Gyvenimo įgūdžių programoje nurodoma, kad šiuo dalyku siekiama ugdyti šias kompetencijas: pažinimo, kūrybiškumo, komunikavimo, skaitmenines, pilietiškumo, socialines, emocines, sveikos gyvensenos ir kultūrines. Tačiau vos prasidėjus naujiems mokslo metams socialiniuose tinkluose ėmė plisti netikras dokumentas, kuriame buvo nurodoma, kas esą šiose pamokose darželinukai bus mokomi pažinti ir liesti savo kūną, o vyresnių klasių mokiniai – masturbuotis. Netikru dokumentu ėmė dalintis socialinių tinklų vartotojai, o norėdama užkirsti kelią melagienų plitimui, paneigimą ir įspėjimą išplatino ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

L. Slušnys teigia negalintis įvardinti, kodėl nusitaikyta į lytiškumo ugdymą. „Iki šiol nesuvokiu, – kalbėjo Seimo narys ir nurodė, kad sudarant gyvenimo įgūdžių pamokos programą, mokytojams buvo palikta nemažai nuorodų, kuriose galima rasti papildomos informacijos. – Lietuvoje yra labai daug įvairios informacijos apie lytiškumo ugdymą. Nuo vieno iki kito, poliai įvairūs. Bet ta medžiaga su nuorodomis yra skirta mokytojams. A priori programos kūrėjai teigia, kad mokytojai pas mus turi pakankamai aukštą kritinį mąstymą ir iš tos medžiagos atsirinks, kurios medžiagos reikia vaikams, o kurios nereikia. Tie, kurie triukšmauja, jie iš esmės sako, kad mokytojai yra kvailiai. Ir šitas mane žeidžia. Nes aš mokytojais pasitikiu.“

Jūs rimtai? Linas Slušnys

Kritikuojantys lytiškumo ugdymą kaip vieną argumentų pateikia tai, kad esą tai pradedama daryti per anksti, tačiau L. Slušnys turi kitokią nuomonę.

„Aš esu psichiatras ir dar gydytojas. Aš esu matęs savo akimis dvylikos metų, ir ne po prievartos, patikėkit, tai nėra prievarta, gimdymus dvylikamečių. Esu matęs. Žinau šituos atvejus. Ačiū dievui, ne tiek daug, bet jų yra. Ir šiandien jų yra. Keturiolikos metų. Esu dirbęs su prievartą patyrusiais vaikais, jų šeimomis. Mano įsitikinimu, aš esu tos pozicijos šalininkas, kad praktiškai apie tai reikia pradėti kalbėti nuo pirmos klasės, nuo priešmokyklinės“, – „Delfi“ eteryje kalbėjo L. Slušnys.

Parlamentaro teigimu, žinojimas gali apsaugoti. „Kuo anksčiau apie tai žinos, tuo mažiau šansų, kad ta nelaimė, aš tai vadinu nelaime, įvyks. Vaikas žinos, kas yra gerai, kokios yra atsakomybės ir už lytinį aktą, ir už visa kita, kokios yra perspektyvos, jei ne laiku, ne vietoje turėsi lytinius santykius, ką gali prarasti ir kas yra vaikas, kai jis gimsta, – kalbėjo L. Slušnys. – Jei mes pradedame mokyti vaiką keturiolikos metų, kai ligoninėje guli dvylikos metų vaikas jau gimdantis, tai nežinau, apie ką mes diskutuojame. Kur tada tie kritikai buvo su tuo vaiku, kuris šiandien yra ligonėje?“

Laidoje „Jūs rimtai?“ aptariamos savaitės naujienos. Šią savaitę laidoje dalyvavęs parlamentaras L. Slušnys kalbėjo ne tik apie gyvenimo įgūdžių pamokos programą bei lytiškumo ugdymo svarbą, bet ir apie mamai grąžintą kūdikį, kurį tėvas buvo išvežęs į Kaliningradą bei įvertino, kaip artėjančioje Seimo sesijoje bus svarstomi LGBT teisių klausimai. Visą laidą galite pamatyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)