„Dėl prezidento aš tikrai palaikyčiau, visa kita yra pigus populizmas“, – žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Pasak politiko, prezidentą privalomai apgyvendinti Turniškėse esančioje rezidencijoje yra prasmės dėl šalies vadovo saugumo užtikrinimo.

„Tai yra valstybės vadovas. Noriu priminti, kad pagal Konstituciją yra vienas valstybės vadovas, jis turi valstybės rezidenciją.

Pasikėsinimas į jį būtų tikrai didžiulė žala valstybei nuo patikimumo, stabilumo, iki finansinės žalos, nes reikėtų organizuoti kitus rinkimus, kurie nepigiai kainuoja“, – akcentavo parlamentaras.

Visi S. Skvernelis tikina nematąs prasmės privalomai rezidencijoje apgyvendinti ir premjerą.

„Supraskime, žmogus, kuris turi šeimą, vaikus, kuriems reikia eiti į mokyklą, į darželį, gali keisti gyvenamą vietą, jeigu yra stabilus bent penkeriems metams. Premjero pozicija yra visiškai nestabili.

Gerai, kad dabar kelios vyriausybės visą kadenciją išdirbo. O jeigu kaip anksčiau? Šeši mėnesiai, pusantrų metų, ir po to vėl kraustytis?“ – skeptiškai siūlymą įvertino ekspremjeras.

„Prezidentas yra saugomas iki gyvenimo galo, o premjeras – gruodžio 11 d. pas jus atėjau dar kaip premjeras, prisiekė I. Šimonytės Vyriausybė ir išėjau jau nebesaugomas. Tai dar ryte buvau labai svarbus valstybei, o popiet mane galėjo spardyti ir šaudyti. Tai yra kvailystė tokie pasiūlymai“, – sakė jis.

Savo ruožtu projekto iniciatorius konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis teigia, kad šis siūlymas yra aktualus tiek norint efektyviai užtikrinti aukščiausių valstybės vadovų saugumą, tiek ir norint taupyti valstybės resursus.

„Metai iš metų, po kiekvienų rinkimų mes turime tuos pačius debatus, kur gyvens. Tai yra saugumo klausimas, tai yra Valstybės apsaugos departamento pareigūnų efektyvaus darbo klausimas, tai yra valstybės lėšų taupymas. Nes valstybė išleidžia dideles lėšas, kad turėti tas rezidencijas, kurios yra saugios“, – žurnalistams antradienį Seime sakė M. Maldeikis.

„Tai tiesiog iš pagarbos valstybės institucijoms aš norėčiau pasiūlyti ir uždaryti šį klausimą po naujų rinkimų, kad mes prie jo negrįžtume ir žinotume, kur gyvena mūsų pagrindiniai valstybės vadovai“, – pažymėjo jis.

M. Maldeikis teigia, kad įstatymo projekto įsigaliojimas yra numatytas nuo tada, kai po 2024 metų prezidento ir Seimo rinkimų būtų paskirtas naujasis šalies vadovas bei ministras pirmininkas.

„Jeigu tu tampi premjeru, jeigu tu tampi prezidentu, tu prisiimi tam tikrus įsipareigojimus, saugumo įsipareigojimus taip pat“, – pabrėžė Seimo narys.

Premjerė Ingrida Šimonytė 2021 metų pradžioje persikėlė gyventi į ministrui pirmininkui paskirtą rezidenciją Turiniškėse, tačiau dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda tai padaryti atsisakė.

Prezidentūros teigimu, toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į Turniškių rezidencijos būklę analizavusių ir galimus jos atnaujinimo scenarijus parengusių ekspertų išvadas.

Šiuo metu Prezidentūros kanceliarija valdo 3 pastatus Turniškėse patikėjimo teise ir žemės sklypus panaudos pagrindais. Pagrindinis prezidento rezidencijos pastatas yra statytas 1940 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bei atlikus pastato rekonstrukciją, rezidencijoje gyveno prezidentai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, vėliau – prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)