Politikas prisipažins, kad susirgęs dukrai davė pažadą, kurį įsipareigojo išpildyti. „Pagrindinis pažadas yra, ir ne tik dukrai, – aš turiu pasveikti. Aš pasakiau, kad turiu pasveikti, ir pasveiksiu. Viskas. Yra garantuota. Ir jokių alternatyvų nėra“, – pasakos premjeras.

Kalbėdamas su laidos vedėja Rūta Mikelkevičiūte premjeras prisipažins, kad netikėtai užklupus ligai suprato daug dalykų, apie kuriuos nesusimąstė būdamas sveikas.

„Aš tikrai supratau, kad šeimai skyriau per mažai laiko. Mano žmona labai stipri. Ji atrama tapo ir čia...“ – pasakos S. Skvernelis. Premjeras neslėps, kad daugiausiai buvo svarstomas ir kuriamas pranešimas – kada pranešti, kaip pranešti apie ligą visuomenei.

„Pranešimas iš tiesų buvo išprievartautas iš manęs. Ne taip turėjo būti, bet taip buvo saugoma mano dukra, kuri iš tiesų mažametė ir jau viską supranta, stebi internetą“, – pasakos S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie visuomenės reakcijas į jo ligą, premjeras prisipažino nustebęs. „Tikrai nustebino tie žmonės, iš kurių reakcijos aš niekada nesitikėjau. Jie priėmė tai asmeniškai, palaikė, siūlė pagalbą. Į neigiamą krūvį nenoriu žiūrėti – kas išliko tokie, kaip sakoma, su tokiu požiūriu keistu. Aš suprantu, kad tu politiko gali nemėgti kaip žmogaus, bet tokiose temose tiesiog pats gyvenimas viską sudėlioja. Ypatingai kai tu žinai, jog sakai netiesą, kad tu specialiai darai, arba specialiai šmeiži, arba specialiai sąmokslo teorijų prisigalvoji, tai kažkada vis tiek bus atlyginta, nes kažkas vis vien stebi ir mato tai“, – teigs S. Skvernelis, laidos vedėjai Rūtai Mikelkevičiūtei prisipažinęs, kad tuo tiki.

Saulius Skvernelis

Apie ligą paskelbė rugpjūtį

DELFI primena, kad apie tai, jog jam diagnozuota limfoma S. Skvernelis paskelbė rugpjūčio pabaigoje po Vyriausybės posėdžio.

Premjeras žurnalistams tuomet pripažino, kad susidūrė su nemenku iššūkiu – onkologine liga.

„Atrodo pakankamai daug pasakiau, ir vieną kartą, ir antrą kartą. Bet matyt, kad privataus gyvenimo apsauga negalioja nei man, nei mano šeimai. Nevertinant, kad aš turiu mažametę dukrą, kuri stebi, žiūri televiziją. Turiu garbaus amžiaus mamą, tiek to, turbūt tokia yra mūsų kultūra“, – sakė premjeras, apgailestaudamas, kad apie tokį asmeninį dalyką turi kalbėti viešai.

„Tenkinant jūsų smalsumą galiu pasakyti, kad dar nuo pareigūno laikų kasmet tikrindavausi sveikatą. Priešpaskutinį patikrinimą turėjau 2018 metų liepos mėnesį, viskas buvo tvarkoje, kaip visada. Jaučiausi puikiai, tiesiog po prezidento rinkimų nusprendžiau pasitikrinti sveikatą, kurio metu buvo pastebėti limfinės sistemos sutrikimai, kurių anksčiau nebuvo. Deja, tik chirurginės operacijos metu buvo įmanoma nustatyti diagnozę – limfoma, pirmoji stadija, nėra išplitusi, yra taikomas gydymas – imunoterapcija ir chemoterapija“, – rugpjūčio pabaigoje teigė premjeras.

Stebėjosi kolegų reakcijomis

Šią savaitę S. Skvernelis dėl savo sveikatos dvi dienas nepasirodė darbe. Į tai sureagavo ir kiti Seimo nariai. Kai kurie jų gana kandžiai teigė, kad premjerui reikėtų daugiau skirti dėmesio savo sveikatai, o ne darbui.

Apie savo sveikatos būklę ir tokias reakcijas S. Skvernelis pasisakė feisbuke.

„Noriu padėkoti žmonėms, nuoširdžiai susirūpinusiems mano sveikata. Daugumai iš mūsų pakilusi temperatūra reiškia „ai, matyt, truputį peršalau, išgersiu tabletę ar arbatėlės ir savaime praeis“. Bet žmonėms su nuslopinta imunine sistema (o chemoterapija, deja, tai daro) yra kitaip: būtina nedelsiant vykti į ligoninę, nes tai gali būti infekcija. Taip ar ne – nustatyti gali tik išsamūs tyrimai, kurie net ir premjerams atliekami ne darbo kabinete, o tik ligoninėje“, – rašė jis.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda

Premjeras rašė, kad reikalingi tyrimai parodė, jog infekcijos nėra, viskas gerai. „Todėl teko porą dienų laikytis izoliuoto režimo, buvo atlikti reikalingi tyrimai, kurie parodė, jog viskas gerai. Infekcijos nėra, o pakilusi temperatūra buvo tiesiog organizmo reakcija į po chemoterapijos vartojamus vaistus. Tad dar kartą ačiū nuoširdžiai susirūpinusiems“, – feisbuke rašė premjeras.

Atskirą žodį jis skyrė ir kolegoms politikams, kurie nešioja paskalas apie itin sudėtingą premjero būklę.

„Ir atskiras žodis „kolegoms“ politikams, kurie kalbėdami apie mano būklę krizena, kad „nepakeičiamų yra pilnos kapinės“, arba Seime nešioja paskalas, esą kokia sunki premjero būklė, gydymas nepadeda ir pan. Tokius turiu nuvilti: gedulingų pietų nebus. Teks pasistiprinti kokia nors kitokia proga, kitokiame renginyje“, – ironizavo jis.

„Matyt, ne visiems duota suvokti, kas yra etika, padorumas, galiausiai – elementarus, paprastas žmogiškumas. Visi turime teisę į laikiną nedarbingumą, kad ir kokia liga sirgtume. Visiems geros valios žmonėms noriu dar kartą priminti: rūpinkitės savimi ir artimaisiais. Mylėkite juos. Skirkite laiko sau bei savo sveikatai, nekreipkite dėmesio į antraeilius ir nereikšmingus dalykus. Negadinkite nuotaikos ir nervų dėl smulkmenų, nors kartais jos ir atrodo labai reikšmingos“, – rašė S. Skvernelis.