LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas sakė, kad jam yra unikali galimybė kalbėti su Seimo nariais apie šią pandemiją.

„Jeigu matote skaidres, pasaulis su Covid-19 gyvena jau vienerius metus. Jis keliauja kaip koks „turistas“. (…). Apkeliavo pasaulį ir vėl grįžo į Europą. Europoje turime nebevaldomą plitimą“.

Pasak jo, tai yra didelis infekcijos augimas, koronaviruso mirties priežastis pasaulyje užima 12-13 vietą, bet greitai turėtų pasiekti 10 vietą pagal mirčių skaičių.

„Iš pradžių buvo daug atvejų senyvo amžiaus grupėje, bet dabar matoma ir kita tendencija, serga ir jaunesni. Nors atvejų skaičius stipriai, bet pats mirštamumas gerokai apmažėjęs. Lietuvoje šiandien buvo nustatyti 999 atvejai ir mes turime virš 13 tūkst. žmonių, kurie serga, tačiau girdimas skaičius parodo tik tam tikrą ligos plitimo mastą. Mūsų atlikti serologiniai tyrimai parodė, kad realiai persirgusių žmonių yra daug daugiau“.

„Tiems žmonėms, kuriems buvo nustatyti antikūnai, iš tikrųjų 2/3 iš jų net nejautė, kad serga. Vadinasi, paplitimas yra daug didesnis“, – sakė jis.

Paskelbtas vėl karantinas, jo nuomone, kol kas rodo, kad yra žaidžiamas krepšinis į vieną krepšį. Taip pat, sakė jis, kad pirmojo piko metu žmonės buvo tikrai užsidarę.

„Ar tas pasikartos dabar, mes, sveikatos specialistai, manome, kad tai turi būti labai stipriai iškomunikuota“.

Stacionare gydoma, tikino profesorius, apie 5 proc. nuo visų sergančiųjų. Taip pat sakė, kad prezidento sukurta komisija dirba ir ieško sprendimų aukodami savo laisvalaikį, tai buvo daroma netgi ir Vėlinių vakarą.