Kaip informuoja LSDP komunikacijos skyrius, antradienį posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) valdyba priėmė sprendimą siekti balsavimo nuo 16 metų vietos savivaldos tarybų ir merų rinkimuose įteisinimo.

Pasak LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, galimybė jauniems žmonėms dalyvauti rinkimuose sustiprintų šalies demokratinius procesus.

„Deja, tenka stebėti nuolat mažėjantį pilietinį aktyvumą Lietuvoje – per mažai žmonių noriai dalyvauja šalies demokratiniuose procesuose. Jaunimo nuo 18 iki 24 metų aktyvumas rinkimuose sustojo ties 33 procentais, o tai reiškia, kad šie žmonės yra mažiausiai aktyvi grupė.

Apie tokios reformos naudą ES lygmeniu jau kalbame nuo 2015 metų, kuomet buvo priimta Europos sąjungos teisės reforma. Jau tada ES valstybes nares pasiekė rekomendacija įteisinti aktyviąją rinkimų teisę piliečiams nuo 16 metų amžiaus. Tokią praktiką šiuo metu taiko, pavyzdžiui, Estija, Austrija, Malta. Kiekvienoje iš jų buvo pastebėti teigiami rezultatai – aktyvumas rinkimuose tik augo“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkė Gerda Kancieriūtė sako, kad leidimas jaunimui dalyvauti savivaldos rinkimuose leistų užkaišioti neefektyvaus pilietinio ugdymo mokyklose spragas.

„Pilietiškumo pamokos mokyklose virtę istorijos pamokomis, todėl iniciatyva „Vote16” mokyklose paskatintų ugdyti jaunimo pilietiškumo pagrindus. Šešiolikmečiai jau yra vieni aktyviausių savos bendruomenės narių, turintys ir suprantantys savo pareigas, tačiau jie vis dar neturi visų pilietinių teisių, tad galimybė turėti teisę balsuoti nuo 16 metų ne vienam jaunam žmogui suteiktų suvokimą, kad teisė ir pareiga užaugina atsakomybę būti pilietiškiems“, – teigia G. Kancieriūtė.

Prienų rajono savivaldybės tarybos narys Andrius Grumadas mano, kad leidimas jauniems žmonėms dalyvauti rinkimuose yra geriausia investicija į Lietuvos ateitį.

„Suteikę jaunam žmogui galimybę išbandyti save politikoje jaunystėje formuosime kitokį, pozityvų požiūrį į politiką. Politika tokiam žmogui atrodys nesvetima, pažįstama. Jeigu norime, kad Lietuva klestėtų ir demokratiniai procesai taptų skaidresni, tokių piliečių, norinčių ir gebančių dalyvauti valstybės valdyme, mums reikės kuo daugiau. Sprendimas įtraukti jaunus žmones į savivaldos rinkimų sąrašus būtų pats geriausias būdas iš anksto ugdyti jaunų žmonių demokratinius įpročius, skatinti juos gilintis į vietos politikos problemas bei jų sprendimų būdus“, – teigia jauniausias savivaldybių tarybų narys A. Grumadas.

ELTA primena, kad pernai Seimas priėmė Konstitucijos pataisą, kuria sumažino amžiaus ribą ir leido į Lietuvos parlamentą kandidatuoti asmenims, kurie rinkimų dieną yra ne jaunesni kaip 21 metų. Šį iššūkį jaunieji kandidatai galės priimti jau artimiausiuose Seimo rinkimuose 2024-aisiais.

Pagal priimtą Konstitucijos pataisą, „Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.“ Tikimasi, kad Konstitucijos pataisos priėmimas paskatins jaunimą aktyviau dalyvauti rinkimuose ir balsuoti.

Ši Konstitucijos pataisa įsigaliojo pernai gegužės mėnesį. Iki šiol, pagal Konstituciją, į Seimo nario pareigas pretenduoti galėjo tik 25 metų sulaukę asmenys.

Beje, galiojantys teisės aktai kandidatuoti į Europos Parlamentą leidžia asmenims, sulaukusiems 21 metų amžiaus, o į savivaldybės tarybą – asmenims, sulaukusiems 18 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)