„Turime ambicijų, kad pavasario sesijoje paketas patektų į Seimą, todėl visų jūsų prašysime pagalbos“, - sakė A.Pabedinskienė pirmadienio vakarą susitikime su socialdemokratų frakcija.

Ministrė pabrėžė, jog naudingiausia būtų iškart patvirtinti visą paketą, o ne atskiras nuostatas.
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė Kristina Miškinienė sakė pritarianti, kad vienu metu būtų svarstomas kompleksinis paketas, bet teigė pasigedusi Finansų ministerijos indėlio.

„Pas mus žinybiškumas yra labai didelis, o galėjo kartu rengiant modelį įjungtos kelios ministerijos, būtų pateiktas kompleksiškesnis sprendimas (...) Mūsų komiteto noras yra matyti kompleksinius sprendimus, o ne atskiras dalis - gabalą dėl pensijų, gabalą Darbo kodekso pataisų“, - BNS po posėdžio teigė K.Miškinienė.

Kai kurie socialdemokratai neslėpė, kad dalis nuostatų paramos gali nesulaukti dėl artėjančių Seimo rinkimų.

„Jeigu pertvarkos būtų kadencijos pradžioje... Bet dabar už kai ką nepasirašysiu“, - teigė parlamentarė Birutė Vėsaitė.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas sakė, kad dėl modelio dar laukia „karštos diskusijos“ Trišalėje taryboje, ir ragino „neprisirišti prie jokių datą, kad bus kažkas priiminėjama“.

„Tai pakankamai radikalūs pasiūlymai, kurie visuomenėje bus labai dviprasmiškai sutikti - tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės“, - sakė jis.

Mokslininkai siūlo nustatyti socialinio draudimo įmokų „lubas“, išmokas labiau susieti su įmokų dydžiu. Taip pat norima leisti išankstines pensijas gyventojams gauti ne likus penkeriems metams iki pensijos, o tik trejiems, siūloma atsisakyti vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimo, į jį pakeisti bazine alga. Taip pat siūloma keisti nedarbo išmokos dydžius, įvesti įstatymu nustatytą pensijų indeksavimą ir apskaitos vienetų „taškų“ sistemą, atsižvelgti į demografinius rodiklius.