Laiške konservatoriai kritikuojami ir dėl bandymo savarankiškai parlamentui siūlyti svarstyti pirmalaikių Seimo rinkimų skelbimą.

„58 Konstitucijos straipsnis nustato, kad Seimo paleidimas yra paties Seimo reikalas. Mažų mažiausiai keista, kad tuo rūpinatės jūs, o ne Seimo pirmininkė ir Seimo seniūnų sueiga, kuriai pagal Seimo statutą ir privalu organizuoti visų Seimo parlamentinių frakcijų pasitarimą“, – pažymi V. Blinkevičiūtė.

„Siūlome jums savo sumanymą dėl pirmalaikių rinkimų pristatyti Seimo pirmininkei, jei norite, kad pats Seimas, be Vyriausybės ir Prezidento dalyvavimo, imtųsi atsakomybės inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus“, – pabrėžia socialdemokratų partijos pirmininkė.

Anot V. Blinkevičiūtės, pirmadienį G. Landsbergio išsiųstas laiškas, kviečiantis visas Seimo frakcijas susitikti dėl pirmalaikių rinkimų siūlymo, kelia abejonių valdančiosios koalicijos ir jos pozicijos tvirtumu.

„Jūsų laiškas atskleidžia tai, jog dėl keliamos iniciatyvos pirmiausia nėra sutarta su valdančiąją koaliciją sudarančiomis kitomis partijomis. Juk tuomet iniciatyva kiltų iš visų trijų partijų pirmininkų. O tai kelia pagrįstą susirūpinimą, kad jūsų koalicijos partneriai arba nėra informuoti, (...) arba apie šią iniciatyvą turi kitokią nuomonę“, – laiške G. Landsbergiui rašė V. Blinkevičiūtė.

Ji taip pat teigia pasigendanti aiškios konservatorių strategijos, kaip išeiti iš šios Vyriausybės „reputacinės ir valdymo neefektyvumo krizės“. Pasak jos, iš šono atrodo, kad partija nežino, kaip spręsti susiklosčiusią situaciją.

„Iš laiško tono ir siūlymų, atrodo, kad jūsų gretose justi nerimas ir suirutė. Antraip vargu ar būtumėte vienas, be savo koalicijos partnerių, kreipęsis ir į visų opozicinių partijų atstovus“, – teigia socialdemokratų partijos pirmininkė.

„(...) matome, kad, nesugebėdami spręsti ir racionaliai vertinti susiklosčiusios situacijos, atsakomybę už Vyriausybės neefektyvų valdymą ir reputacinę kelių ministrų krizę jūs bandote perkelti ir opozicijos atstovams“, – pabrėžia V. Blinkevičiūtė.

Ji išsakė kritiką ir premjerės Ingridos Šimonytės sprendimui, patenkinus Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės atsistatydinimo prašymą, nederinti naujo ministro kandidatūros su Prezidentu.

„Sprendžiant iš vakarykščių premjerės komentarų,(...) peršasi išvada, kad Vyriausybė ir toliau, netgi artėjančio NATO viršūnių susitikimo akivaizdoje, nedės pastangų dirbti su Respublikos Prezidentu ranka rankon“, – laiške konservatorių pirmininkui G. Landsbergiui pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

„Susidaro įspūdis, kad jūs sąmoningai siekiate valstybėje politinės suirutės ir, galbūt, spręsdamas savo partijos ar koalicijos atstovų problemas vykdomojoje valdžioje, bandote apeiti Konstitucijoje numatytą institutą t. y. Prezidentą, permesdamas dėl pirmalaikių rinkimų atsakomybę Seimui, o Vyriausybei sudarydamas sąlygas likti šešėlyje“, – pridėjo socialdemokratų lyderė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)