Tai rodo politiko pateikta viešųjų ir privačių interesų deklaracija, kurią buvęs teisingumo viceministras ir buvęs praėjusios kadencijos Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus patarėjas J. Pankauskas atnaujino pernai metų balandį.

Pats politikas tikina viską deklaravęs teisingai, o konflikto dėl einamų pareigų suderinimo – neįžvelgiąs.

Kaip skelbiama oficialioje Seimo svetainėje, J. Pankauskas šiuo metu dirba Seimo kanceliarijoje – socialdemokrato Seimo nario Algimanto Salamakino padėjėju.

Tiesa, nuo kada ir kokiose pareigose J. Pankauskas dirba parlamentarui, nežino nei pats jį pasikvietęs Seimo narys.

Susisiekus telefonu su A. Salamakinu, pastarasis negalėjo tiksliai atsakyti, nuo kada ir kokiose pareigose J. Pankauskas dirba, tačiau patvirtino, kad tikrai – dirba.

Pasak A. Salamakino, J. Pankauskas dirba „lyg patarėju, atrodo patarėju“, o į klausimą – nuo kada, atsakė, kad „jau seniai, jau kokie metai, daugiau kaip metai bus“.

„Pusantro etato“, – paklaustas, kokiu krūviu gelbsti partijos vicepirmininkas, atsakė LSDP frakcijos Seime atstovas A. Salamakinas.

Iš žurnalistės sužinojęs, kad asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas J. Pankauskas nenurodo einamų pareigų Seimo kanceliarijoje savo deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, Seimo narys pratrūko.

Nu, rupūžiokas! Tai blogai, jei nedeklaravo. Reikia deklaruoti. Aš gi negaliu už jį atsakyti, kad jis nedeklaravo. Nu, reikės per sprandą duoti“, – paaiškino, kokių veiksmų imsis prieš savo pagalbininką Seimo narys.

Pats J. Pankauskas teigia, kad Seimo nario A. Salamakino padėjėjo pareigose pradėjo dirbti dar 2017-ų metų spalio mėnesį, o VTEK apie tai deklaraciją pateikė tų pačių metų spalio 20-ą dieną.

LSDP vicepirmininkas net atsiuntė tai paliudijantį išrašą. Pastarasis – su grubia gramatine klaida.

Jame nurodoma, kad 2017-ų metų spalio 20-ą dieną politikas pateikė VTEK deklaraciją apie tai, kad pradėjo dirbti Seimo nario A. Salamakino padėjėju.

J. Pankauskas teigė, kad deklaraciją atnaujino 2019-ų metų balandį, išrinktas Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariu.

Kodėl joje nenurodė savo pareigų Seime – politikas neatsakė.

„Pareigas deklaravau laiku ir tinkamai, kaip numato įstatymas. Papildomai pernai pateikiau papildomą deklaraciją, o kodėl joje nėra nurodoma mano pareigos Seimo kanceliarijoje – čia jau klausimas ne man, o VTEK. Reikės jų paklausti“, – sakė J. Pankauskas.

VTEK atstovė Eglė Ivanauskaitė teigia, kad informacija apie galimai nedeklaruotas J. Pankausko pareigas yra perduota VTEK tyrimų pareigūnams, kurie turėtų nuspręsti, kokių priemonių bus imtasi prieš politiką.

„Nuo sausio 1-osios įsigaliojus įstatymo pataisoms, privaloma yra deklaruoti tas grėsmes, kur politikas mato, kad gali kilti interesų konfliktas tiesiogiai. Tačiau su darbo santykiais susijusią informaciją valstybės pareigūnas turėtų viešinti. Priminsiu, kad už Komisijai pateikiamą informaciją deklaracijose yra atsakingi patys pateikėjai“, – sakė VTEK atstovė.

E. Ivanauskaitės teigimu, atnaujindamas deklaraciją, J. Pankauskas privalėjo joje surašyti visą informaciją, kuri susijusi su jo darbo santykiais, taigi – ir pareigas Seime.

J. Pankauskas teigė, kad Seime dirba pusantro etato krūviu, tačiau darbą vykdo nuotoliniu būdu. Tai, anot politiko, yra deklaruota ir jo darbo sutartyje.

