Lietuvoje po skyrybų pagal civilinį kodeksą vaiką gali auginti tik vienas iš tėvų, Vakaruose – panašiomis sąlygomis atžalas augina abu tėvai, nediskriminuojant nei vieno iš jų. Ar atėjo laikas ir Lietuvoje įvesti tokią tvarką?

„Pagal vakarų šalių praktiką, vaikas gali vieną savaitę gyventi su vienu tėvu, kitą – su kitu. Tada nėra reikalingas išlaikymo lėšų skyrimas, tokiu atveju, abu tėvai išlaiko atžalą, kad ji būna su vienu iš jų. Vaikas nustoja būti skyrybų trofėjumi", - sakė D. Marčiulaitis.

Asociacijos „Prieš tėvų atstūmimą" valdybos pirmininko nuomone, net tėvams išsiskyrus, vaikas turi teisę gyventi pilnaverčiame šeimos modelyje. Atžalai yra reikalingas nuolatinis ir betarpiškas bendravimas tiek su mama, tiek su tėčiu. Visgi neretai pasitaiko tokių atvejų, kai vienas iš tėvų uždraudžia skyriumi gyvenančiam tėvui matytis su vaiku.

„Žinių radijo“ laidoje D. Marčiulaitis pasakojo, kad Lietuvoje teisinė sistema nėra sutvarkyta, o piliečiams, šiuo atveju, išsiskyrusiems tėvams, trūksta mentaliteto. Jo teigimu, faktiniai ir fiziniai susitikimai gali vykti, tačiau jei vaikas yra emociškai priklausomas nuo vieno iš tėvų, su kuriuo jis gyvena, negalima net kalbėti apie lygiateisį bendravimą.

„Lietuvoje nesutvarkyta teisinė sistema, trūksta mentaliteto, kurie ir trukdo spręsti šią problemą. Fiziškai vaikas gali bendrauti su vienu iš tėvų, tačiau jeigu jis yra emociškai priklausomas nuo kito, vaikas gali savaime atsisakyti bendrauti su skyriumi gyvenančiu tėvu. Nutartis laikoma įvykdyta, nes vaikas buvo pristatytas į susitikimo vietą", - sakė D. Marčiulaitis.

Pagal Lietuvos įstatymus negalima diskriminuoti asmens pagal lytį, todėl vaiko gyvenamoji vieta po skyrybų yra nustatoma atsižvelgiant į tėvų padėtį. Visgi praktika rodo tai, kad didžioji dalis yra tokių atvejų, kuomet nuolatinė vaiko buvimo vieta yra nustatoma su mama.

Visą laidos įrašą galite klausyti čia.