Seimo narys Kęstutis Masiulis tikina, kad Žaliojo tilto skulptūroms ten ne vieta. Tuo tarpu menininkai sako, kad ne viską reikėtų griauti.

„Lietuva atgavo laisvę, tačiau jos didžiausiame mieste, sostinėje, stovi skulptūros, ideologiškai šlovinančios buvusią sovietinę tvarką ir dar baisiau – jos okupantus. Stovi skluptūros, kurios šlovina kareivius, kurie okupavo Lietuvą, atnešė čia ant kardų daugybę nelaimių: keliones į Sibirą, kalėjimus, partizanų kovas, daugybę žuvusių žmonių. O kažkas sako, kad čia meninė vertybė“, - piktinosi politikas.

Pašnekovo teigimu, Salomėja Nėris buvo parašiusi šlovinančią odę Stalinui, tačiau šiandien jos nerasime mokykliniuose vadovėliuose, neversime mokinių jos skaityti, teigdami, kad tai didžiulis meninis palikimas. Taip pat reiktų pasielgti ir su Žaliojo tilto statulomis, pasak pašnekovo, praeiviai jų neturėtų matyti.

Laidoje „Ryto espresso“ skulptorė, profesorė Dalia Matulaitė priešinosi K. Masiulio nuomonei. Jos teigimu,  šios skulptūros turi išlikti, tai tarsi istorinė atmintis apie pokario laikotarpį.

„Mano motinos giminė vos ne visa atsidūrė Sibire arba miškuose buvo iššaudyta. Todėl aš sau galiu leisti kalbėti, kad politikai yra nepakankamai įsigilinę į šį klausimą“, - savo nuomonę gynė pašnekovė.

Skulptorė pasakojo, kad jaunieji menininkai jau spėjo pakabinti lentą, kurioje keliomis kalbomis parašyta, kada ta kariuomenė atėjo, kada išėjo ir kokios buvo jos atvykimo, okupacijos pasekmės.

„Tai buvo padaryta tam, kad ne tik miestiečiai, bet ir svečiai matytų tą informaciją“, - teigė D. Matulaitė.  

Vis dėlto K. Masiulis įsitikinęs, kad visas sovietmetį primenančias skulptūras reikia demontuoti. Pašnekovo nuomone,  visos jos yra ideologinė klišė, štampai, sovietmečio savotiškas ženklas „ant laisvos Lietuvos sostinės veido“. Nors ir yra užkabintos lentos, parlamentaro teigimu, jos matomos tik priėjus labai arti, o skulptūras galima pamatyti iš daugelio miesto vietų.

„Esame laisvoje Lietuvoje, aš neįsivaizduoju, kad Paryžiuje stovėtų skulptūros šlovinančios hitlerizmą, jų kareivius. Aš neįsivaizduoju, kad tokios skulptūros galėtų stovėti Kopenhagoje ar Pamaskvėje. Pirmiausia, ką žmonės griauna – tai simbolius, kurie jiems simbolizuoja nelaisvę. Ne veltui Kijeve studentai nugriovė Leniną. Ne todėl jį nugriovė, kad jis prirašė daugybę komunistinių veikalų, o todėl, kad jis simbolizuoja nelaisvę, iš kurios jie vis dar nori išsilaisvinti“, - teigė K. Masiulis.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.