Pusantro etato darbo krūvis yra ne mažiau 60 darbo valandų per savaitę. Išeitų, kad J. Pankauskas, padėdamas Seimo nariui A. Salamakinui, kasdien turi dirbti ne mažiau kaip 12 valandų.

Tikėtina, kad jis visą darbo trukmę dirba darbo dienomis, mat savaitgaliais dirbant iškiltų papildomo apmokėjimo klausimas už darbą savaitgaliais ar švenčių dienomis.

J. Pankauskas aktyviai savo veiklą viešina socialiniame tinkle „Facebook“. Tiesa, būtent šie įrašai išduoda, kad vargu, ar visas dvylika darbo dienos valandų skiria savo, kaip Seimo nario padėjėjo, veiklai, ar minėtą laiką išnaudoja savo partinei socialdemokratų partijos vicepirmininko veiklai.

Štai, pavyzdžiui, tik per paskutinį mėnesį J. Pankauskas sausio 16-ąją su Seimo nariu socialdemokratu Juliumi Sabatausku lankėsi Joniškio socialdemokratų skyriuje, sausio 17-ąją – su LSDP prezidiumo nare Orinta Leipute, partijos deleguotu europarlamentaru Juozu Oleku, Seimo LSDP frakcijos nariais Dovile Šakaliene, Juliumi Sabatausku, Raminta Popoviene praleido išvykoje Kėdainiuose, sausio 18-ąją Biržuose su LSDP bičiuliais šventė padėkos vakare, sausio 21-ąją su LSDP pirmininku G. Palucku ir partiečiais lankėsi Šiauliuose, sausio 22-ąją su partijos nariais Modesta Petrauskaite ir Arūnu Dudėnu atkūrinėjo LSDP Ukmergės jaunimo skyrių, sausio 24-ąją su Seimo LSDP atstovu Algirdu Sysu viešėjo Šakiuose.

LSDP J. Pankauską yra iškėlusi kandidatu į būsimus Seimo rinkimus Lazdijų – Druskininkų vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Sausio 31-ąją J. Pankauskas spėjo apsilankyti savo rinkiminės apygardos renginiuose – Lazdijų rajone lankėsi Teizų kaimo bendruomenėje, Veisiejuose domėjosi gatvių asfaltavimu, Druskininkuose apsilankė parodos atidaryme. Tą patį vakarą J. Pankauskas susitiko ir su socialdemokrato Alytaus mero Nerijaus Cesiulio bendraminčius LSDP Alytaus skyriuje.

Žurnalistė kreipėsi į LSDP, prašydama partijos pirmininką G. Palucką pakomentuoti situaciją dėl J. Pankausko.

Atsakydama į prašymą, partija atsiuntė Komunikacijos skyriaus vadovo Justino Argusto komentarą.

„Politikų veiklos skaidrumui Lietuvos socialdemokratų partija kelia aukščiausius reikalavimus, tad tenka tik apgailestauti, kodėl jau anksčiau Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) J. Pankausko pateikti duomenys šiuo metu jos svetainėje neskelbiami.

Tai, kad dirba Seimo nario A. Salamakino padėjėju, J. Pankauskas, kaip numato įstatymas, deklaravo 2017 m. spalio 20 d. Visa tai akivaizdu iš jo Privačių interesų deklaracijos, pateiktos minėtą dieną VTEK per elektroninę Valstybinės mokesčių inspekcijos platformą. Būtent šia informacija ir remiasi VTEK, savo tinklapyje skelbdama aktualias politikų deklaracijas.

Informaciją apie darbovietę ir pareigas J. Pankauskas, 2019 m. kandidatuodamas savivaldos rinkimuose, pateikė ir Vyriausiajai rinkimų komisijai. Viešai skelbiamoje kandidato anketoje yra nurodyta, kad J. Pankauskas dirba Seimo nario padėjėju.

Be to, informacija apie Seimo narių padėjėjus viešai skelbiama ir LR Seimo tinklapyje, taigi visiems buvo ir tebėra bet kada prieinama.

Tai, kad tik VTEK šiuo metu neskelbia anksčiau J. Pankausko pateiktų duomenų, greičiausiai techninė problema, kurią turėtų išspręsti pati VTEK. Savo ruožtu į VTEK kreipėsi ir J. Pankauskas, prašydamas pateikti paaiškinimus“, – teigiama pranešime.