Nedidelis miestelis su gilia istorija

Jei mėgstate keliauti pajūrio regione, per šv. Velykas užsukite į Kulius – nedidelį miestelį Plungės rajone, kur augo Sofija Kymantaitė, kunigavo ir lietuvišku rašytiniu žodžiu rūpinosi Juozas Tumas-Vaižgantas bei jį pasikvietęs Sofijos dėdė Kazimieras Skrodskis. Būtent čia šv. Velykų rytą pažadina nuo bažnyčios šventoriaus aidintys išskirtinių būgnų – katilbūgnių – garsas.

„Čia kad kunigas mišių nepramiegotų, – nusijuokia kunigas Arvydas Mačiulis, paklaustas, kokia būgnų reikšmė. – Būgnais kviečiame į rytinę maldą, žadiname dvasią, kvietimas atsibudus ateiti prie dievo ir ne prašyti, o padėkoti už gautąsias malones, jo gailestingumą.“

Būgnai aidi per visą rytinę šv. Velykų ryto procesiją. Miestelyje būgnus mušantis Artūras sako, kad neplanavo imtis tokio nelengvo darbo, viskas išėjo labai natūraliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)