„Pirmiausia tai tapo kriminaliniu reikalu. Tai yra vandalizmo aktas, kurio metu sudaužyta atminimo lenta. O dėl atkūrimo turi būti padariniai pašalinti, kurie neteisėta veika padaryti, o toliau turi spręsti istorikai (...) Turi būti atstatytas tas faktas, kuris buvo prieš vandalizmo aktą, o toliau - ar kabėti, ar nuimti, turi spręsti istorikai ir pateikti savo siūlymus ir rekomendacijas (...) Mes negalime to dalyko taip palikti, padariniai vandalizmo akto turi būti pašalinti“, - teigė premjeras.

Pirmadienį sudaužyta ant Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato kabanti karininko Jono Noreikos-generolo Vėtros atminimo lenta. Atminimo lentą kūju sudaužė europarlamentaro posto siekiantis ir advokatu save pristatantis Stanislovas Tomas.

Reaguodamas į šį vandalizmo aktą, Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad savivaldybė lentos atkūrimo neplanuoja.

„(...) chuliganiškas elgesys yra pats blogiausias argumentas tokioje diskusijoje. Jei tai daro rinkimuose siekiantis dalyvauti asmuo, tai yra ypatingai žema. Primenu, kad savivaldybė nebuvo šios atminimo lentos įrengimo iniciatorė, tad lentos atkūrimo svarstyti neplanuoja“, - feisbuko paskyroje teigia Vilniaus meras.

Viešoje erdvėje ne kartą buvo svarstytas klausimas nukabinti atminimo lentą, įvertinus karininko J. Noreikos-generolo Vėtros bendradarbiavimą su nacių okupantais.