra netinkama eksploatuoti. Jeigu ta pažeista dalis nėra labai didelė, tai projektuotojai, atlikę sąmatą, galėtų pasakyti, kiek kainuotų tas namo atstatymas ir dabartinio nugriovimo ir naujo statymas.

Kad atstatyti yra įmanoma, tai tikrai. Dabartinės medžiagos ir technologijos tai leidžia. Bet kaina bus pagrindinis aspektas“, – LNK vidurdienio žiniose akcentavo M. Augonis.

Paklaustas, ką daryti, kad tokios nelaimės nepasikartotų, KTU Architektūros ir statybos ekspertas vieną iš galimų scenarijų įvardijo.

„Jeigu tai buvo dujos, tai tas dujų detektorius būtų viena iš pagrindinių priemonių, kurių mes privalėtume imtis. Kadangi tos dujos gali sukelti, kad ir ne tokio, ar panašaus masto, bet tam tikras nelaimes.

Žinoma, galbūt būtų galima ir centralizuotai išjungti dujas, jeigu būtų fiksuotas nuotėkis name pačiame. Priemonių dar galėtų pasiūlyti ir specialistai“, – kalbėjo M. Augonis.

Visą LNK žinių pokalbį su KTU ekspertu M. Augoniu žiūrėkite čia: