„Kalbant apie sąlygas, kurios taikomos – taip mes turime žiūrėti selektyviai, ir turime į žmones žiūrėti žmoniškai, bet jūs turbūt matėte - pilna vaizdų ir socialiniuose tinkluose, kas grįžta į Lietuvą, ir kokie grįžta. Žmonėmis, atleiskite už išsireiškimą, gal būsiu grubus, pavadinti jų negalime

Tokie asmenys taip elgiasi čia išsilaipinę iš lėktuvų ir keltų, tai mes negalime pro pirštus žiūrėti ir leisti, kad tokia dalis mūsų visuomenės diktuotų mums sąlygas ir dar keltų grėsmę mūsų sveikatai ir gyvybei“, - sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas sakė, kad visi sprendimai dėl priverstinio karantinavimo buvo priimti operacijų vadovo, tai yra sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, tai tik jis galės juos ir keisti.

„Kalbant apie darbo koordinavimą su savivaldybėmis, patvirtinus komitetą, bus grupė, kuri bus skirta darbo koordinavimui su savivaldybėmis. Vakarykštis sprendimas bus koreguojamas“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė, kad reikia ieškoti racionalaus valstybės ir žmonių sutarimo dėl karantinavimo vietos. Vyriausybės vadovo teigimu, galėtų būti išimtys taikomos žmonėms, jei jie turi deklaruotą gyvenamąją vietą Lietuvoje, ta vieta atitinka reikalavimus, skirtus karantinavimui.

Ministras Pirmininkas užtikrino, kad būtų užtikrinama kontrolė, ar žmonės laikosi reikalavimų.

„Jei bus pažeidimas bus taikomos griežtos bausmės ir priverstinis karantinavimas“, - sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat minėjo, kad gali būti pakoreguotos ir grįžimo sąlygos

„Jei nesutiks su sąlygomis, galbūt negalėsime priimti į lėktuvus ir keltus“, - sakė S. Skvernelis.

Siūlo griežtinti bausmes

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui griežtinti bausmes karantino taisyklių pažeidėjams, BNS patvirtino teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Valdžios atstovai sako, kad griežtesnės sankcijos atgrasys nuo pažeidimų.

Jei Seimas priims įstatymą, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų, o teisę surašyti nusižengimų protokolus įgis policija. Dabar baudos fiziniams asmenims siekia iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų, o jas gali skirti visuomenės sveikatos specialistai.

Vyriausybė taip pat siūlo griežtinti laisvės atėmimo bausmes, jei dėl taisyklių pažeidimų išplistų susirgimas ar kiltų ligos protrūkis – dabar už tai gresia iki trejų metų nelaisvės, siūloma maksimalią bausmę didinti iki penkerių metų.

Susirgusieji, kurie žinojo apie savo ligą, nesilaikė paskirtų apsaugos priemonių tuo sukėlė pavojų kitiems, taip pat galėtų būti baudžiami laisvės atėmimu iki vienų metų. Pagal dabartinį įstatymą, neįrodžius, kad užkratas išplito, laisvės atėmimo bausmė negalėtų būti skiriama.

Fiksuojami incidentai

Delfi yra rašęs ne vieną tekstą apie įvairius incidentus, susijusius su grįžtančiais tautiečiais. Internete plito vaizdelis su kelte besikeikiančiais lietuviais. Apie tai galima paskaityti čia.

Taip pat pranešta, kad antradienį Vilniaus policija gavo šešis iškvietimus, susijusius su iš užsienio grįžusiais Lietuvos piliečiais. Beveik visais atvejais policijos prireikė, kai sugrįžusieji atsisakydavo karantinuotis viešbučiuose.

Pareigūnams tris kartus teko daryti tvarką oro uoste, kai atskridusieji atsisakydavo vykti į privalomą karantiną viešbučiuose. Bet po to, kai policininkai išaiškindavo, kad tai privaloma ir įspėdavo, kad už nepaklusimą gali būti nubausti, žmonės sutiko vykti į viešbučius. Antradienį tris kartus pareigūnai vyko ir į viešbučius.

Pirmas toks iškvietimas buvo vidurdienį, kai du iš Baltarusijos grįžę piliečiai nenorėjo pasilikti viešbutyje. Bet po to, kai policija juos įspėjo, abu nusprendė pasilikti.

Apie 14 val. buvo pranešta, kad iš viešbučio veržiasi asmuo, grįžęs iš Danijos. Pareigūnai jį nuramino. Vakarop sulaukta pranešimo, kad iš viešbučio pabėgo vaikinas. Pareigūnams pradėjus aiškintis, paaiškėjo, kad jis niekur nepabėgo.

Jau po vidurnakčio, trečiadienio naktį, viešbutyje kilo konfliktas tarp dviejų iš Airijos ir Jungtinės Karalystės grįžusių vyrų (gim. 1960 ir 1964 m.). Pirminiais duomenimis, jiedu kartu girtavo (pasak pareigūnų, gėrė smarkiai), susipyko ir vienas kitam smogė kumščiu į veidą. Tada kitas griebėsi peilio ir porą sykių juo smogė skriaudikui. Sužalotasis peiliu gydomas ligoninėje (gyvybei pavojus negresia), o kitas konflikto dalyvis uždarytas į areštinę.